Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az én generációm (Z) a szülői...

Az én generációm (Z) a szülői házban fog megöregedni?

Figyelt kérdés

16 éves korom óta dolgozom, folyamatosan teszek félre.

Itthon lakom és ingyen eszem... Néha internet számlába, meg ilyesmibe beszálok, ezenkívül csak ruhát, tanszereket, meg bérletet veszek magamnak. Csak anyukám van.

Az Ő fizuja elmegy hármunk fenntartására (van egy öcsém), támigatni nem fog tudni lakásvásárlásnál, de szerintem ez nem kifejezetten egyedi...

Most 21 vagyok, még idén 22. 23 éves koromra lesz diplomám, de azóta mióta elkezdtem az egyetemet sokat romlott a helyzet a területen elhelyezkedés és fizetés szempontjából.

Először évekig csak a diplomás minimálbért fogom kapni valószínűleg...

Eddig pontosan 4960,000 tettem félre. Most majd lesz egy fogászati dolog, kb. 250,000 forintba fáj majd. Erre muszáj költeni.

Nyílván albérletbe nem megyek soha, annak nincs értelme.

Annak sincs nagyon értelme, hogy hitelre veszek egy olyan lakást ami szinte vállalhatatlan és nagyon kicsi (értsd ~20 m2), mert a házhoz képest amiben élünk (ez sem nagy és felujítasra is szorúlna) az életminőségben visszalépés lenne...

Nyílván azt sem varhatom el anyámtól, hogy költözzön egy kisebb vidéki házba, amit sok szülő csinál és az árkülönbözetet adja nekem... Szerintem ez is tök értelmetlen lenne.

Igazából az a realitás, hogy vagy ebben a házban maradok 30-33 éves koromig minimum, vagy megyek külföldre, bár sajnos a leendő diplomám nem piacképes ott sem.

A generációmból mások hogy oldják meg?

Mert az ismerőseimnek, akik kicsit idősebbek és van saját ingatlanjuk, nekik mind vagy a szülők vették, vagy nagyszülőktől örökölték...

Szülők, Ti mit gondoltok a helyzetről?

2019. máj. 28. 13:33
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
84%
Az 5-ös csak az igazat írja. Amióta világ a világ, mindig is így működött: a gyerekek örökölnek, úgy tudnak továbblépni. A vagyon száll tovább. Nyilván senki nem várja a szülei, nagyszülei halálát, de ha úgy van, akkor jobb esetben marad utánuk valami, amiért egész életükben dolgoztak. (Már ahol)
2019. máj. 28. 14:16
 12/44 anonim ***** válasza:
4%

1.: Sosem értettem, ezt a "Legyen saját tulajdonú lakásom/házam!" dolgot. Miért nem jó az albi?

2.: Ki öregszik, meg otthon? Hiszen manapság minden fiatal mérnöl-informatikus-NASA tervező, legalábbis itt a Gyakorin. >:)

3.: Jól kell házasodni! :) Persze egy nőnek könnyebb. :(

2019. máj. 28. 14:18
 13/44 anonim ***** válasza:
70%
Azèrt, mert albèrletből bàrmikor meneszthetnek (pl. Eladja a tulaj a lakàst). Ez bizonytalan, és sok esetben nem èri meg: dràgàbb egy albèrlet havi szi ten, mint egy törlesztő.
2019. máj. 28. 14:22
 14/44 anonim ***** válasza:
88%
A félretett pénzed megy önrésznek és felveszel egy lakáshitelt,veszel egy lakást.
2019. máj. 28. 14:40
 15/44 anonim ***** válasza:
68%

Szia! Én pont a te korosztályod vagyok, és mivel kérdezted, ezért hát leírom az én esetemet;

Most vagyok 21 éves, 22 leszek a nyáron és 20 éves korom óta különélek. Ez úgy lehetséges, hogy külföldi egyetemre járok. Először a szüleim támogatására szorultam, hogy kijöhessek, viszont 1-1.5 év kint lét után, el kezdtem dolgozni, és azóta 80%-ban magamat tartom el. A szüleim is támogatnak, mégpedig annyival amennyibe otthon kerültem volna nekik. Ők ugyanis nagyon ellene vannak a munkának, szerintük én túl fiatal vagyok még hozzá és bőven lesz időm egyetem után melózni. Mindig azt mondják, hogy nekik a kommunista időben nem kellett dolgozni egyetem alatt, nem is lehetett kb. Emellett elég szép összegeket félre tudok tenni minden hónapban, de kelleni is fog, mert a tandíjam hitelből megy, ami lesz összesen kb 10.000€ az 5 év végén. Azt rögtön ki is tudom majd fizetni, ha elvégeztem a kurzust.

Miután elvégzem a sulit, mindenképp szeretnék hazaköltözni a szülővárosomba, Budapestre. Szüleim hosszú évek félrerakása + lakáskasszák után, húgomnak és nekem is tudtak 1-1 lakást venni egy pár éve. Vadiújak, jelenleg ki vannak adva, de amint elvégzem az egyetemet és visszaköltözöm, az enyém lehet az egyik. Ajándékozásban kapjuk meg (hivatalosan), ami azért is jó, mert esetleges válás esetén nem viszik a lakásom felét, mert sosem lesz közös. Na de ez már más téma.

2019. máj. 28. 15:14
 16/44 anonim ***** válasza:
77%
Már ne is haragudj, annyira nem lehet rossz a helyzeted, ha suli mellett, 5 év alatt félre tudtál tenni majdnem 5 milliót.....
2019. máj. 28. 15:15
 17/44 anonim ***** válasza:
64%

X-gen vagyok. Nekünk sem volt soha semmi reményünk saját otthonra, sem nyugaton, sem keleten. Utoljára a hetvenes években volt ilyesmire lehetőség, bár Magyarországon akkor is csak a Kádár-kocka és a panellakás között lehetett választani. Manapság maximum akkor lesz saját ingatlanod, ha örökölsz. Akkor is ki kell pengetned a tetemes adókat és illetékeket, szóval készülj, hogy a gatyád rámegy.

Nem véletlenül alakult ki és lendült fel Amerikában a lakásbérlés intézménye. Ezért élnek felhőkarcolókban.

2019. máj. 28. 15:24
 18/44 anonim ***** válasza:
78%

Megoldások

- otthon lakni, félrerakni

- párral/barátokkal albérlet

- külföld

- öröklés

2019. máj. 28. 15:32
 19/44 anonim ***** válasza:
81%

A Z generáció azon felső tízezrébe tartozol szerintem, ahol van ennyi pénz félretéve, gyors számolással havi 80 ezer 5 éven keresztül. Én irigyellek, megleszel te. Tényleg csak egy önerőre jó, de az legalább valaminek az elindulása. Ha albiba mész csak elfogy majd idővel, és akkor a francnak tettél félre 5 éven keresztül ennyi pénzt folyamatosan.

Tervezel családot, párt? Nem mintha ez lenne a lényeg, de alapesetben így csinálják az emberek nagy többségben, úgy érzelmileg és minden téren könnyebb.

A piacképes képzésről, mint lehetőség ne is beszéljünk, de ezzel már nem tudsz mit kezdeni.

Az öröklés pedig az élet rendje, akár akarod, akár nem.

2019. máj. 28. 15:41
 20/44 Morzsi007 ***** válasza:
100%

Ha eddig tudtál spórolni ennyi pénzt, akkor nem lesz gond.

Sok embert ismerek, akik kinentek külföldre, de sokkal többet nem tudtak felmutatni, mint, aki itt maradt. Természetesen van kivétel, de ott is kell dolgozni meg itthon is. Én 35 vagyok, már sok diplomástól hallottam, hogy egyből 500 000 Ft felett akarnak keresni itt magyarországon. A baj , hogy sokan semmihez nem értenek, de követelésük az van meg egy kis könyvjük. Szóval ne parázz, valakinek 40 éves korára 500 000 Ft-ja sincs megtakarítva. Nem olyan rossz a Te helyzeted. Régebben sem volt sokkal másképp, csak kisebbek voltak az igények, meg nem volt ekkora választék semmiből. Ket ember könnyebb, az biztos.

2019. máj. 28. 15:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!