Családnak, egyedülállónak vagy egyetemistáknak érdemes lakást kiadni, illetve egyetemisták mennyiért bérelnek általában?
Én a diákokban viszonylag sok problémát látok. Te szervezed meg a lakóközösséget és adod ki a szobákat, vagy egy valakinek adod ki és majd ő leszervezi magának a többit? Nyárra nem maradna, de őszre visszajönne, nem akarna fizetni, de hát azért még is na... Buliznak, hangoskodnak olykor, viszonylag gyakran változhat a lakóközösség is. Ha ezzel nincs kedved bajlódni, akkor ne diákoknak add ki.
Én legszívesebben fiatal egyedülállónak, vagy pároknak adom ki. Ők azért nem ugrálnak már annyira, de nem is érzik főbenjáró bűnnek, ha felmondják a szerződésüket valamilyen indokkal. Könnyen tovább lépnek, ha úgy van.
Az a helyzet, hogy én szeretem ha közülük már legalább az egyik fél dolgozik, nem a szülői pénztárcára szorulnak és jó állásuk van. Innentől kezdve már csak az a lényeg, hogy szimpatikusok legyenek, tiszták, akikből kinézem hogy úgy vigyáznak a lakásunkra, ahogy mi is tennénk.
Lehet gonosz vagyok, de azért tartottuk meg a lakásunkat, amikor továbbléptünk, hogy kitermelje a házunk törlesztőrészleteit. Ha mindig jön a könyörgés, hogy most nem fizetnék, nem tudok, hazaköltöznék a nyárra, stb. megesne a szívem és végül én szívnék vele, a családokat is csak azért kerüljük, mert nem lenne szívem kitenni őket akkor sem, ha nagyon lelaknák. Tehát szeretünk biztosra menni.
Szerintem egyértelműen családnak. A családosok mindig féltik annyira a szeretteiket hogy ne kerüljenek utcára. Szóval mindig fizetnek, kivéve ha esetleg nyomós indok van. De később mindig pótolják az adott összeget. Van hogy pár napra rá. Manapság nagyon nehéz albérletet találni,és azért valjuk be,a diákoknak van hova menni. Vannak kollégiumok,de egy család nem igazán tud hova menni. Éppen ezért vannak általában tömve az önkormányzati bérlakások is.
Szóval egyértelműen családnak adnék ki szívesebben.
Ami pedig a pénzt illeti, az rajtad áll hogy nagyot akarsz kaszálni,ami nem biztos hogy össze jön, vagy pedig szeretnél egy kis kiegészítést az adott jövedelmedhez. Szerintem az a biztos ha kevesebbért adnád ki, mert úgy biztosan lesz lakód, de nem tudhatom mekkora összegre lenne szükséged havonta. Szóval a többi ingatlannál olcsóbban.
De egy dolog kötelező, a bérleti szerződés. Csinálj mindenképpen, mert ha esteleg gond lenne, ott meg tudod fogni a lakókat és nekik sem kell félni hogy egyik napról a másikra el kell költözniük. Ez biztonság mind a két félnek.
A legjobb, fiatal egyedülállónak, vagy párnak.
Akik már nem egyetemisták de még nem gyerekkel mennek oda, hacsak nem hosszú távon szeretnéd kiasni, akkor gyerekes pároknak/hazastarsaknak is érdemes kiadni.
Egyetemisták nagy része le fog lépni nyár előtt én laktam egyetemistakkal ezért mondom...
Együtt vettük ki az albérletet egy párral, aztán szépen benyogtek egyik napról a másikra, hogy ők mennek. Hiába mondta a tulaj, keressek oda olyat, aki nem egyetemista, csak azokat ismertem akkor.
Én csak a saját példámat tudom mondani, laktam albérletben egyetemistaként, aztán párként, most pedig nemsokára babával, feleséggel. Mivel mindig is normális voltam, soha nem volt egyik tulajdonossal problémám, most is évek óta egy helyen vagyunk, nagyon szeretnek minket.
Embere válogatja, élethelyzettől függetlenül. Inkább arra figyelj, hogy normálisak, szimpatikusak legyenek, tisztázzátok a szabályokat és foglaljátok írásba. Bármennyire is szeretem az állatokat, tiltsd meg a tartásukat. Jegyző előtt irasd alá velük, hogy nemfizetés esetén kiköltöztethetők, ha gyerekkel vannak, akkor őt van hol elhelyezniük és vállalják a nemfizetés következményét. És ne legyen túl sok ember, 2+félbe én 3-4 főt engednék max.
Egyetemisták ugyan annyit fizetnek mint bárki más, pontosan annyit, amennyiért kiadod.
A mai ingatlanárak mellett legjobb eladni a lakást, és az árát befektetni.
Nem vagy kiszolgáltatva a bérlőnek, nem rád hárulnak a tetemes felújítási költségek, a kamat és a jövedelemadó megegyezik, de előbbi kiváltására ott a TBSZ, nem kell időt szánod az ingatlanra, nincsenek üres hónapok, stb.
Én ezt pont fordítva gondolom. Sokan kizárólag hogy albérlet kiadas miatt vesznek ingatlant. És milyen jól teszik, olvastam, hogy Pesten is mint sok kelet európai Nagyvárosban amolyan "lakáskrízis" fog kialakulni, mint pl most van Londonban. Egyre többen költöznek vidékről Pestre, és ez a szám nőni fog a jövőben.
És az is igaz, hogy a fiatalok 90%-a nem tud lakást venni magának, szóval marad az albérlet.
Tehát nem lesz elég lakás, és nem lesz elég albérlet, ami oda fog vezetni, hogy nagyon fel fog menni az albérletek ára otthon is.
Aki üresen hagyja a lakást ilyen körülmények között az bolond.
Ha meg a tulajdonos nem akar az alberlőkkel kinlódni, akkor bízza rá az albérletet egy ügynökségre, mint Londonban sem adnak ki a lakastulajdonosok közvetlenül embereknek ki semmit. Albérlőknek meg alap hogy agency-t kell keresni ha nem csak egy szoba kell nekik.
Az albérletek ára nem tud nagyon felmenni, mert limitálja a bérszinvonal. Albérletre nem adnak hitelt, lakásra meg igen, ezért is van az, hogy a kihelyezett hitelek nagysága minden eddiginél nagyobb, 2008nál is.
A lakásárak növekedése hitelekből történt, és sokkal nagyobb volt, mint az albérlet árak növekedése. Egy garzont most is ki lehet venni 2017es árakon.
A hitelezést szigorítják, a jegybanki alapkamat és ezzel a hitelkamat nőni fog, szóval az ingatlan árak sem fognak olyan ütemben nőni, mint eddig.
Tehát lesznek drága ingatlanjaink, sok hitellel, amiknek az ára nem nő olyan ütemben, mint eddig, albérleti díjak, amik legfeljebb a törlesztő termelik ki, de a saját erő elveszett kamatát és az amortizációt már nem, és rájövünk, hogy a rohadt drága lakások mögött csak egy lufi van.
Láttunk már ilyent egyszer.
Kinek érdemes kiadni:
Azt javaslom ne hallgass a "szakértőkre" egyetemistaként voltam albérletben, felhőtlen viszony alakult ki a tulajjal, mindig megértettük egymást sosem volt probléma.
Felettünk lévő lakásban szintén egyetemisták. 2 év alatt 3 csapat lett kirúgva, mert nem tudtak normalisan viselkedni, és csak amortizálták a lakást.
És ami meglepő, hogy inkább a lányokkal volt a baj (ezt a tulaj is megerősítette). De nem akarok általánosítani.
Azt tudom ajánlani, hogy a kiadást ne bízd közvetítőre, ő csak a prémiumra hajt és azt mondja az érdeklődőről amit hallani szeretnél.
Szánd rá az időt és add ki te a lakást, valamint az első pár hónapban teljesen kötetlen szerződést írjatok, ami a te oldaladról barmikor megszüntethető türelmi idő nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!