Mit tegyek apám, , alvásbazavaró" kényszerével?
Én, mint apa, hadd szóljak már bele egy kicsit.
Csak hogy tudjátok, szülőnek lenni nehéz dolog. Ha nem foglalkozunk veletek eleget, akkor jön a rinya, hogy mérnem. Ha foglakozunk veletek, akkor meg az a baj. Itt is ezt látom nap mint nap, panaszkodnak a tizenévesek, hogy a szüleik sosem foglalkoztak velük.
Elmondom, a modern neveléstanácsadás-szakpszichológia azt mondja: hagyd a gyereket unatkozni! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne foglalkozz a gyerekkel, hanem azt, hogy hagyd a megfelelő mértékben önállósodni, kiteljesedni - akkor is, ha ez épp unatkozást jelent, mert akkor van esélye új tevékenységeket felfedezni, ill. elmélyedni valamely tevékenységben.
Ez a 9-10 órakor ágyban a helye a gyereknek, teljesen jogos. Ahhoz, hogy teljesíteni tudj az iskolában és azon kívül, sok pihenésre van szükséged. Elég, ha 1-2 órával kevesebbet alszol, máris drasztikusan romlik a teljesítőképességed. Te, mint tizenéves, valószínűleg nem érzed még ezt át annyira, vagy ha igen, nem különösebben foglalkozol vele. Tudom, hogy a többségetek képes lenne hajnaltól éjjel 2-ig gépezni meg telefonozni. Valahol ez elég elszomorító, hogy a második testrészetek a gép meg a telefon, főleg azért, mert le merném fogadni, hogy a többségetek semmi értelmes tartalmat nem fogyaszt rajta...
Igenis azt mondom, legyen meg a kontroll, egy tizenéves iskolaidőben ne gépezzen és ne telefonozzon este 9-10 után. Egyébként pontosan ez az egyik oka annak, ha valaki nem tud aludni, egyrészt az információáramlás okozta pszichés terhelés állandó zakatolára készteti az agyat, másrészt az ezzel együtt járó melatonintermelés megzavarása felborítja az ébrenlét-alvás ciklusotokat. Nyilván lehetenek más okok is, de nagyon sok fiatalnál nincs más ok. Már csak ezért is célszerű lenne a tv-t, telefont, gépet letenni este 8 körül, és utána valami relaxálóbb tevékenységbe fogni (pl. olvasgatni).
Az, hogy valaki 18 éves elmúlt, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy felelősségteljesen tud hozzáállni bármihez is. Bár ha az én gyerekem ennyi idősen ezt csinálná, valószínűleg nem foglalkoznék vele. De igazából, amíg 4-es/5-ös jegyei vannak, nem is erőltetem ezeket a dolgokat különösebben, legyen bármennyi idős. Az esti takarodót elintézem, ennyi. De ha azt látom, hogy romlanak a jegyei, és bszik tanulni, akkor igenis elveszem a telefont is, és a laptopot is, és csak akkor kapja vissza őket, ha minimális hibával fel tudja mondani a leckét.
Nem vagy almos persze masnap reggel meg
WoKing deadh vagy zombi es elviselhetetlen
Szombaton meg 14 ig alszol mert alvashiany az egesz heten kimeritett
Még annyit, hogy apaként nekem egyáltalán nem öröm az, hogy nyaggatni kell a gyerekeket ilyenekkel. Néha már úgy vagyok vele, hogy bezavarom őket a szobájukba, becsukom az ajtót aztán csináljanak, amit akarnak, majd elalszanak, ha akarnak... de ez ritka, általában azért én tovább fenn szoktam lenni.
De a legjobb, lány hazajön koleszból pénteken, szombat reggel panaszkodik, hogy ő egész héten nem tudott aludni (kolesz, ugye...), ráadásul még otthon sem tud pihenni, mert a tesók már reggel 8-kor zajonganak. Mondom neki, reggel 8, azért már nem olyan korai, és kérdezem tőle, naoszt éjjel mikor aludtál el? Meddig telefonoztál?
Azt mondja, hát, olyan 1 körül aludtam el... :DD
Na, akkor miről beszélünk?
Szülőként azt kell mondanom, hogy teljesen jogos,hoghy ne gépezz, telefonozz 9 óra után. Lehet, hogy bagoly típus vagy, de ezt a telefon, gép még tovább rontja. Ha már állandóan a gépen lógtok, olvassatok utána, hogy miért nem szabad este ilyeneket csinálni. Persze minden tini azt hiszi, hogy a szülei begyöpösödött irányításmániások, pedig mindenkinek szüksége van megfelelő mennyiségű alvásra, és az iskolai teljesítményre nagyon kihat a krónikus fáradtság.
Ha úgy érzed nem tusz este elaludni, akkor olvass gépezés helyett. Sokkal hamarabb el fogsz tudni aludni, mint ha a telefonodat nyomkodod.
#17, de... csak éppen önmaga tudja a legjobban felmérni, nem a "csak jót akaró" szülei... meg kell tapasztalnia, hogy ő maga mit bír...
Arról nem is beszélve, hogy hogy jön ahhoz a b. szülő, hogy kézi vezérelni akarja a nagykorú gyerekét? Mint írtam már az előbb "... én anno 18 évesen léptem, a párom 18 évesen lépett - nincs az az ok, amiért hajlandó lennék tolerálni..." - és nem, egy percig se bánom, hogy kimaradt az életemből ez a fajta "csak a legjobbat akarás"... az ember szabadsága és méltósága többet ér.
Szerintem nem fogod tudni megváltoztatni.
Én nem várnám meg, amíg lejön kiabálni.
Ne netezz már akkor, ha tudod, hogy erre ugrik.
Egész délután netezhetsz.
Feküdj be az ágyba, olvass. Azért talán nem szólnak. Vagy olvass bele valami tanulnivalóba. Tuti biztos, hogy 10 perc után elalszol :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!