Hogy beszéljem le a húgom arról, hogy tanár legyen?
Most 11.-es, már évek óta meg van bolondulva, hogy ő gimiben akar majd tanítani. Ehhez 6 éves egyetemi képzés kell, majd mindezek után a kétszakos tanári mesterdiplomához jár egy 145 ezres nettó fizetés (most néztem meg, ennyit kapna pedagógus-bértábla szerint). Ráadásul tanároknak nincs más juttatás vagy cafeteria sem.
A szüleink egész életükben a szegénységgel küszködtek (én még emlékszem, mikor kiskorunkban karácsonykor anya azért sírt, mert nem volt pénzük rendes ajándékokra), nem akarom, hogy a húgom is erre a sorsra jusson.
"Ket vegeztem el a tanari szakot.
Ez a mostani fizetesem debreceni gimiben tanitok:
340 a brutto
Ebben a felevben kaptam 480 ezer caffeteriat szep kartyara
Negyedevente 70 ezer ruha vasarlasi
90%os helyi kozlekedesre berlet tamogatas
Minden nap az iskola menzajan ingyen ebed van, covid miatt elhozom.
Nyaron pedagogus udulo a balcsin.
Fel sem tudom sorolni mennyi kedvezmeny."
EZ SZÍNTISZTA HAZUGSÁG. Egy éve tanítok, budapesti gimnáziumban, a felsoroltak közül SEMMI sem jár. 50%-ös közalkalmazotti bérletünk van, ez minden. Pótlékokkal együtt kapok nettó 160 ezret teljes állásban. És olyan buli a tanári pálya, hogy heti 5, havi 30 óra FIZETETLEN helyettesítést elrendelhetnek. És el is rendelik, főleg reálos szakokon, mert kevés a tanár.
Életem legnagyobb hibája volt a tanári szak, pedig nagyon szeretek tanítani és nagyon jó diákjaim vannak. De az anyagiak borzalmasak, 26 évesen még anyámékkal élek és kb. esélyem sincs elköltözni ebből. Amint véget ér a covid, megyek takarítónak Németországba, mert ami itt megy, az nem állapot.
Ha szeretnéd, beszélhetek a húgoddal, meg tudom mutatni a fizetési papírom, hogy mennyit kap egy tanár. Ha összehasonlítja az albérletek árával, talán megérti, hogy ebből nem lehet emberhez méltó életet élni.
#21 Ha férfi vagy, akkor megértem a problémádat. De nőként más a helyzet. Ha gyereket vállalsz, sokkal megértőbbek a gyerek táppénzzel. 3 évet otthon lehetsz vele, nem fognak pampogni, mint a multinál, hogy ha nem mész vissza, akkor elveszíted az állásod. Ha fél állásba mész vissza, a fél állás valóban félállás, nem ugyanannyi meló csak a felét otthon húzod le és feleannyit kapsz.
Én egyedülálló anyaként azért sem váltok, mert amennyivel többet kapnék egy multinál, az bébiszitterre menne el és nem tudnék a gyerekemmel lenni az iskola szünetekben. Szóval egy nőnek ez jó állás. Pláne ha szereti a gyerekeket és valóban tanár akar lenni.
21
Teljesen igaz! Nem allami iskolaban kell munkat keresni hanem alapitvanyiban vagy egyhaziban.
Pesten is joval tobbet fizetnek ha normalis helyen dolgozol.
Mellesleg a kulonorakon is jol lehet keresni.
24
Erről szól részben a 12-es hozzászólás, azt tegyük hozzá hogy gondolom az apuka támogat, legalább a gyerektartással (de szerintem többel) így azért egyszerűbb kijönni abból a pénzből...
28
De azért nyugtass meg hogy az apuka fizet gyerektartást ?!
Mert ha nem akkor elég nehéz lehet neked...
Ez itt nem mesevilág, jól mondod, két alacsony fizetéssel, és egy gyerekkel tuti nem az...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!