Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Kölcsönkér a testvérem tőlem,...

Kölcsönkér a testvérem tőlem, de én feltételhez kötném. Szerintetek jogos?

Figyelt kérdés

Huszonévesek vagyunk, én már rég dolgozok, elköltöztem otthonról, ő pedig még otthon él, diákhitelből van egy kevéske pénze. Kocsit szeretne, amire tőlem kér pénzt. Persze annyim nekem sincs félretéve, így hitelt kéne felvennem neki. Szívesen adok neki, de ahhoz kötöm, hogy először keressen munkát, mert nem akarom hogy egyik hitelből fizesse a másikat. Ő viszont addig nem akar munkát keresni, míg nincs kocsi, mert azzal akar járni dolgozni. Viszont azt apáék kocsijával is megtehetné, így ezt csak kifogásnak érzem.

Tudom, hogy nem szép dolog feltételhez kötni a segítségnyújtást, de ebben az esetben hiszem, hogy az ő érdekét szolgálja. 23 évesen levelező tagozat mellett szerintem már rég dolgoznia kéne, és segíteni anyáékat. Mit gondoltok? Jogos a kérésem, vagy nem kéne beleszólnom?

2020. aug. 3. 14:35
1 2 3 4 5 6 7
 11/61 anonim ***** válasza:
100%

"Csak nem szeretném, hogy felelőtlen legyen, mert szerintem még nem érzi a súlyát"

Na,ennyi érv elég is a kérdésedre:)

2020. aug. 3. 15:12
 12/61 anonim ***** válasza:
100%
Egészen biztosan nem vennék fel kölcsönt senki kedvéért, pláne nem olyannak, aki nem dolgozik rendesen
2020. aug. 3. 15:14
 13/61 anonim ***** válasza:
100%

Ez kedves tőle...hogy nem új kocsikat nézeget...

Nem mondom ,hogy sosem adnék kölcsön, még azt sem, hogy csak családtagnak...de! egy biztos, minden ilyenhez úgy állok, hogy végig gondolom, mi van ha sosem látom többet azt a pénzt...ha így belefér, akkor nyugodt szívvel adok kölcsön. Nyilván ez mindenkinek a saját mértéke, hogy mi az amit le tud nyelni veszteségként.

És igen ,a többség aki válaszolt gyanítom, hogy tapasztalatból beszél ha nem ő járt pórul, akkor a környezetében volt ilyen.

Igazából nem is értem, hogy normális embernek hogy fordul meg ilyen a fejében..

Elég egy baleset mondjuk egy őz vagy szarvas rommá töri..és akkor nincs mivel munkába járni nincs meló nincs pénz, neked meg ott a hitel,neki meg egy roncs, amit megcsináltatni se fog...

Aztán majd kéne egy másik kocsi, amire megint pénz kéne...

Vagy megvesz egy pénznyelőt...aztán mindig lesz mit csináltatni rajta...és jönnek a kifogások...

Kb ilyen eshetőségeket látok...

2020. aug. 3. 15:26
 14/61 Morzsi007 ***** válasza:
100%
Az életben semmi nem ilyen egyszerű, neki is meg kell tanulnia, hogy ez nem így működik. Nem ismerjük a testvéredet, de abból, hogy most sem dolgozik, sok jóra nem kell számítani. A másik dolog, mégha megveszed a kocsit neki, azt fent is kell tartania, és itt nem csak a tankolásra értem. Műszaki, súlyadó, biztosítás, az átírást is vedd figyelembe, meg a szervizelést, mert ezért a pénzért 15 évnél idősebb autót kapsz. Legalább menjen el dolgozni pár hónapot. Pont 23 évesen vettem meg életem első autóját hitelre, úgy, hogy 2 éve már dolgoztam. Az első félév rohadt nehéz volt.
2020. aug. 3. 15:31
 15/61 kovpet ***** válasza:
95%

"így hitelt kéne felvennem neki"

Nem, nem. Magadnak tudsz csak hitelt felvenni, az egy dolog, hogy a pénzt majd ő szórja el valami bontószökevényre, mert az menő. De visszafizetned neked kell majd! Aztán vehetsz majd fel kölcsönt a szervizelésre meg a tankolásra meg új gumikra, hiszen "ilyenekkel csak nem járhatok, ez életveszélyes".

Honnan tudom, hogy így lesz? Mert ha komoly ember lenne, akinek tényleg érdemes kölcsön adni, akkor nem kérne kölcsön.

2020. aug. 3. 15:31
 16/61 anonim ***** válasza:
100%

1 milliót kellene felvenned PLUSZ odaadnád a saját félretett pénzedet? most komolyan? és mégis mennyi idő alatt adná vissza?

amúgy fel vagy rá készülve, hogy mi lesz, ha 2-3 hónapot mondjuk csúszik a törlesztéssel? tudod fizetni helyette? mert a bankot nem fogja érdekelni, hogy nem te tehetsz a késlekedésről.

a családra lehet számítani, igen. de ez pont az az eset, amikor az ő javat szolgálná, hogy nemet mondasz. legközelebb mi lesz, vegyel neki tv-t hitelre?

azzal a válaszolóval értek egyet, aki azt mondta, kizárólag életmentő műtét, súlyos betegség stb. esetén venne fel a családtagja számára, akkor viszont mindem további nélkül.

2020. aug. 3. 15:39
 17/61 anonim ***** válasza:
94%

Tehát van egy nem dolgozó, ingyenélő testvéred, aki nem is akar elmenni dolgozni.

Erre te nemcsak odaadod nemi az összes megtakarított pénzed, de még 4-5 évre el is adósodsz, úgy, hogy esélyed nincs visszaszerezni tőle a pénzed....

Hát nem tudom, mifelénk az ilyet, mi t te BALEKnak hívják.

2020. aug. 3. 15:50
 18/61 anonim ***** válasza:
100%

9-es vagyok. Annyit még hozzátennék, hogy a munka az nem egy kívánságműsor. Tipikusan az ilyen emberek, aki jaj kocsi nélkül nem tud menni dolgozni, azok, akik amúgy sem fognak. Mindig lesz valami kifogás, hogy éppen miért nem óhajt elmenni, de persze elvárja, hogy a család mindent megoldjon helyette.

Elég naívnak látszol kérdező, kérlek ne menj ebbe semmiképpen bele! Egy hitel akkor is rizikós, ha magadnak saját dologra veszed fel, nemhogy így. Tartsd meg az összegyűjtött pénzed, és arra költsd el, ami a te életedet viszi előrébb.

2020. aug. 3. 15:52
 19/61 anonim ***** válasza:
92%

Leesett az állam...

Hogy az összes eddigi hozzászólás mind nagyon hasonló véleményt takar.

Nem láttam még itt ilyet.

Remélem téged is elgondolkodtat kérdező!

2020. aug. 3. 15:53
 20/61 anonim ***** válasza:
100%
Nincs munlája, autót akar, de pénze sincs. Ha talál munkát, afizetése nagy része mehet az autó fenntartására és a hitelre. Nem fogja fizetni. Tudod ezt úgy szokták, hogy dolgoznak és a megspórolt pénzből vesznek autót. Akkor fel tudja mérni, mi fér bele neki és értékelni is fogja.
2020. aug. 3. 16:01
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!