Hogy beszéljem le a húgom arról, hogy tanár legyen?
Most 11.-es, már évek óta meg van bolondulva, hogy ő gimiben akar majd tanítani. Ehhez 6 éves egyetemi képzés kell, majd mindezek után a kétszakos tanári mesterdiplomához jár egy 145 ezres nettó fizetés (most néztem meg, ennyit kapna pedagógus-bértábla szerint). Ráadásul tanároknak nincs más juttatás vagy cafeteria sem.
A szüleink egész életükben a szegénységgel küszködtek (én még emlékszem, mikor kiskorunkban karácsonykor anya azért sírt, mert nem volt pénzük rendes ajándékokra), nem akarom, hogy a húgom is erre a sorsra jusson.
Ket vegeztem el a tanari szakot.
Ez a mostani fizetesem debreceni gimiben tanitok:
340 a brutto
Ebben a felevben kaptam 480 ezer caffeteriat szep kartyara
Negyedevente 70 ezer ruha vasarlasi
90%os helyi kozlekedesre berlet tamogatas
Minden nap az iskola menzajan ingyen ebed van, covid miatt elhozom.
Nyaron pedagogus udulo a balcsin.
Fel sem tudom sorolni mennyi kedvezmeny.
Hidd el egy mernokent sem fog tobbet keresni sokkal palyakezdokent.
Igazából sehogy nem tudod lebeszélni és nem is kell, de amúgy igazad van.
Aki a tanári hivatást válassz, (nőként) és nem lesz mellette egy gazdagabb férfi, akkor elég nehéz lesz neki megteremteni még az alapokat is...
Ha pedig férfiként akkor még rosszabb lesz a helyzeted.
Hiszen arra is kell gondolni hogy x éven belül lesz család stb.
Amúgy nem hiszem hogy 5+ éven belül annyira javulna a tanárok helyzete.
Illetve azt is vegyük számításba hogy nem minden tanár tart korrepetálást/magánórákat.
Szóval ezekre a kiegészítésekre nem szabad alapozni!
Gondoljunk bele, mekkora értéke van mostanság 300e forintnak ?!
Főleg városban...albérlet stb nem ragozom.
#11 Te valami magán, esetleg egyházi suliban tanítasz? Én egy budapesti iskolában, és nincs kafetéria, szép kártya, ruha pénz és a helyi közlekedést sem támogatják.
Továbbá az is hülyeség, amit valaki írt, hogy 20-25 órát dolgozol. A kötelező minimum 22 óra megtartása. De ezek csak a tanítási órák. A lyukas óráidban helyettesítesz, délután szakkört tartasz, dolgozatot javítasz, órákra készülsz, ha általánosban vagy, tanulószobázol. Ugyanúgy ledolgozod a negyven órádat, csak lehet szidni hogy milyen jó neked.
Amúgy én szeretek tanár lenni ezek ellenére, mert imádom a gyerekeket, nagyon hálás szakma, most is az online oktatás idején mindig rám írnak, hogy érdekes volt a feladat amit küldtem, tetszett nekik, küldjek még hasonlót. De van aki rám ír, hogy mit csinálok éppen vagy küld képet a macskájáról. Imádni valók. Ne foszd meg ettől a testvéredet.
Miért ne lehetne tanár? Nagyobb korában elmehetne korrepetálni egy rokont és akkor ha úgy látja a tanítás szar legalább még egyetem előtt ráeszmél milyen szar munka ez.
Én nem a fizu miatt nem választanám(bár anyám pampog, hogy ő 40 tanítás után kevesebbet kap mint a friss diplomás tanár), hanem mert semmi kedvem úgy tanítani, hogy ezt nem értékeli a gyerek sőt leszól a szülő ha buta a gyereke és ezt még nem is fizetik meg rendesen. VISZONT ha a húgodat ez teszi boldoggá és tisztában van a munka hátrányaival is, akkor hadd válassza azt ami boldoggá teszi.
Ha megtanul mellé perfektül finnül, vagy dánul és oda költözik majd, akkor uccu neki
Bár már szlovákiában is több a minimálbér, mint amit itt egy tanár megkap.
De majd mindjárt jönnek a fidesztálibok (mint a 11.-es, ma 17:58-as) bemagyarázni, hogy itt nálunk minden szép és jó és tökéletes, legfeljebb érthetetlen módon elégedetlenek némelyek.
Nem a kormány miatt nem jó a tanári fizetés. Anyukámat is mindig a saját munkahelyei húzták le, mert ott spórolnak a tanáron ahol tudnak... nem olyan szabira küldik amire kéne, csakhogy ne kelljen teljes táppénzt fizetni, több órára kötelezik, holott az iskola maga döntheti el mennyit vállal, elsumákolják a nyugdíjas éveket(pl. anyukámnak több hónapot elszámoltak ezért nem kap annyi nyugdíjat és ezt be is ismerték neki szóban,de eszük ágában sem volt írni a központba, hogy hopsz elszúrtuk sőőt nekik állt feljebb), csalnak adóban, szabadnapban, még munkahelyi sérülésbe is belekötnek, hogy "tuti munkába menet sérültél meg?" és még sorolhatnám. Ez sajnos az iskola vezetőségétől függ, ismerek olyan igazgatót ahol meg minden szépen be van jelentve, mindent fizet, sosem lépik túl a túlórát(mármint nem kell többet ledolgozni) és még csak nem is fideszes igazgató:P
Sajnos azok a szabályok ami a vezetőség hozzáállásától függ és nem kötelező jellegű azt a dolgozó kárára naaagyon kihasználják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!