Kölcsönkér a testvérem tőlem, de én feltételhez kötném. Szerintetek jogos?
Huszonévesek vagyunk, én már rég dolgozok, elköltöztem otthonról, ő pedig még otthon él, diákhitelből van egy kevéske pénze. Kocsit szeretne, amire tőlem kér pénzt. Persze annyim nekem sincs félretéve, így hitelt kéne felvennem neki. Szívesen adok neki, de ahhoz kötöm, hogy először keressen munkát, mert nem akarom hogy egyik hitelből fizesse a másikat. Ő viszont addig nem akar munkát keresni, míg nincs kocsi, mert azzal akar járni dolgozni. Viszont azt apáék kocsijával is megtehetné, így ezt csak kifogásnak érzem.
Tudom, hogy nem szép dolog feltételhez kötni a segítségnyújtást, de ebben az esetben hiszem, hogy az ő érdekét szolgálja. 23 évesen levelező tagozat mellett szerintem már rég dolgoznia kéne, és segíteni anyáékat. Mit gondoltok? Jogos a kérésem, vagy nem kéne beleszólnom?
Kérdező, szerintem te csak szórakozol. Te magad irtad ezt a kérdésben: "Viszont azt apáék kocsijával is megtehetné, így ezt csak kifogásnak érzem."
Ezek után a következő, hogy ha a tesód elviszi az autót, akkor a szüleidnek nem lesz. Akkor most viheti vagy nem?
Jó kis mese volt ez, csak belekavarodtál.
Ha úgy érzed, vedd fel a hitel. A tesód majd elmegy gyárba, amit két hónap alatt megun, mert szar, aztán közli, hogy bocs, nem tud fizetni. Biztos tetszeni fog.
Amúgy tényleg fura. Az alapkérdés még normálisan lett kiírva, a szemellenzője nélkül. Mintha ahhoz keresett volna megerősítést hogy miért ne adjon. Látta hogy egy here az öcsike aki nem dolgozik pedig tudna, és felesleges igényei vannak (saját kocsi milliókért).
Kapott első körben egy rakás tök normális, "úristen ne tedd választ", amikre felkapta a vizet, személyeskedéssel vádaskodott, meg hogy mennyire sajnál mindenkit hogy ilyen, és ilyen családja van, meg megkeseredettek vagyunk stb.
Na ezek után tényleg kapott személyeskedést ☺
Most már a család szent és rohadt undorítóak vagyunk hogy nem vennénk fel hitelt a szüleinknek sem. Szerintem is provokál.
Osztom az összes válaszoló véleményét, hitelt felvenni ERRE a célra anyagi öngyilkosság. Ha nagyon szereted és neki akarod adni az összes spórolt pénzedet, ugyan azt sem fogod látni többé nagy valószínűséggel, de anyagilag mégis könnyebben átvészeled te és a családod is. De van néhány kérdés, amire azért nem kaptunk választ:
- olyan kicsi faluban éltek, ahol nincs egy buszjárat sem?
- alapvetően mi a baj a busszal?
- miért kell két-három milliós autót venni? Használt autóból sokféle van, és alapvetően pár százezerért is lehet kapni olyant, amit ugyan karban kell tartani, de olcsóbb az alkatrész, mint egy BMW-hez vagy Audihoz.
- az autón kívül nincs más opció (ha ugyan a szülők kocsiját is elvihetné de mégsem?!?:O)? Pl. bicikli, robogó, használt motor?
A kérdésedre válaszolva pedig természetesen jogos feltételhez kötni a kölcsönt, sőt, érdemes róla papírt is írni, de hitelt felvenni erre a célra sem anyagi, sem családi, sem nevelési szempontból nem észszerű. De ha te már eldöntötted, csináld, természetesen a te dolgod, mindenesetre ötven-hatvan idegen embernek a haja égnek áll tőle, és nem tudom, hogy átjött-e neked a válaszokból, hogy nem a családtag megsegítésével van a gond, hanem kifejezetten azokkal a konkrét körülményekkel, amelyeket ismertettél velünk.
Ha valóban a zsákfalutok tök reménytelen hely, és az öcséd dolgozni akarna járni, a két kezét összetenné ha vennétek neki 300-ért valamit ami gurul!
De nem. A falusi nincstelen suttyók tipikus sztorija ez: kell nekik a 20 éves bömös, audi vagy merdzsó, 2 millióért.
Én adnék kölcsön a tesómnak, de neki mindig van pénze, és soha nem kért még kölcsön senkitől, tehát így könnyen beszélek.
De akár még ha autóra is kellene neki, vennék fel kölcsönt, mert ismerem annyira, hogy tudom, hogy visszaadja. Tehát nem kéne itt kérdést feltennem, hogy adjak-e pénzt. Ha neked a család az első, és imádod a tesód, miért a kérdés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!