Hogy beszéljem le a húgom arról, hogy tanár legyen?
Most 11.-es, már évek óta meg van bolondulva, hogy ő gimiben akar majd tanítani. Ehhez 6 éves egyetemi képzés kell, majd mindezek után a kétszakos tanári mesterdiplomához jár egy 145 ezres nettó fizetés (most néztem meg, ennyit kapna pedagógus-bértábla szerint). Ráadásul tanároknak nincs más juttatás vagy cafeteria sem.
A szüleink egész életükben a szegénységgel küszködtek (én még emlékszem, mikor kiskorunkban karácsonykor anya azért sírt, mert nem volt pénzük rendes ajándékokra), nem akarom, hogy a húgom is erre a sorsra jusson.
Én nem sűrűn beszélnék veled ezek után, mert lehúzós vagy :(
Sajnálom a testvéredet, hogy ilyen szr nővére/bátyja van, aki arra is képtelen, hogy támogassa a céljai elérésében.
Én is tanár akartam lenni, a környezetemben is sokan mondták, hogy vágjak bele, mert van bennem potenciál, sokan támogatták az elképzeléseimet. Aztán az egyetemi jelentkezés előtt nem sokkal egy számorma fontos családtag beszélt le róla. Bármerre vitt az élet, legyen az iskola vagy munka, sosem éreztem azt, hogy "na, megérkeztem, a helyemen vagyok". Jelenleg irodában dolgozom, jófejek a kollégák, stabil helyem van, és elvagyok, de a munka nem tesz boldoggá. És nem tudom, hogy mit szeretnék az életben.
Természetesen nem hibáztatok senkit, mert a végső döntést én hoztam meg, megtehettem volna, hogy a sarkamra állok és véghez viszem, amit elterveztem. De azért néha elgondolkozom, hogy mi lett volna, ha...
Szóval ha a húgod tehetséges, elszánt, hagyd érvényesülni, és támogasd az álmait. Ha végül mégsem jönnek be a számításai, akkor tanulni fog belőle. Ez az ő élete, hadd döntse el, hogy mit szeretne. Jó pedagógusokra pedig igenis szükség van!
Nyugodtan lehet lehúzni :)
11 szimplán hazudozik, a magániskolákban sem fizetnek sokkal többet mint a bértábla, sőt a legtöbb helyen csak annyit adnak és az tényleg kevés, főleg kezdőként.
Kérdező szerintem elmondhatod a tesódnak az érveidet EGYSZER. Utána hagyd rá a döntést. Ha ennyire tanár akar lenni, csinálja. Milliomos nem lesz,de megélni azért meg lehet belőle és aki tényleg nagyon szereti csinálni annak lehet, hogy jobb mint több fizuért egy utált szakmában/munkahelyen. A pénz ugyanis még nem minden. Ha meg a gyakorlatban rájön, hogy ez mégsem neki való akkor majd vált. Nyelvvizsgával(ami úgyis kötelező) és diplomával azért máshol is el lehet helyezkedni, nem csak tanárként.
"Milyen érdekes, több mint 30 válasz és a kérdező sehol."
Itt vagyok. Csak nem akarok túl nagy vitákba bocsátkozni senkivel.
"Én most vagyok elsőéves tanárszakon és nagyon szeretem. És nem érdekel, hogy mennyit fogok keresni."
Ha olyan szerencsés vagy, hogy van saját ingatlanja a szüleidnek, amit majd megörökölsz, akkor oké. Amúgy meg nagy bajban vagy, mert egy kezdő tanári fizetés olyan alacsony, hogy lakáshitelt sem adnak rá. Egy bp-i lepusztult pici garzon bérlése + a rezsi elviszi az egészet. És akkor még nem ettél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!