Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Itthon miért bűn ha a szülők...

Itthon miért bűn ha a szülők mindent megadnak a gyermeküknek ami tőlük telik, illetve az ha a gyerek el van tartva amíg nincs keresete?

Figyelt kérdés

A legkülönfélébb internetes felületeken botlottam már bele hasonló mentalitású megnyílvánulásokba.

Sok esetben találkoztam azzal, hogy tizenéves gyermekeket, kamaszokat szídnak azért, mert a szüleik vettek nekik számítógépet, játékkonzolt, okostelefont, drága ruhadarabot... Jön a szokásos szöveg, hogy anyuci/apuci pénzén könnyű és hasonlók, még akkor is ha nem egybe kapják meg az adott dolgot, hanem az ünnepekre kapott pénzt és zsebpénzt teszik félre. Sokak szemében bűn ezeket elfogadni a gyermeknek. Prdig nem az lenne a normális ha a szülők megadják azt amit tudnak?

Illetve a gyerekek oldaláról is sok esetben ha valamiért ők dolgoztak meg azt igyekeznek dzinte már beteges módon kihangsúlyozni.

Ami még indulatokat vált ki az a 18 évnél idősebb gyermek eltartása még akkor is ha tanuló. Sokan ezen kor fölött úgy gondolják, hogy normális ha a szülő rezsi pénzt követel a gyerekétől és elküldi dolgozni, akár ki is rakja.

A továbbtanulás támogatása terén is elég rosszalló a gangnem. Ha valakit nem vesznrk fel államira azt az emberek többsége a neten, butának, ostobának tartja, nem gobdolja arra méltónak, hogy egyetemen tanuljon, a szülőre pedig rosszalóan néz ha fizeti a gyereke tandíját.

Ha pedig felveszik államira, sokan akkor is elvárják, hogy dolgozzon a gyerek, még akkor is ha a szülő megengedheti, hogy fizesse a kolit, könyveket, bérletet. Aki még se várja el a gyerektől a munkát azt megvetik, leszólják.

Az pedig ha valaki nagyobb értékű ajándékot kap, ház, kocsi stb. Nem lehet más csak egy elkényeztetett, gazdag, semmirekellő.

Ez a mentalitás a neten jön leginkább elő. (Legalábbis személyesen nem találkoztam vele ilyen mértékben.)

Úgy vélem köze van hozzá annak, hogy az átlag életszínvonal nem túl magas, így nagy az irigység. Illetve sokan személyesen is ezt élhették át és ez a normális nekik, de tőlünk nyugatabbra ez a felfogás nagyon ritka.

Nektek mi a véleményetek?

2017. jún. 1. 20:43
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:
#10 Igazad van, nem is gondolom, hogy ez a magyar átlag, de a neten nagyon kirívó, pont úgy mint a rasszizmus. Személyesen nem igazán ismerek kifejezetten rasszista embert, neten viszont napi szinten látni ilyen megnyílvánulást.
2017. jún. 1. 21:56
 12/36 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem meg Magyarországon túlságosan is benne van a szülőkben, hogy támogatni kell a gyereket. Én 35 éves vagyok dolgozom, de még így is állandóan kérdezi anyu, hogy miben tudna segíteni. Van olyan ismerősöm ahol a szülő vett fel hitelt a gyereke esküvőjére. Nővérem anyósa, most vett az unokáinak egy tabletett, hogy legyen mivel szorakozni nyáron amikor mennek nyaralni...Rengeteg ilyen példa van. A segítés szép, csak néha úgy érzem sok szülő úgy érzi, hogy ha nem segít nem jó szülő.
2017. jún. 1. 21:57
 13/36 anonim ***** válasza:
66%

Az irigység csúnya dolgokra képes.

Ha valaki most kamasz vagy fiatal felnőtt és a családja/szülei szinte semmit nem adnak meg neki, akkor érthetően irigyli a kortársait, akiknek nem kell suli mellett dolgozni és jogsit csinálhatnak, autót kapnak, egyetemre mehetnek..

Ilyenkor sokszor az irigység ilyen keserűséget hoz .

De akár szülő is állhat így a dolgokhoz,ha ő nem tudja ezeket megadni a gyereknek, de mondjuk a szomszéd igen. Akkor elkezdheti utálni ezért, holott legbelül ő is arra vágyik, hogy megadhassa a gyerekének ezeket.

Valljuk be, hogy ez lenne a normális, hogy megadunk mindent a gyerekünknek, támogatjuk, amíg ő tanul.

Engem is támogattak, tanulhattam és lakást is kaptam.Én is ugyanezt folytatom, igyekszek mindent megadni ugyanígy a sajátjaimnak majd.

Szerintem mindenkinek erre kéne törekedni, akkor is, ha ő nem sokat kapott anno. Attól mert nekem szar volt, még a gyerekemnek ne legyen az, lehet változtatni..

Megértem amúgy,hogy kevés pénzt keresnek az emberek(én is), hiába van végzettségünk, hiába dolgozunk.. Nehéz boldogulni, de attól, hogy interneten szidunk másokat, akinek jobban megy, nekünk még nem lesz jobb.

Akik habzó szájjal rontanak arra, aki lakást ad/kap, az is ugyanúgy megvenné a gyerekének, ha lenne rá lehetősége, vagy elfogadná gyerekként.

Irigység.

2017. jún. 1. 21:57
 14/36 anonim ***** válasza:
83%

Személyesen én sem találkoztam vele. Olyan ismerősöm van, akit nem tudtak segíteni nagyon a szülei, mert szegények, de olyannal nem, akit kiraktak 18 éves korában, hogy akkor hajrá. Szerintem normális, szeretetteljes családban meg sem fordul a szülők fejében, hogy ki kéne rakni a gyereket szülinapi ajándékként.

Amúgy én sem értem a hozzáállást. Nekem nagymamám jött olyan családból, hogy nem volt pénzük taníttatni őt. Hamar dolgoznia kellett, érettségi szóba sem jöhetett. Ahelyett, hogy cserébe kidobta volna anyukámat, mindent megtett, hogy legalább a gyereke tanulhasson és minél hamarabb lakáshoz jusson. Gondolom nem árulok el nagy meglepetést, ha megsúgom, hogy olyan jól elindította anyukámat és ezzel engem is az életben, hogy egy percet nem töltött állami kórházban élete végén, mert megtehettük, hogy jó ellátást kapjon és pontosan tudtuk az is, hogy kinek köszönhetjük, hogy megtehetjük. Ha ő 50 éve úgy dönt, hogy ne tanuljon a gyerek, mert nem vagyunk gazdagok, akkor mindenkinek rosszabb lett volna az élete, beleértve őt is. Ezt nem értik azok, akik ki akarják dobni a gyereket 18 évesen. Lehet ezt úgy is játszani, hogy induljon el a gyerek segítség nélkül és minden becímkézünk, hogy x forint, de akkor ez visszafele is igaz lesz. Remélem hogy ennek szószólói tisztában vannak vele, hogy könnyen kellemetlen helyzetben találhatják maguk amikor majd ők szorulnak a gyerek segítségére és a gyerek meg kb addig érzi feladatának, hogy ne haljanak éhen, hiszen ezt tanulta otthon.

2017. jún. 1. 21:59
 15/36 anonim válasza:
82%
En is megkaptam mindent, pedig foiskolara/egyetemre se jartam. Csak egy okj-t vegeztem el, amiben benne volt, hogy viszem tovabb edesanyam vallalkozasat (kozmetikus) es kocsit is kaptam, a lakas vasarlasnal is beszalltak 5 millio forinttal a szuleim es mindenki leszolta oket, hogy milyen elkenyeztetett gyereket neveltek. Napi 12 orat dolgozom, allandoan vendegeket fogadok es mivel csak egy mezei kozmetikus vagyok a szulok penzen termeszetes buta**** is vagyok, pedig joval tobbre vittem mint azon szulok gyerekei, akik leszoltak. En legalabb boldog vagyok.
2017. jún. 1. 22:23
 16/36 anonim ***** válasza:
87%

Én nem vettem észre, hogy ez bűn lenne, sőt igazából ezzel az egész problémakörrel itt a gyakorin találkoztam először. Körülöttem az életben mindenki mindent megad a gyerekének, amit csak tud. Ha a távol tanuló gyerekét nem tudja pénzzel segíteni, akkor egész hétvégét a konyhában tölti, hogy egy hétre való kajával lássa el. Akinek van pénze, az meg azt ad.

Az már más kérdés, hogy nem mindenki ért feltétlenül egyet azzal, hogy minden méregdrága kütyüt meg kell venni a gyerekeknek. Nem az anyagi oldal miatt, egyszerűen nem azt az értékrendet sugallják ezek a dolgok, amiket én a gyerekemnek majd át szeretnék adni. A saját szemén keresztül lássa és élje meg a világot, ne a képernyőn. Inkább utazzon, járjon programokra, az ilyeneket mindig is finanszírozni fogom.

2017. jún. 1. 22:45
 17/36 anonim ***** válasza:
26%
Tipikus magyar mentalitás. Van egy legenda ami szerint mikor a magyarok felvették a keresztény vallást, a (továbbra is) pogányok elátkozták őket, "Magyar legyen magyar ellensége" vagy valami ilyesmit mondtak. Pl.: Két Amerikában élő magyar család összeismerkedett. Az egyiknek volt egy jólmenő vállalkozása, de nem voltak bejelentve. A másik család feljelentette őket. Kitoloncolták őket az országból.
2017. jún. 1. 23:08
 18/36 anonim ***** válasza:
56%

Azért,mert a proli szülők irigykednek,hogy más megtudja adni azt a gyerekének,amit a TUDATOS gyerekvállalás,TUDATOS élet felépítésének köszönhetően megtehet.

Könnyebb azzal nyugtatni magukat,hogy "nem kell megadni a gyereknek mindent".

Mi értelme az életnek,ha semmi jó nem történik velünk csak nélkülözünk,szűkölködünk.

Az ilyen életfelfogású emberek nem értem minek adják tovább azt a nyomort,amiben élnek..

2017. jún. 1. 23:20
 19/36 anonim ***** válasza:
19%
Leírom a véleményem és lepontoztok. Kösz szépen!
2017. jún. 2. 00:13
 20/36 anonim ***** válasza:
57%

Nos, hogy ne csak a halálosan unalmas sablonok, ostoba általánosítások - irigy, proli, tudatos, nyomor, nyugaton minden frankóbb, magyar mentalitás stb. - sorakozzanak, itt egy kis olvasnivaló:

[link]

Minden család más, eltérőek a nevelési elvek, célok, más a szemlélet. Vannak persze ostoba és nemtörődöm szülők, meg nehéz anyagi helyzetű családok is, az nem vitás.:-) Viszont ha egy szülő nem fizeti a jó képességű, de lusta gyerek tandíját, nem tesz alá 18 évesen lakást és autót, elvárja, hogy az extra igényeit legalább részben saját jövedelemből finanszírozza, és ne lakjon még 30 évesen is a babaszobában, az nem feltétlenül anyagi problémák vagy ún. önzés miatt van.:-) Mellesleg pl. az Egyesült Államokban egyáltalán nem ritkaság, hogy a középiskolás gyerek tanítási idő után, hétvégén dolgozik néhány órát, önkéntesként vagy pénzért. Az egyetemi tandíjról nem is beszélve, közel sem az az általános, hogy a szülők finanszírozzák teljes egészében a gyerek tanulmányait.

2017. jún. 2. 00:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!