Ti ezért halasztanátok az egyetemen? Anyám szerint kell a családi pótlék, ezért 1 évig járjak még OKJ-ra.
Szakgimnáziumba járok, végzős vagyok. Anyám már hónapok óta mondja, ha megyek egyetemre akkor elesünk a családitól és az adókedvezménytől, ami 25 ezer havonta, + augusztusban nem tud igényelni a cégétől beiskolázási utalványt.
Azt mondta, hogy maradjak ott a sulimban 5. éven és végezzek el egy OKJ-t, mert akkor igénybe tudja venni ezeket a kedvezményeket.
Mondtam neki hogy már így is baj nekem hogy nem 18 hanem 19 évesen érettségizek, mert évvesztes vagyok és ezért csak 23 évesen fogok végezni az egyetemen, ha még egy évet ráhúznék, akkor 24 lennék amire az alapképzést befejezem. (7 félév a képzés, nem 6).
Amúgy sem akarok itt a sulimban maradni, már szabadulnék ettől az "intézménytől".
Mondtam, hogy majd megyek diákmunkára és azt a 25 ezret leadom itthon, de erre nem mondott semmit.
Nem vagyunk gazdagok, de azért annyira nem vágna földhöz a havi 25 ezer mínusz...
Anyád szánalmas és gusztustalan.
Egyszerűen menekül a probléma elől, az a 25 ezer Forint jövőre ugyanúgy hiányozni fog, akkor majd mit fog kitalálni? Nekem lesülne a pofámról a bőr, ha a gyerekem jövőjét azért akadályoznám, mert nagyon kellene pár tízezer forint.
Én nem foglalkoznék anyád kérésével. Teljesen mindegy, hogy az a pénz most fog hiányozni, vagy jövőre.
Az egyetemen van lehetőség szociális támogatást igényelni, rendszeresen minden félévben, vagy aktuálisan rendkívülit, ha szükség van rá. Ezen kívül vannak önkormányzati szociális támogatások is felsőoktatásban tanulóknak (pl. Bursa Hungarica), és második félévtől már tanulmányi ösztöndíjra is van esélyed. És ahogy írod, diákmunkázni is lehet.
Én biztosan nem halasztanám az egyetemi tanulmányokat emiatt, és nem végeznék el szakgimnáziumi OKJ-t helyette. Anyádat nem minősítem inkább, de legyen eszed!
Nekem azt akarta anyám, hogy mikor elkezdem az egyetemet, vegyem fel egy összegben az összes igényelhető diákhitelt előre és adjam nekik oda a pénzt, hogy vehessenek belőle kocsit. Aztán majd megadják nekem a pénzt. Persze, nem mentem bele, hülye lettem volna! Elvégre is, nekem is kellhetett volna az a pénz (szerencsére nem kellett sosem).
Anyád nagyon nagy szemét, már bocs, hogy ezt mondom. Havi 25000 ft-ért hátráltatni a továbbtanulásod, a karrieredet, nem normális! Ne rajtad akarja azt a 25000-et bevasalni, hanem keressen jobb állást vagy vállaljon plusz munkát, ha ennyire rosszul megy. Egyébként is ugyanúgy rád kellene költenie azt a pénzt. Teljesen értelmetlen és végtelenül önző kérés.
100 többletpontot csak akkor kapsz az emelt érettségire, ha legalább 45%-osra sikerül mindkét tárgy, és ebből is számolják (duplázásnál pl. a nem felvételi tárgyból tett emeltet a hajadra kenheted), úgyhogy mérget ne igyál rá, hogy tuti meglesz.:-) A nyelvvizsga pedig max 40 pont.
Amúgy jókat mosolygok itt azon, hogy háborognak egyesek a karrier halasztásán, miközben manapság alig van diák a felsőoktatásban, aki csúszás nélkül diplomázik.:D Azt pedig nem árt helyretenni, hogy a szülőnek egyáltalán nem kötelessége teljes egészében finanszírozni az egyetemi tanulmányokat, különösen, ha a gyermekcsének már van egy használható, piacképes szakmája.
Szerintem ez az érv semmilyen szinten nem elfogadható.
Kezdjük ott, hogy ez -1 évnyi munkaviszony. 25 ezer forint egy évre 150 ezer. Egyetemistaként jó eséllyel ennek a 1,5- szeresét fogja megkeresni 1 hónap alatt.
Másrészt egyetemen is van többféle támogatás. Szociális alapon, tanulmányi alapon. Létezik diákmunka is. Azt a havi 25 ezret diákmunkával is simán összeszedi.
25-ös: de már tavaly letettem előrehozottan az egyik szakmai emeltemet, ami választható felvételi tárgy, szóval az már tuti meg van :D
Nyelvvizsgáim is meg vannak.
Amúgy már rég eldöntöttem, hogy nem halasztok, csak kíváncsi voltam hogy mások is úgy gondolkodnak mint szeretett anyám... de akkor ezek szerint nem :) egyébként ő is érvelt hogy lenne egy szakmám amivel egyetem alatt is el tudnék helyezkedni, de ráérek egyetem után is dolgozni szerintem, egyetem alatt pedig jó lesz az egyszerűbb, de rugalmas diákmunka is.
" ráérek egyetem után is dolgozni szerintem, egyetem alatt pedig jó lesz az egyszerűbb, de rugalmas diákmunka is."
Diákmunkákban is van különbség, nem mindegy, hogy árufeltöltőként szopsz a Tescóban, vagy a szakmádba vágó melót végzel rugalmasan, diákszövetkezeten keresztül, amit pl. az önéletrajzodba is beírhatsz, és kapcsolatokat építhetsz.:-) No és persze, amíg szeretett anyád biztosítja a mamahotelt, inkluzíve lakhatás, ruházkodás, kaja, mosodaszolgáltatás, telefon- és internetköltség, egyebek, addig elég rugalmasan eldolgozgatni.:D Több tisztelettel nyilatkozz róla, még ha a jelek szerint kizárólag a pénzre hivatkozás ment is át az agyadba, a többi, egyébként teljesen jogos és gyakorlatias érve már nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!