Miért a lánygyerektől várnak el mindent a családtagok?
Igaz, hogy a cikk kicsit giccses, de sok igazság van benne, ezt a saját bőrömön tapasztaltam.
A mi családunkban engem, mint egyetlen lányt mindig jobban védelmeztek és jobban támogattak, mint a fiúkat. Anyagilag is többet fogok kapni (a nagyszülők rám akarják iratni a házukat, cserébe nekem meg kellett tanulnom fiatalon főzni, mosni, takarítani ("Az nem mehet férjhez, aki nem tud rétest sütni").
Azt várják tőlem, hogy beköltözzek falura a nagyszülőkhöz, jobbik esetben a helyi főiskolán tanulok tovább (nagymamám szerint még csak ne is tanuljak tovább, mert időpocsékolás), fiatalon férjhez megyek valami gazdag gyerekhez, mesébe illő esküvővel, és utána egymás után szülöm az unokákat/dédunokákat, meg gondoskodom az idős rokonokról, szülőkről.
Olyan, hogy esetleg leszbikus vagyok, vagy nem akarok férjhez menni (nagyim kikerekedett szemekkel bámult rám már maga a gondolat miatt is), vagy hogy másik városban tanulok tovább, nem akarok gyereket szülni, esetleg külföldre akarok menni ("ki fog akkor gondoskodni rólunk?"). A fiúk mehetnek, amerre akarnak, MsC, PhD, külföld, Budapest, csak éljenek meg.
16 éves koromig tiltottak fiúktól (apa kicsi lánya vagyok a mai napig), 16 éves korom után, pedig "kötelező" volt, hogy legyen mindig valakim, és minden barátomra úgy tekintetett, mint férj-jelöltre.
Úgy érzem magamat, mint a Bennett-lányok a Büszkeség és balítéletből, akiket az anyjuk már 15 évesen tuszkol a vőlegények felé, mert nincs hozományuk és nem örökölhetnek, csak nekem lesz diplomám, lakásom, házam.
Miért férfiélet az, ha esetleg másik városban akarnék továbbtanulni, vagy külföldön élni, vagy nem akarom a diplomámat/érettségi bizonyítványomat eljegyzési gyűrűvel átvenni?
Erasmusra, Corvinusra, osztrák éttermekbe nemcsak férfiak járnak, és a PhD sem férfikiváltság.
Ha a "lánygyermek" hagyja, akkor nem a csala´dtagok a hibásak.
Nem írtad, hogy hány éves vagy, de oda méyg továbbtanulni, ahová akarsz, és ott élhetsz, ahol neked jó. Ezt NEKED kell eldönteni és NEM a családnak.
Állj ki magadért, ha kell szaktísd meg a kapcsolatot a családdal egy időre. Bár még mindig nem tudjuk hány éves vagy, a kommented alapján 18 biztos elmúltál szóval ne ők döntsék már el a sorsodat...
Irány melózni, albérlet, saját lábra állás, ők meg hisztizzenek miatta ahogy akarnak.
Kiálltam magamért (az megvolt), és kb. az egész család lecseszett érte.
A másik része a mondanivalómnak, hogy ez egy valódi probléma (sok a család a lányokban csak azt látja, hogy férjhez megy, unokákat szül, és gondoskodik róluk idős korukban, míg a fiúk azt csinálnak, amit akarnak), és erről beszélnünk kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!