Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy értessem meg a fiammal,...

Hogy értessem meg a fiammal, hogy a Meki nem egy menő hely?

Figyelt kérdés

Elég jó életszínvonalon élünk (erről elég ennyit, mert különben belekötnek), és minden héten egyszer elmegyünk étterembe vacsorázni. A feleségem, a 13 éves fiam és én. Jellemzően péntek, szombat vagy vasárnap este. Én nagyon hasznos tartom, hogy legalább heti 1x összegyűljön a család egy szép nyugodt kellemes elegáns helyen, és mindenki elmondhassa mi történt vele a héten, és közben még egy jót vacsorázzunk is.

Eddig ez mindenkinek tetszett, de a fiam pár hete kitalálta, hogy neki ez nem tetszik, menjünk inkább a Mekibe, mert hogy az milyen "menő" hely, és hogy a haverjai is odajárnak a szüleikkel hétvégente, és hogy akkor tudna ő is "dicsekedni", hogy mi is odajárunk.

Én próbáltam neki elmagyarázni két dolgot, amiket 13 évesen szerintem felfoghatna.

1. A Meki egyáltalán nem "menő" hely, hanem egy egyszerű gyorsétterem, gyakorlatilag olyan mint a kínai büfé csak egy árkategóriával drágább. És hogy egyáltalán nem "menő" odajárni, a kaja se vetekszik se az éttermi kajával, és legközelebb nézzen már körül, hogy milyen arcok ülnek ott.

2. A Meki egyáltalán nem az a kimondottan nyugodt hely, ahol szépen el lehet tölteni 1,5-2 órát, szépen megebédelni és beszélgetni egymással.

Nem vagyok sznob, tőlem aztán járhat a haverjaival a Mekibe is suli után, ha ez minden álma, de szerintem ennyi idősen tisztában kellene lenni azzal, hogy a Meki pontosan hol helyezkedik el az éttermek között.

Valami ötlet, hogy hogy lehetne megértetni ezt egy 13 éves fiúval?

2018. márc. 15. 18:11
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/86 anonim ***** válasza:
10%
Én biztos, hogy nem fogom mekibe vinni a gyerekem, szemét kaját enni. Ha néha bemegy haverokkal, tegye, de sűrűn.
2018. márc. 15. 19:21
 62/86 anonim ***** válasza:
93%
Latom szegeny kolyok kerdeset itt a gyakorin: mi az a big mac?
2018. márc. 15. 19:22
 63/86 anonim ***** válasza:
90%

Leírásod alapján egyértelmű, hogy a 13 éves fiadat nem érdekli, hogy a Meki hol helyezkedik el az éttermek között. A korcsoportjába akar beilleszkedni, és ehhez nincs szüksége arra, hogy a fejében egy komplett étteremkalauz legyen, valamint mindent úgy lásson, ahogy akarod, hogy lásson.

Még el nem olvastam a leírást megvoltam győződve arról, hogy a Mekivel az a bajod, hogy félted fiad egészségét, továbbá nem szeretnéd, hogy később elhízzon, ha nagyon rákap. Ehelyett nekem az jön le, hogy lenézed azt, aki a McDonalds közelébe mer menni. Ez viszont gáz.

...egyébként a fiad már a kamaszkor küszöbén áll. Szóval 1-2 év és eljön az az időszak, amikor a barátok, lányok (vagy fiúk) sokkal fontosabbak lesznek neki, mint hogy hétvégente egy étteremben töltsön el veled 1,5-2 órát.

2018. márc. 15. 19:24
 64/86 anonim ***** válasza:
72%

Én pont most jöttem haza a Mekiből, mert hazafele megéheztünk a párommal, és gyorsan ki-ki megevett egy hamburgert. :-)

Ennek ellenére nagyon szeretek étterembe járni, mi is sokszor mentünk kamaszkoromban, most is igyekszünk, ha időnk engedi. Nekem mindig is tetszett az étterem hangulata, a - jobb esetben - kedves pincérek, a háttérben a zene, a széles választék, ami tagadhatatlanul jobb, mint bármelyik gyorsétteremben. Kamaszként is így gondoltam, de nem mondtam olyasmit, hogy az étterem vagy a meki menő. Nekem természetes volt az étterem, ahogy a Meki is. Tudtam, hogy az étterem színvonalasabb. Nálunk ilyen volt a szocializáció.

A Meki talán abból a szempontból lehet "menő", hogy a zsebpénzből a kamaszok is tudnak ott enni szülők nélkül, ott lehet hangoskodni is, ilyesmik. Most is látom, hogy a legtöbben a Mekiben fiatalok, telefonoznak, fényképeznek, megbeszélik a kisebb-nagyobb bajokat, röhögcsélnek. Egészségükre. Engem pl ez zavar, de ez csak személyes probléma, mivel nagyon alacsony a toleranciaküszöböm a hangoskodásra, gyerekekre, fiatalokra. Ez van. :-) De ha magamtól döntök úgy, hogy bemegyek a Mekibe, akkor keresek egy csendes sarkot, ha lehet.

A fiad nyilván a tömeg után menne. Ez nem meglepő, fiatal, be akar illeszkedni. Én is azt javaslom, hogy néha válasszon ő is. Így megmarad a káposzta, de jól lakik a kecske... Vagy hogy is van ez. :D Később valószínűleg úgyis az éttermet fogja értékelni, illetve mindkettőt megtanulja helyén kezelni. Néha tökéletes választás egy pizza egy filmmel otthon, néha viszont nagyon jó elmenni egy puccosabb helyre. :-)

2018. márc. 15. 19:24
 65/86 A kérdező kommentje:

"Most is látom, hogy a legtöbben a Mekiben fiatalok, telefonoznak, fényképeznek, megbeszélik a kisebb-nagyobb bajokat, röhögcsélnek. Egészségükre. Engem pl ez zavar, de ez csak személyes probléma, mivel nagyon alacsony a toleranciaküszöböm a hangoskodásra, gyerekekre, fiatalokra. Ez van. :-)"

100%-ig egyetértek veled, nekem is ez az egyik legnagyobb problémám a Mekivel.

2018. márc. 15. 19:26
 66/86 anonim ***** válasza:
66%
Rohadt fiatalok...
2018. márc. 15. 19:28
 67/86 anonim ***** válasza:
73%
Az már nem tökeletes csaladi program, hogy a 3-ból 2 odamegy ahova az egyik mondja! Ez csak Neked tökeletes, gyerekednek már nem! Igy te ezt az egeszet erőlteted!
2018. márc. 15. 19:29
 68/86 anonim ***** válasza:
40%

19:24 vagyok még.

A "rohadt fiatalok"-ra kommentnél úgy érzem, hogy kicsit ki van fordítva a dolog. Nem tudom, hogy az én kommentemre jött-e a reakció, vagy nem, de azért azt észreveszem, hogy szeretnek az emberek itt élére fordítani minden hozzászólást. :-)

Szerintem a Kérdező se úgy gondolja, hogy rohadt fiatalok, csupán vannak dolgok, amik idegesítik őt is, és engem is pl. (Főleg, hogy én is fiatal vagyok, csak 24 ;-)) Ilyenek a hangos gyerekek. Ezzel nem tudok mit kezdeni, nem tehetek róla, hogy mi zavar és mi nem. Ugyanúgy nem tehetek róla, mint hogy nem bírom megenni a pacalt, illetve nem tetszenek a rózsaszín ruhák, vagy zavar, ha valaki iszonyatosan rossz helyesírással ír. Viszont arról tehetek, hogy ezt miként kezelem, és hogy nem megyek olyan helyre, ahol tudom, hogy sok a gyerek, vagy ha már megyek, mert úgy alakul (vagy mert épp szeretem a sajtburgert), akkor keresem azt a helyet, ahol tudok enni nekem megfelelően. Nem rohadt fiatalokról van szó.

A Kérdező nem érti, hogy a gyereke, akit - ahogy már leírta - eddig nem zavart az éttermezés, miért kezdett el lázadni a dolog ellen, mikor csak a haverjai miatt ilyen most. Ő ezt nem érti. Én sem értem, hogy valakit hogy nem idegesít az, ha rohangálnak a gyerekek a lába alatt és hangosak, nem lehet tőlük a gondolataimat hallani. Ennek ellenére nem gondolom, hogy rohadt gyerekek. Mindenki más.

A Kérdező tanácsot kért, kapott is. Szerintem volt olyan hozzászólása, amiben megköszönte a válaszokra fordított időt, és lehet, hogy megfogadja, hogy akkor néha a gyerek választ. :-) Plusz azzal a hozzászólással sem értek egyet, aki szerint háromból kettő nem akar menni étterembe. Mivel szerintem a feleség hozzáállásáról szó sem esett. Ráadásul ha ezt megfordítjuk, akkor valószínűleg ha a Mekibe mennek, akkor háromból kettőnek az nem tetszik. :-) De szerintem menni fognak, engednek ők is, és a srác is jól fogja magát érezni. Nem is baj a változatosság.

2018. márc. 15. 19:43
 69/86 anonim ***** válasza:
58%
Szegény fiu,majd 18 felett a párkapcsolatait fogod szét verni mert neked épp nem tetszik vmi. :O
2018. márc. 15. 19:47
 70/86 anonim ***** válasza:
23%
Na, igazán érdekelne, hogy mitől letten lepontozva. A kérdés szempontjából hasznos tanácsot adtam, senkit nem hurrogtam le, szerintem a tökéletes középutat képviselem a kérdésben... Ja, de gondolom, le mertem írni, hogy az étterem is jó, nem szidtam a Kérdezőt, és nem kedvelem a gyerekeket, ezért már 0 %-nak kell lennie. Borzasztó sok frusztrált ember lehet.
2018. márc. 15. 19:51
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!