Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti ezért halasztanátok az...

Ti ezért halasztanátok az egyetemen? Anyám szerint kell a családi pótlék, ezért 1 évig járjak még OKJ-ra.

Figyelt kérdés

Szakgimnáziumba járok, végzős vagyok. Anyám már hónapok óta mondja, ha megyek egyetemre akkor elesünk a családitól és az adókedvezménytől, ami 25 ezer havonta, + augusztusban nem tud igényelni a cégétől beiskolázási utalványt.

Azt mondta, hogy maradjak ott a sulimban 5. éven és végezzek el egy OKJ-t, mert akkor igénybe tudja venni ezeket a kedvezményeket.

Mondtam neki hogy már így is baj nekem hogy nem 18 hanem 19 évesen érettségizek, mert évvesztes vagyok és ezért csak 23 évesen fogok végezni az egyetemen, ha még egy évet ráhúznék, akkor 24 lennék amire az alapképzést befejezem. (7 félév a képzés, nem 6).

Amúgy sem akarok itt a sulimban maradni, már szabadulnék ettől az "intézménytől".

Mondtam, hogy majd megyek diákmunkára és azt a 25 ezret leadom itthon, de erre nem mondott semmit.

Nem vagyunk gazdagok, de azért annyira nem vágna földhöz a havi 25 ezer mínusz...

2018. jan. 8. 09:26
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
17%
Ha annyira sz..r a szakgimnázium, akkor rögtön érettségi után is nehéz lesz megfelelni az egyetemi elvárásoknak - ezt persze egyeteme is válogatja.:-) Nem tudom, ez milyen szakmai terület, műszaki vonalon sokat számít a technikusi képzés, igaz, az nem 1 év.
2018. jan. 8. 10:38
 12/35 A kérdező kommentje:
egy viszonylag erős szakgimánizumba járok, ugye régebben ezt szakközépiskolának hívták, remélem az egyetemen sem lesz gond.
2018. jan. 8. 10:45
 13/35 anonim ***** válasza:
9%
Nem tudom, mi a garancia arra, hogy tényleg felvesznek az egyetemre? Nem olyan könnyű bekerülni! Abban van egyébként ráció, hogy előtte egy OKJ-s tanfolyamot kellene végezni, nem biztos, hogy azt, ami jelenleg az iskoládban van, lehet mást is! Ez is plusz pontokat ad és legalább lesz egy szakma a kezedben, ha mégsem sikerülne az egyetemi felvételi...
2018. jan. 8. 10:48
 14/35 anonim ***** válasza:
11%
Ha tényleg jó a technikusi képzés nálatok és szakmában szeretnél továbbtanulni, akkor viszont jó ötlet lehet elvégezni. Olyan gyakorlati tudásra teszel szert, ami az egyetemen is hasznodra fog válni. A plusz egy év iskolában töltött időért viszont tényleg kár.
2018. jan. 8. 10:54
 15/35 anonim ***** válasza:
50%

"egy viszonylag erős szakgimánizumba járok, ugye régebben ezt szakközépiskolának hívták, remélem az egyetemen sem lesz gond."

Gondolom, akkor a technikusi képzés is jó. Gondold át, vannak érvek amellett, hogy elvégezd, nemcsak a csp.:-) Az én gyerekem saját döntése volt, hogy a technikum után megy egyetemre, tényleg jó gyakorlati képzést is kapott, a szakmai tárgyakból neki hatalmas előnyt jelentett, ezenkívül azzal a végzettséggel is bármikor el tud helyezkedni (gépgyártástechnológiai technikus, gépészmérnökire ment.) Nekem csak utólag esett le, hogy akkor járnak tovább a családi ellátások, nem ez volt a motiváció.:-)

2018. jan. 8. 11:13
 16/35 anonim ***** válasza:
97%
És 1 év múlva nem hiányozna az a 25.000 forint? Akkor mit találna ki? Bukj meg inkább, csak még egy évig kapja a pénzt? Bocs, de ez szánalmas...
2018. jan. 8. 11:24
 17/35 anonim ***** válasza:
81%
Az OKJ elvégzése nem plusz pont a szakon ahová jelentkezel? Felvételkor. Vannak szakok ahol többletpontot jelent.
2018. jan. 8. 12:16
 18/35 A kérdező kommentje:
Ezért nem kapok pluszpontot, mert nem emeltszintű az OKJ, hanem középszintű. Meg amúgy sem kaphatnék többet, mert az emelt érettségivel és a nyelvvizsgáimmal már kimaxoltam a 100 pluszpontot.
2018. jan. 8. 12:19
 19/35 anonim ***** válasza:
95%

Nem olvastam végig a válaszokat, lehet, hogy más már írta ezt.

Nem értem anyukád logikáját!

Mi fog változni szüleid anyagi helyzetében, ha egy év múlva mész egyetemre?

Akkor egy év múlva fogtok ettől a pénztől elesni, és ugyanott lesztek. Ugyanannyi ideig fogod a felsőfokú tanulmányaidat végezni, tehát egy évvel később leszel önálló kereső.

Semmit nem nyertek anyagilag!

Tehát akárhogy döntesz, ez ne legyen szempont!

2018. jan. 8. 12:49
 20/35 anonim ***** válasza:
94%

Nekem is ugyanaz jutott először eszembe, amit már írtak többen is, hogy mi változna egy évvel később. Akkor már nem lenne szükség arra a pénzre? Attól a pénztől ígyis-úgyis elestek. Nem teljesen mindegy, hogy idén vagy jövőre? Ráadásul azt írod, hogy nem vagytok gazdagok, de azért nem vágna a földhöz, úgyhogy végképp nem értem....Ha valóban olyan az anyagi helyzetetek, akkor majd úgyis kapsz kollégiumot (ha más városban tanulsz), szociális támogatást és később akár még tanulmányi ösztöndíjat is kaphatsz, ha majd már látod, hogy mennyi időd/erőd van, akkor diákmunkát is vállalhatsz és ebből tudsz magadnak fedezni egy-két dolgot vagy, ha annyira kell, akkor haza is adhatsz.

Szerintem az, hogy 23 vagy 24 évesen végzel nem sokat számít, de szerintem ebben az esetben felesleges lenne húzni, halasztani a dolgot. Tudod, hogy mit akarsz tanulni, van rá lehetőséged is (nem értem, hogy mi ez a "nehéz bejutni egyetemre" dolog...csomó szakon minimális a ponthatár, de szerintem különben sem nehéz, ha az ember tanul, a kérdezőnek is van emeltje, nyelvvizsgája) és nem érdekel az a szakma. Ha egyáltalán nem érdekel, nem akarsz vele foglakozni, akkor mégis minek maradnál? Semmi értelme nem lenne. Úgyhogy szerintem ne foglalkozz anyukáddal, ez a te döntésed kell, hogy legyen.

2018. jan. 8. 14:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!