Hogy értessem meg a fiammal, hogy a Meki nem egy menő hely?
Elég jó életszínvonalon élünk (erről elég ennyit, mert különben belekötnek), és minden héten egyszer elmegyünk étterembe vacsorázni. A feleségem, a 13 éves fiam és én. Jellemzően péntek, szombat vagy vasárnap este. Én nagyon hasznos tartom, hogy legalább heti 1x összegyűljön a család egy szép nyugodt kellemes elegáns helyen, és mindenki elmondhassa mi történt vele a héten, és közben még egy jót vacsorázzunk is.
Eddig ez mindenkinek tetszett, de a fiam pár hete kitalálta, hogy neki ez nem tetszik, menjünk inkább a Mekibe, mert hogy az milyen "menő" hely, és hogy a haverjai is odajárnak a szüleikkel hétvégente, és hogy akkor tudna ő is "dicsekedni", hogy mi is odajárunk.
Én próbáltam neki elmagyarázni két dolgot, amiket 13 évesen szerintem felfoghatna.
1. A Meki egyáltalán nem "menő" hely, hanem egy egyszerű gyorsétterem, gyakorlatilag olyan mint a kínai büfé csak egy árkategóriával drágább. És hogy egyáltalán nem "menő" odajárni, a kaja se vetekszik se az éttermi kajával, és legközelebb nézzen már körül, hogy milyen arcok ülnek ott.
2. A Meki egyáltalán nem az a kimondottan nyugodt hely, ahol szépen el lehet tölteni 1,5-2 órát, szépen megebédelni és beszélgetni egymással.
Nem vagyok sznob, tőlem aztán járhat a haverjaival a Mekibe is suli után, ha ez minden álma, de szerintem ennyi idősen tisztában kellene lenni azzal, hogy a Meki pontosan hol helyezkedik el az éttermek között.
Valami ötlet, hogy hogy lehetne megértetni ezt egy 13 éves fiúval?
Először úgy gondoltam, hogy a "nagy" család gyűlik össze, nem csak hárman vagytok a gyerekkel. Ez esetben érteném a ragaszkodásodat az elegáns, nyugodt étteremhez. Ha csak hárman vagytok, akkor viszont nem értem. Mi minden este otthon együtt vacsorázunk és mindenki (vagyis papa, mama, két gyerek) elmondja, mi történt. Hét végén a nagy szülőkkel ebédelünk. Az éttermi összejöveteleket mi az ennél is tágabb család összejöveteleire tartjuk fenn, és igen, nem Mekiben, valóban.
De ha csak hárman vagytok, akkor bizony lehet néha a gyerek kedvére tenni, hiszen, ha nem tudtok kellemesen beszélgetni valami ok miatt a Mekiben, akkor majd otthon lehet beszélgetni még.
Kedves kérdező!
Gondolj bele egy pillanatra, mi játszódik le most a fiad fejében.
13 évesként pont annak a kornak az elején van, amikor elkezd úgymond saját öntudatra ébredni. Rájön hogy ő egy különálló ember a szüleitől aki kialakíthatja a saját, tietektől eltérő ízlését, értékrendjét és életmódját, és egyszer, majd ha elköltözik otthonról, aszerint élhet mert onnantól ő irányítja az életét. A legtöbb gyereknek ez annyira megtetszik, hogy "csakazértis" ellentmond a szülei által preferált dolgoknak, és elkezd új minta után kutatni.
Most már nem olyan akar lenni mint apa, de azt még nem tudja pontosan milyen is akar lenni, és akkor megtalálja az osztálytársát, Petikét. Petike nem biztos hogy jobban csinálja a dolgokat, de máshogy, és neki ez tetszik. Példának okáért Petikét mekibe viszik a szülei. Nem tudjuk hogy ez azért van mert Petike megkérte a szüleit hogy menjenek oda vagy mert a szülőknek nincs kedvük főzni, és nem tudjuk hogy Petike életében volt háromszor mekiben, vagy hetente. De mindegy is, mert a fiad szerint Petike menő, így rá akar hasonlítani, hiszen szeretné ha Petike kedvelné, és ha a többi olyan ember aki szerint Petike menő, azt gondolná hogy ő is menő.
Neki most nem az a szempont hogy milyen a kaja, meg a kiszolgálás, meg a többi vendég, hanem hogy ezáltal megélheti a közösséghez tartozást, és hogy van súlya a szavának.
Ez utóbbi legalább olyan fontos, mert most még két irányba mehet a kapcsolatotok. Ő jelezte, hogy nem elégedett a jelenlegi éttermezéssel, és mekibe menne. Ebből két lehetséges végkimenetel származik. Azt mondod neki hogy "hülye vagy fiam, a Gundel sokkal színvonalasabb és menőbb, oda megyünk, majd rájössz". Garantálom neked hogy egy életre meg fogja gyűlölni a Gundelt, és tőletek is el fog távolodni. Pont abban az érzékeny pillanatban amikor elkezdene önálló emberré válni, elfojtjátok a lehetőségét is, azt fogja érezni hogy ő egy kéréssel fodult hozzátok amit ti nem meghallgattatok és felnőtt módra megbeszéltek vele, hanem gyerekként lerázzátok, hogy neki nincs hangja a családban. Ez a legkárosabb ebben a korban, mert ő már felnőttnek érzi magát, és ezt be is akarja bizonyítani. Ebből jön majd a lázadás és annak minden súlyosabb következménye, amikor már meg sem próbál hozzátok fordulni.
A másik lehetőség az hogy azt mondod neki: "Hallak fiam, és értem a szempontjaidat, mi viszont anyáddal jobb szeretünk az eddig megszokott éttermekbe járni. De te se vagy ovis már, épp ideje hogy neked is szavad legyen ebben, úgyhogy azt javaslom heti váltásban mindig más válasszon programot, így mindenkinek lesz szava. Jó?" Így meglesz mindkettőtök akarata, és ami még fontosabb, azt fogja érezni hogy fordulhat hozzátok és felnőttként kezelitek, így nem vesztitek el vele teljesen a kapcsolatot 16 éves korára. Ráadásul ebben a korban az a legmenőbb ha már "nagyfiúként" vagy kezelve, így a társaságban is meglesz a helye ha elmondja hogy nálatok háromhetente oda megy a család ahova ő akarja. És így még az is lehet, hogy mire felnő és annyi idős lesz mint te, visszaszokik a Gundelra.
Fontold meg ezt kérlek, mert rengeteg családban az ilyen apróságokon csúszik el a szülő-gyermek kapcsolat az egész kamaszkorban.
Kedves Válaszadók!
Köszönöm szépen a válaszokat.
Nem pontoztam senkit se le, se fel, mert hatalmas hülyeségnek tartom ezt az egész pontozósdit. Meg milyen már, hogy én itt felteszek egy kérdést, erre az egyik válaszadó lepontozza a másik válaszadó válaszát, hogy szerintem az az én kérdésemre nem hasznos. Szerintem itt egyedül a kérdezőnek lenne joga pontoznia a válaszokat.
20 éves lány vagyok, és ha fel kell mennem a megyeszékhelyre a főiskolára (levelező tagozaton), akkor bizony utána én beugrok a McDonald's-ba egy jót enni. Ez havi szinten kb.3-4 alkalom.
De ilyenkor tényleg ,hogy egyedül vagyok, családda mi is étterem be szeretünk menni együtt.
De így barátokkal,fiatalabb ismerősökkel mindig a Meki :)
Puccos étterem kell, hogy beszélgessetek?
Ma a nagymama által sütött hurka kolbász társaságában nagyon jót beszélgettünk. Nem kell ahhoz több ezret elkölteni nagyításból, hogy együtt legyen a család.A gyereknek van a legtöbb esze nálatok
nem olvastam végig a válaszokat, nekem a nyitóból annyi jött le, hogy te elvárod, hogy a kamasz gyereked a te felnőtt értékrendedet 13 évesen már megértse, elfogadja, sőt magáévá tegye, te viszont gondolom min. 40 évesen sem vagy képes megérteni, elfogadni,de pláne nem magadévá tenni az ő értékrendjét.
Én megértem, ha nem akarsz a Mekiben vacsizni. megértem, mi lehet a jó érzés abban, hogy hetente egyszer csinosan elmentek valahová.
Ő meg megy veletek, mert muszáj, és nyilvánvaló, hogy amit te szépen és értékesen együtt töltött családi időnek hiszel, az neki csak üres kényszer és nyűg.
Mindne másban is így állsz hozzá? Ő viselkedjen felnőttként, de te nem fogsz leereszkedni az ő szintjére?
Most változtass, talán még nem késő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!