Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyetemisták! Titeket milyen...

Egyetemisták! Titeket milyen összeggel támogatnak havonta a szülők? Van félretéve pénz a jövőtökre, hogy tudjatok majd lakást/házat venni? Esetleg vettek is nektek?

Figyelt kérdés

2018. dec. 5. 22:28
1 2 3 4 5 6 7
 41/67 anonim ***** válasza:
90%
Nem feltétlenül azért nem támogatnak valakit, mert felelőtlenül vállaltak gyereket. Rengeteg dolog van, amivel nem lehet előre kalkulálni. Nagyon jó, ha valaki tud egy lakást venni a kölkének, de nem ettől lesz jó szülő és ha ez elvárás volna, nem szülne senki sem. A nagyobbik fiam 2000-ben született, de már akkor is tudtam, hogy ha nem nyerem meg a lottó 5-öst, nem egy budapesti ingatlannal fogom elindítani a nagybetűs életbe. Nem gondolom, hogy ettől most szaranya volnék. Avval meg végképp nem terveztem, hogy abban a balesetben veszítem el a férjemet, aminek következtében az öccsét 28 hétre, egy kiló alatt koraszülöm. Élünk így is, rendben vagyunk már, ha semmi sem lesz többé olyan, akkor is. Nincs hitelem, a lakásunk tehermentes és ennyi. Idén kezdte az egyetemet(BME), itthon lakik, nem kell dolgoznia, nem büfészakra jár, a telefonja meg egy Motorola, ami 50 ezer ft sem volt és azt is alkalomra kapta, nincs gondja vele. A helyzetével sem. Sok kortársától rosszul van, akiket annyira megfertőzött az anyagi világ, hogy az már nem az egészséges kategória. Nincsenek frusztrációi attól, hogy nem dizájner darabokat hord és majd maga kell előteremtsen mindent, ami a jövőjéhez kell, hálás azért, hogy tanulhat és én ebben támogatom, ha megfeszülök is. Tudom, az én helyzetem nem átlagos, de akkor is bicskanyitogató módon ítélkezel. Borzasztó milyen emberek vannak,te is ide tartozol, ki kéne rakni valahova a harmadik világba téged pár hétre, bár akkor is ugyanilyen ostoba és demagóg volnál. Nem, nem mondom, hogy jó buli szegénységre gyereket vállalni,mert nem az, de marha sok lépcsőfok van a felelőtlen gyerekvállalás és a "veszeknekedegypestilakástmertmegérdemled" között.
2018. dec. 6. 09:27
 42/67 anonim ***** válasza:
92%
"És engem sem támogatnak olyan mértékben a szüleim, ahogy kéne/tudnának. Ebből rengeteg vita van. Pedig van pénzük bőven, csak sajnálják a gyerekeikre. Ha havonta csak 20 ezer forintot félretettek volna erre fejenként, akkor most lenne 10 millió forint induló tőkém lakásra. " Jaj, meg ne sajnáljalak.. Nem kaptál tízmilliót ajándékba, csak mert kitaláltat? Óh te szegény, milyen "undorító" szüleid vannak... Így is el van ba.szva a segged, el vagy kényeztetve.
2018. dec. 6. 09:51
 43/67 anonim ***** válasza:
43%

A 14-es válaszoló vagyok. Elárulja valaki, miért lettem lepontozva?:D

Mert támogatnak rendesen, és hó végén nem számolgatnom kell, hogy mennyiért vehetek még kaját, vagy hogy nem luxusként tartom számon a mozit? Vagy mert a szüleim megkönnyítik az életemet, és nem dolgozni zavarnak 19 évesen? Állítjátok, hogy ti aztán nem vagytok irigyek, meg hogy hú de jó emberek lettetek, mert dolgoznotok kellett mindenért. Aha, hát látszik. :D

2018. dec. 6. 09:52
 44/67 anonim ***** válasza:
89%
Egyetem alatt a lakhatást tudták biztosítani, tankönyvek, eszközök beszerzésében, pláne ne adj isten bulizásban már nem nagyon tudtak segíteni. Kellett diákhitelt felvennem. Nem raktak félre lakásra, kocsira, de nem is vártam el soha. Nem érezném otthon magam egy olyan lakásban, amiért nem én dolgoztam meg. Közeli ismeretségi körömben mindenre van példa, milyen érdekes, hogy az él mély depresszióban és annak nincsenek ambíciói, akinél akármilyen egyetemi szak is szóba jöhetett, aki megkapta az új építésű 2 szobás lakást, aki megkapta a szalonból kihozott autót. Az, akinek limitáltak voltak a lehetőségei, aki csak helyben tanulhatott, akinek diplomázás óta gondolni kell arra, hogy pénzbe kerül az albérlet, a tömegközlekedés, ne adj isten egy használtautó, egy kiegyensúlyozott, célokkal teli ember. Akinek megvan mindene, az miért is küzdjön, mi célja is van? Ez nem azt jelenti, hogy ez az egyetemes igazság, mert minden lehetséges és annak az ellenkezője is, de az én környezetemben ez az általános jellemző.
2018. dec. 6. 11:09
 45/67 anonim ***** válasza:
96%
Én otthon lakok, az egyetem szinte mellettünk van, így nem szorulok albérletre/kollégiumra. A szüleim fizetik az étkezésem, kiadásaim (ruha, cipő, bérlet stb). Nem várják el, hogy dolgozzak, amíg nappalis vagyok. (Nem konkrét összeget kapok tőlük, hanem mindig annyit, amennyire éppen szükség van. Felesleges dolgokra nem költök. Az ösztöndíjam a bankszámlámon gyűjtöm, költözésre és nagyobb költségekre /pl új telefon/ van félretéve.)
2018. dec. 6. 11:28
 46/67 anonim ***** válasza:
88%
Nekem mindenemet a szüleim fizetik, de az összeg változó. Ami fix az a kollégium havonta 18.000 forint és az utazás (helyi és távolsági) durván 10.000 forint havonta. Ezeken kívül kajára, higiéniai cuccokra, ruhákra és szórakozásra költök, de ez elég változó (pl. kaját otthonról viszek, de kérdés, hogy meddig elég vagy megkívánok-e valami mást, mi mikor fogy el, éppen mire van szükség, megyek-e valahová stb.). Minden héten adnak 5000 forintot, viszont mellette ott van a bankkártyám is, amin a saját pénzem van (ha erről költök, akkor azt kifizetik nekem). Kb. 3 éve tesznek nekem félre x összeget minden hónapban, úgymond a jövőmre, de azért nyilván nem nagy pénzekről van szó. Azt nem engedhetik meg, hogy vegyenek nekem egy lakást, szóval nem vettek és nem is fognak.
2018. dec. 6. 12:16
 47/67 anonim válasza:
25%

Az indulasomat tamogattak sok penzzel, tozsdei tanfolyamokra es kepzesekre jartam, rengeteg online volt ezekbol meg gimnaziumi eveim alatt. Egyetem elso eveben alltak a megelhetesemet (alberlet, etkezes stb..). Masodik evre sikerült az egyetem mellett osszeszedni annyi penzt kereskedessel, hogy vehessek egy kisebb hazat (Kecskemet). De ehhez rengeteg ido es munka kellett, mar gimnazium mellett is.

Jelenleg egyetem mellett csinalom a tozsdet, van felreteve nemi penz, a megelhetest saját penzbol biztositom.

Nagyon kockazatos volt es tisztaban is voltam vele, a szukseges toket en magam kerestem meg nyári munka alatt.

2018. dec. 6. 12:38
 48/67 anonim ***** válasza:
28%
Aggyá pénctet neked úgyis sok vaa
2018. dec. 6. 14:10
 49/67 Andrejcsik Gábor válasza:
83%

Sziasztok

Látom ez a kérdés nagyon darázsfészekbe nyúlás.

A véleményem a kérdésben, hogy egy egyetemistának adott esetben már nem feltétlenül kell a szüleitől függnie. Természetesen sokkal egyszerűbb ha nem kell a főiskola/egyetem mellett még dolgoznia is a ddiáknak.

A szülőkhöz szólva pedig azt tudom mondani, hogy nem az a fontos, hogy mennyi pénzt tudnak/akarnak adni a gyermekeiknek, hanem milyen pénzügyi szokásokat adnak át neki.

Engem a szüleim a lehetőségeikhez képest támogattak, kaptam is tőlük egy kis induló támogatást. Viszont az már az én érdektelenségem/tudatalanságom számlájára írható, hogy ebből egy autóhitel önerejét finanszíroztam.

Amennyiben nehezebb helyzetből érkezel, akkor célszerű minél korábban a saját érdekedben megtanulni a pénz helyes kezelését, mert nagyon sok példa mutatja, hogy lehet akár milliós havi fizetésekből is luxus nyomorban hónapról - hónapra élni.

2018. dec. 6. 15:28
 50/67 anonim ***** válasza:
83%

Anyánál lakhatok, idáig ingyen, viszont ettől a hónaptól már kér 30k-t. Időnként vesz nekem dolgokat, ha kel, orvost fizeti, de ez se törvényszerű. Apa múlt hónapig küldött rendszeres gyerektartást (sokáig 50, majd 25k), illetve időnként azon felül is kaptam tőle 50-100k-t, ahogy épp érezte.

Egyáltalán nincs félretett pénzem, mindig csak annyi diákmunkát vállaltam, hogy a mindennapi kiadásokat, ruhákat, hobbikat, gyógyszereket finanszírozni tudjam.

Lakást nem tudnánk miből venni. Volt egy külön bankszámla nagyon régen, amit azért nyitottak, hogy oda gyűjtsenek nekem pénzt 18 éves koromig, de azt egy szorult helyzet miatt kénytelenek voltak felszámolni.

2018. dec. 6. 16:06
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!