Mennyi zsebpénzt adnátok egy utolsó éves középiskolásnak?
Igaz, diák vagyok, de semennyit nem kérek.
Dolgozok, anya minden hónapban átutalja a családit (13 ezer) és mivel apám meghalt az államtól kapok havi 64 ezret, mint árvasági ellátás.
"Amikor én ilyen idős voltam, nem kaptam zsebpénzt, hanem ha menni akartam valahova barátokkal, pl. moziba, pizzázni, ilyesmi, akkor kértem, és épp annyit kaptam, ami elég volt arra az adott programra. Havonta-kéthavonta 1x mentem bárhova is, szóval nem vittem a szüleimet anyagi csődbe. :D"
Éppen ez a gond a legtöbb családban, a gyereknek nincs "saját" pénze, hanem mindig kérni kell - és így nem taulja meg beosztani a pénzt, meg nem lesz önállóan dönteni pénzügyekben, mert úgyis a szülök adnak, ha kell.
Utolsó évben én már nagykorú voltam(évvesztesség), megkaptam a családit, azt törvényesen is lehet kérvényezni, hogy a gyerek kapja, ha betöltötte a 18at.
Nekem volt az egyik legtöbb zsebpénzem az osztályban, én imádtam elverni a pénzt, és olyan programokat találni, amik kifutják a maradékból.
Leginkább kajára költöttem, de azt mérhetetlenül, ugyanis otthon volt kaja(én is csináltam), de azért a kínaikaja, vagy egy gyros, esetleg különleges szendvicsek/ételek nagyon jól tudtak esni, mert otthon a húsleves sülthús ezerféle változata volt csak, egy rakás zöldséget és gyümölcsöt, na meg rengeteg fajta ételt a zsebpénzemnek köszönhetően ismertem meg.
A padlizsánt nem is ismertem például 18 éves koromig, cukkinivel sem találkoztam, déligyümölcsök meg éttermezés nem volt nálunk soha, ha mégis, évente 1x, akkor rántott húst ettünk meg halászlét magyaros étteremben..
Én nem tudom, milyen lesz a pénz értéke a gyerekem nagykorában, de ha most lenne végzős, havi 15öt kapna, kicsit megtoldva a családit.
Viszont én kikötném, hogy minden hónapban egy ezrest rakjon félre, a szemem előtt dobálja be egy nem nyitható dobozba, hogy kialakuljon a spórolási rutin.
Ezt hónap végén kellene tennie mindig, ha nem tudja, valamit korlátoznék.
A gyerekemmel is így csinálom, ha iskolás lesz és tud majd számolni 100 felett, kap heti zsebpénzt, mondjuk 200 forintot, és minden hét végén be kell majd adnia a perselybe 20 forintot.
Nagyon fontos, hogy igénye legyen gyűjtögetni is, de a vésztartalékon felül. A vésztartalékot x időnként felhasználatja, a tudtommal.
Kár, hogy nálunk nem volt pénzügyi nevelés, iszonyat nehéz spórolni, ha az ember nincs hozzászokva, kényszerből könnyű, de megállni a költekezést nehéz.
Szóval havi 15öt adnék neki, szórakozóhelyen 400ft egy üveg víz, egy ezres a belépő, 100 a wc, gondolom iszik valamit, szóval 1500+1500=3000 egy buli minden hónapban alaphangon. 3000
Gondolom elmennek hetente egyszer gyorskajázni, ez 1500 hetente(A kínaiban), 6000ből egy hónapban 4x evett máshol. 6000
Elmennek havonta egyszer moziba, 1500 a jegy, 1500 a nachos üdítő kombó, 3000
Barátainak szülinap vackok alkalmanként 2000
Néha meghívják egymást, 1500
ÉS még félre sem tett és semmi extra programon nem volt..
kis mütyürök vásárlására megy a többi, cuki holmik, smink, ékszerek stb..
Bőven kell az a 15.
21!
Tehát kapsz havi 77 ezer forint zsebpénzt.
a nyári diákmunkából simán megvan a havi 20e forintja egész évben :)
ezért 2 hónapig heti 4 napot dolgozik
nem kell mennie neki de ö szeretne mivel egyébként nem lenne annyi programja h nem unatkozzon :)
előtte 15 évesen havi 10e volt
ebből a bérletet kellet vennie, ebédet magának ha nem vitt
és egyéb személyes kiadások
a fiam most 14 évesen 17e kapott ebből fizeti az ebédet a kondít és a bérletet
de spec tavalyi tanulmányi eredménye miatt kapott 100e-t pályázat alapján az önkormányzatól :) így csak a különböztetett kellet odaadnom neki
nálam felmenő rendszerben kapnak zsebpénzt
2. osztálytól heti 500.-
a két nagy már nagyon ügyesen ossza be ami van neki elég szép összeget félre tudtak rakni már maguknak:)
Nem igazán adnék, én se - illetve egyik ismerősöm se kapott...21 vagyok.
Menjen el nyári munkára és dolgozzon meg a pénzért. Max a bérletét állnám, de nem adnék külön költőpénzt is.
1-2ezer mit vesz abból a gyerek?
Okè valami kaja kijön belőle de utána meg nem is maradna pènze.
Szerintem heti 10ezer amiből vígan ellehet, az havi 40ezerre jön ki. Soknak hangzij de ha valaki megtanítja a gyerekèt, hogy igenis kezdjen el fèlretenni ès azt vegye ami muszáj illetve nèha azèrt szórakozhat akkor ebből a pênzből fèlretenni is tud meg költeni is arra amire kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!