Mennyi zsebpénzt adnátok egy utolsó éves középiskolásnak?
Én 5000-et adok. Ez csak a zsebpénz amit arra költ amire akar, tehát összegyűjti ha olyan cuccot akar venni, amit elvből nem vennék meg (pl. most a túlárazott tornacipő 20ezerért) vagy elkölti kávézóba a barátnőkkel, mindegy, nem szólok bele, pont azért van, hogy egy kicsit tanuljon meg bánni vele.
Kajára is adunk rendszeresen és a telót meg a bérletet sem ebből kell kifizetnie, szóval ez az amit tényleg csak magára költhet.
Én havonta fixen kapok 7000 Ft-t, emellett néha a szüleim fizetik egy-két programomat vagy ha utazok (pl osztálykirándulás) az arra szánt költőpénzt se kell visszaadnom, ha nem költöttem el az egészet.
18/L
(Csak nekem voltak olyan szüleim, akik nem adtak? (Persze kérni lehetett mozira mondjuk, reggelire, de egyébként nem...pláne nem utolsó évesként. 17és fél évesen èn már otthon se voltam. Mellesleg 18évesen már lakbért kellett volna otthon fizetnem. Igaz kis összeg havonta, de azzal is tanítani próbáltak volna az èletre...nem hogy még adni pluszba.)
Furcsa ez nekem. )
Neked lehet furcsa, de igazából az a szörnyű és szégyenletes, amiben Te felnőttél. Tükörbe nem tudnék nézni, ha a 18 éves gyerekemtől lakbért kérnék, milyen szülő az ilyen? Meg küldjem el robotolni éhbérért a Mekibe, mikor én meg viszem haza a százezreket? Milyen dolog lenne már ez? Van egy mondás: “dolgozzanak a szegények”. Ez annyit jelent, hogy az okos emberek olyan megoldást keresnek, ami sokat fizet, cserébe kevés munkáért(persze legális módon). Vagy ha már sokat kell dolgonia a sok penzért, akkor olyasmit csinál, amit szeret, nem egy gyárban robotol egész életében és panaszkodik, hogy milyen szar neki. Ilyen felfogás mellett én a gyerekemtől sem fogom elvárni, hogy értelmetlen, alulfizetett, megterhelő diákmunkákkal csessze el az értékes idejét. Én biztosan arra törekednék, hogy érettségi utánra lakást, vagy legalább albit tudjak neki biztosítani, vagy egy telket venni, jogsira pénz, akár autó is, ilyesmi. Persze csak ha mindezt értékelni is tudja és hálás érte, valamint a nem munkával töltött időt értelmesen tölti, egyetemre jár pl, ha csak a lábát lógatná, azt nem támogatnám. De induljunk ki abból, hogy akkor vállaljon gyereket az ember, ha szereti és gondját viselni tudja, amíg csak szüksége van rá.
Utolsó, én is ezt csinálom most is és majd, de elmondanád, miért kellene a gyerekednek hálásnak lennie, mert a saját nevelési módszereiddel szeretnéd felnevelni?
Annak, aki azt írta a munkától tanul meg a gyerek bánni a pénzzel, jelentem, hogy nálam nem volt igaz! Már 17 évesen néha eljártunk 1000 ftért takarítani alkalmanként, imádtuk, utána érettségi után 450 ftos órabérért halálra melóztuk magunkat egy cipőboltban, imádtuk, a beosztás akkor sem ment, pedig már magunkat tartottuk fent.
Szerintem a pénzügyi beállítottságot jóval 16 éves kor előtt kell kifejleszteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!