Kölcsönkér a testvérem tőlem, de én feltételhez kötném. Szerintetek jogos?
Huszonévesek vagyunk, én már rég dolgozok, elköltöztem otthonról, ő pedig még otthon él, diákhitelből van egy kevéske pénze. Kocsit szeretne, amire tőlem kér pénzt. Persze annyim nekem sincs félretéve, így hitelt kéne felvennem neki. Szívesen adok neki, de ahhoz kötöm, hogy először keressen munkát, mert nem akarom hogy egyik hitelből fizesse a másikat. Ő viszont addig nem akar munkát keresni, míg nincs kocsi, mert azzal akar járni dolgozni. Viszont azt apáék kocsijával is megtehetné, így ezt csak kifogásnak érzem.
Tudom, hogy nem szép dolog feltételhez kötni a segítségnyújtást, de ebben az esetben hiszem, hogy az ő érdekét szolgálja. 23 évesen levelező tagozat mellett szerintem már rég dolgoznia kéne, és segíteni anyáékat. Mit gondoltok? Jogos a kérésem, vagy nem kéne beleszólnom?
Micsoda indulatok, nevetséges. Az újfent személyeskedőknek... tudjátok egy bizonyos szint alá nem megyek, úgyhogy rólatok ennyit.
A normális válaszadóknak pedig köszönöm. Ami azt illeti, eddig is megvolt az elképzelésem a dologról, hiszen így is fogalmazódott meg a kérdés :)
Mindazonáltal fura, hogy ennyien a hitel ellen vannak, miközben szinte minden magyar háztartás rendelkezik legalább 1, de sokkal inkább több hiteltermékkel.
Ez már csak kíváncsiság, de aki a testvérével ilyen szigorú, az egyéb családtagjaival, szüleivel, ne adj' Isten gyerekével is hasonlóképp járna el? Mert a gyakorlatban sajnos nem ezt látom.
Tényleg sokat változott ez az oldal, és az ittlevő emberek összetétele is. Régen inkább jellemző volt, hogy próbáltak kicsit jobban mögé ásni, vagy egyszerűen nem csak azt az egy opciót tudták rosszindulatúlag belemagyarázni, hogy csak egy semmirekellő ember kérhet otthonélőként segítséget. De legalábbis üdítő lett volna olvasni, ha csak egyetlen ember gondol például arra, hogy egy kis faluról beszélünk, ahol alig van munka. Ha pedig elköltözik és elviszi a kocsit egy nagyvárosba, akkor a szülők maradnak autó nélkül. Vagy hogy például otthon rengeteg hasznát veszik a szülők, mert ők már nem bírnak úgy mindent, mint régen. De igazából ezer oka lehetne már csak annak is, hogy miért van otthon. Mindegy is. Jó volt ittlenni, köszi hogy megint megtapasztalhattam a magyar mentalitást :) Ezzel lezártnak tekintem a kérdést.
Egészen elképesztően ostoba vagy.
Lehet hogy sok embernek hitele van, de SAJÁT MAGÁNAK, bakker, nem érzed a különbséget? Épeszű ember nem vesz fel másnak hitelt, főleg nem egy dologtalan, parazita életmódot folytató rokonnak!
A kérdésedre válaszolva, soha senkinek nem vennék fel hitelt, még a szüleimnek sem, de már kifejtettem. Egy átlagosan intelligens ember, ha van, a feleslegből ad pénzt annak akit szeret, belekalkulálva hogy sose kapja vissza. De hitelt, kezességet soha a büdös életben nem vállal.
Megérdemled ami ebből lesz, nem sajnálom az ilyen embert egy percig sem.
Nekem csak egy kérdésem van:
Szerinted mikor és minől fogja visszafizetni a tesód a pénzt?
A következő kérdésed kb 1 év múlva:
Egy éve a testvéremnek odaadtam az x százezer forint spórolt pénzem és felvettem neki 1 millió forint kölcsönt hogy autót vegyen, és nem fizeti? Bővebben lent.
Azóta sem dolgozik, nem adja meg a pénzem és a hitelt is én fizetem. Próbáltam vele beszélni de ideges lesz ha csak megemlítem, és a szüleim is haragudnak rám hogy miért cseszegetem. Mit tennétek a helyemben?
43: hát a fizetéséből. Izé... ami ha lenne, akkor saját magának is felvehetne hitelt.
Na itt van a kutyuska elásva 😂
Inkább mást dönt romba.
Akkor számszerűsítem a kölcsönt, ha már ennyire nem értesz a pénzügyekhez.
Gondolom kb 1 milliót adsz kölcsön meg 1 millió hitelt veszel fel. Az 1 milliós hitel törlesztője olyan 40 ezer Ft lesz, a te kölcsönödé meg legyen 20 ezer, mert hosszútávra adod, olyan jótét lélek vagy.
Az autó fenntartása havonta további 40-60 ezer ft. Ez már 100-120 ezer havonta. Ha kimaxolja a diákhitelt, akkor is kb 50-100 ezerre jön ki havonta. Abból a 100-ból meg vagy tankol, vagy fizeti a hitelt, mert biztos van még más fizetnivalója is. Szerinted melyikre fogja költeni a pénzt? Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha befejezi a sulit, akkor sem diákhitel, sem munka nem lesz. Ellenben lesz havi 100 ezer ft kiadása. Örökre adósságspirálba kergeted a testvéredet és magadat is a nagy 'jószívűségeddel'.
Azt már meg sem említeném, hogy ez az egész kérdés még minimum 1 évig tárgytalan, mert a korona miatt nagyon nem dobálják a szabad felhasználású hiteleket, főleg nem huszonéveseknek és főleg nem autócélra. De ha már ennyire fasza összetartó család vagytok, akkor vegyetek fel a szüleid házára jelzáloghitelt, hogy legyen miből 20 éves bmw-vel furikáznia a tesódnak a falusi coopba meg hetente egyszer suliba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!