Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Itthon miért bűn ha a szülők...

Itthon miért bűn ha a szülők mindent megadnak a gyermeküknek ami tőlük telik, illetve az ha a gyerek el van tartva amíg nincs keresete?

Figyelt kérdés

A legkülönfélébb internetes felületeken botlottam már bele hasonló mentalitású megnyílvánulásokba.

Sok esetben találkoztam azzal, hogy tizenéves gyermekeket, kamaszokat szídnak azért, mert a szüleik vettek nekik számítógépet, játékkonzolt, okostelefont, drága ruhadarabot... Jön a szokásos szöveg, hogy anyuci/apuci pénzén könnyű és hasonlók, még akkor is ha nem egybe kapják meg az adott dolgot, hanem az ünnepekre kapott pénzt és zsebpénzt teszik félre. Sokak szemében bűn ezeket elfogadni a gyermeknek. Prdig nem az lenne a normális ha a szülők megadják azt amit tudnak?

Illetve a gyerekek oldaláról is sok esetben ha valamiért ők dolgoztak meg azt igyekeznek dzinte már beteges módon kihangsúlyozni.

Ami még indulatokat vált ki az a 18 évnél idősebb gyermek eltartása még akkor is ha tanuló. Sokan ezen kor fölött úgy gondolják, hogy normális ha a szülő rezsi pénzt követel a gyerekétől és elküldi dolgozni, akár ki is rakja.

A továbbtanulás támogatása terén is elég rosszalló a gangnem. Ha valakit nem vesznrk fel államira azt az emberek többsége a neten, butának, ostobának tartja, nem gobdolja arra méltónak, hogy egyetemen tanuljon, a szülőre pedig rosszalóan néz ha fizeti a gyereke tandíját.

Ha pedig felveszik államira, sokan akkor is elvárják, hogy dolgozzon a gyerek, még akkor is ha a szülő megengedheti, hogy fizesse a kolit, könyveket, bérletet. Aki még se várja el a gyerektől a munkát azt megvetik, leszólják.

Az pedig ha valaki nagyobb értékű ajándékot kap, ház, kocsi stb. Nem lehet más csak egy elkényeztetett, gazdag, semmirekellő.

Ez a mentalitás a neten jön leginkább elő. (Legalábbis személyesen nem találkoztam vele ilyen mértékben.)

Úgy vélem köze van hozzá annak, hogy az átlag életszínvonal nem túl magas, így nagy az irigység. Illetve sokan személyesen is ezt élhették át és ez a normális nekik, de tőlünk nyugatabbra ez a felfogás nagyon ritka.

Nektek mi a véleményetek?

2017. jún. 1. 20:43
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
Azt gondolom, hogy a nevelés része az is, hogy a gyereket - életkorának megfelelő szinten - partnerként kezeljük. Nekem ebbe beletartozik az is, hogy a normál beszélgetések mellett, amikor eljön a pályaválasztás ideje - 7. osztály -, akkor leülünk vele megbeszélni, hogy mi az, amit nyújtani fogunk, és meddig. Ez nyilván anyagi körülményektől függően más és más lehet. Ezek után segítünk abban - infókkal, pályaválasztási tanácsadással stb. - abban, hogy meghozza legalább körvonalakban a döntését, merre tovább - ha esélytelen pl. az egyetemi tanulmányok szülői finanszírozása, akkor érdemesebb szakgimnáziumot választani, vagy sima gimnáziumban úgy tanulni, hogy pl. köztársasági ösztöndíjat kaphasson majd, vagy felkészülni rá, hogy a diplomáért, ha azt is akar, dolgoznia kell. Egyáltalán nem tartom önzőnek azt a szülőt, aki valamivel kevesebb közvetlen támogatást nyújt, mint amennyit megengedhetne magának, viszont gondoskodik önmagáról idős éveiben is, nem a gyerekeire hárul a teher, hogy eltartsák, gondozzák, ha lebetegszik, és nem egy elfekvőben, hanem emberi körülmények között tölti a napjait félig vagy egészen magatehetetlenül. A nyugati világban ugyanis, amire annyira szeretnek egyesek hivatkozni, ez is része a felnőtt létnek, az öngondoskodás nemcsak a fiatalokra, hanem az idősekre is jellemző.
2017. jún. 2. 09:38
 32/36 anonim ***** válasza:
63%
engem is elkényeztettek kiskoromban, minden szir-sz**rt megkaptam, apám sokkal jobban keresett mint az átlag, saját vállalkozása volt. aztán egyre kevesebb pénzt tudott keresni, én meg mindig hisztiztem, ha nem kaphattam meg valamit. 20 éves koromban már dolgoznom kellett, mert nem tartottak el, hát elég nehéz volt megszokni, hogy már nincs annyi pénzünk... szóval a gyereknek sem jó ha állandóan megkap mindent, mert ha egyszer nem lesz majd miből, vagy neki kell megdolgoznia érte sírni fog a szája
2017. jún. 2. 09:48
 33/36 anonim ***** válasza:
75%
Általánosítják a negatív tapasztalatikat. Ha valaki egyszer látott egy tizenévest drága telefonnal és lekezelő mentalitással, akkor nekik minden tizenéves akinek drága telefonja van, már ilyen. De ez minden másra is igaz, nem csak gyerekekre, hanem felnőttekre is, pl ha a nő odaköltözik valakihez, akkor "beleül a készbe", miközben semmi realitása nincs máshova költözni ilyenkor. Ugyanez igaz az ajándékokra, teljesen életszerűtlen hogy valaki visszautasítana egy lakást, ha a szüleitől kapja... csak azért hogy nehogy megszólják az interneten???
2017. jún. 2. 10:58
 34/36 anonim ***** válasza:
100%

Akkor most leszek én az ellenpélda.

Van olyan ismerősöm ahol a szülők bizony nézik ahogy a gyerek hitelt (lakásra) vegyen fel, miközben nekik ott van kiadva 2 lakás albérletbe. Indok: nyugdíjkiegészítésnek jó lesz amikor 10 év múlva nyugdíjba mennek.

Amúgy a gyereke dolgozik és már családja is van. Tehát nem egy naplopó ingyenélő.

Szerintem az ilyen majd ne csodálkozzon, hogy amikor idős lesz, a gyereke is így fog hozzáállni a segítségnyújtáshoz.

2017. jún. 2. 11:05
 35/36 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván irígylem az ismerősömet, aki velem egy idős (20éves), van saját lakás a nevén, de még otthon él, a tandíját fizetik a szülei, a jogsi, nyelvvizsga árát fizették a szülei, saját autót kapott, minden nyáron heteket nyaralnak külföldön luxuskörülmények között és életében egy órát nem kellett dolgoznia, így azzal tölti az idejét ami számára fontos. De a lánnyal semmi bajom csak irígylem, hogy neki nem kell a pénz miatt aggódnia. Ha nekem lesz gyerekem én is azon leszek, hogy minél több mindent megadhassak neki. Egy gyereknek/fiatalnak nem a pénzen kéne stresszelnie.
2017. jún. 2. 12:00
 36/36 anonim ***** válasza:

A szülők jogilag kötelesek eltartani gyermeküket azok nagykorúságáig vagy nagykorúságuk után életük végéig ha rászorulnak, vagy nappali tagozatos felsőfokú tanulmányaik végéig.

[link]

2017. jún. 8. 11:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!