Mennyi zsebpénzt adnátok egy utolsó éves középiskolásnak?
"Hogy megtanuljon bánni a pénzzel"
De ha neki nem kell fizetnie semmit, akkor nem fog megtanulni bánni a pénzzel. Ahhoz költeni is kell, nem csak félretenni.
Én 17 vagyok, igaz nem végzős, most megyek majd 11. Osztályba.
Én 5000 ft-ot kapok havonta. Én nem tartom el magam, csak az egyszem hörcsögöm, akit én akartam, én gyűjtöttem össze az összes felszerelésére a zsebpénzt, én veszem neki a magokat, forgácsot, homokot.... Ha esetleg nagyon beteg lenne akkor nyilván fizetnék az állatorvosi költségeit, nem hagynák szenvedni, de ezen kívül mindent én biztosítok neki.
Nyilván nem nagy kiadás, de rá mindig kalkulálnom kell valamennyit. Változó hogy mikor mennyit, 500-1500 ft között.
Ezen kívül amit szeretnék, arra költöm, ezt már felsorolták előttem.
Nálunk úgy volt, hogy apa átutalta minden hónapban az ebédbefizetés díját+havibérlet árát+2000 Ft szabadon elkölthető zsebpénzt a junior számlánkra (úgy emlékszem, a középiskola elején nyitottuk a számlát). Igazából kicsit többet utalt, nem számolta ki, hogy éppen hány tanítási nap lesz és akkor mennyi az ebédpénz, simán fölfelé kerekített.
Az első két tételnek praktikus oka volt. A szabadon elkölthető rész meg azért volt, hogy megtanuljunk bánni a pénzzel. Ha megtetszett valami, amit vagy nem akartunk elmondani a szüleinknek (egy kamasznak mindig vannak titkai), vagy ők nem gondolták hasznosnak, azt ebből a pénzből kellett kigazdálkodni (+amit rokonoktól karácsonyra stb. kaptunk). Drágább telefont akartam, mint amit a szüleim gondoltak? Lehetett olyanon, de össze kellett gyűjtenem a különbséget. Kevesebb édesség, inkább a könyvtárban olvastam az IM újságot, megvétel helyett, nem vettem meg a 300 Ft-os kiskutyás füzetet, amikor megláttam és persze rögtön akartam stb. Valamiről le kellett mondani, hogy a másikat megvehessem. Szerintem ez egy nagyon fontos tapasztalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!