Tényleg ekkora szégyen, hogy nem lett meg a nyelvvizsgám?
Na, pont ezért nem ajánlom senkinek a nyelvvizsgát, pénzlehúzásról szól elég sok helyen...
Menj emelt szintű érettségire, olcsóbb és eddig senkit se hallottam, akinek nem lett meg belőle a középfokhoz szükséges eredmény. Nyilván szaknyelvnél nem játszik ez a lehetőség.
#42: Azért az eléggé ismert, hogy mit kérnek a középfokú írásbelin. Személyes tapasztalatom is van azért, a #16-ban leírtak mellett egy gazdasági közepet szereztem németből - nálunk két nyelvvizsga kellett a diplomához. Na, ez a német az, ami aztán lövésem sincs, hogy lett meg.
Nem egy nagy valami a középfokú nyelvvizsga, némi szorgalom elég, és simán hozható.
De mint a #16-ban is írtam, nem szégyen hogy nem sikerült. Ez annyit jelent, hogy még tanulni kell, és fejlődni benne. Az, hogy cask két évig tanulta, nyilván megnehezíti a dolgot, de ez sajnos az ő problémája, amivel számolni lehetett már előre is.
Úristen milyen válaszokat olvastam, nem gondoltam volna, hogy ilyen emberek léteznek....Megmondom őszintén, hogy most picit felhúztam magamat.
Én imádom a nyelveket (angolt, németet tanulok, de más nyelvek is érdekelnek és később szívesen tanulnék pl. franciát vagy spanyolt), ezzel is szeretnék majd a jövőben foglalkozni (nyelvészet/nyelvtanítás/fordítás). Ugyanakkor minden ember különböző. Én mindig nagyon könnyen tanultam szavakat, könnyen megértettem a nyelvtani szabályokat és engem érdekelnek is az ilyen dolgok, szeretek olvasni és filmeket nézni, amik szintén segítik a nyelvtanulást. Viszont volt pár olyan osztálytársam, akik pedig kifejezetten nehezen tanulták a nyelveket, egyszerűen nem értették a szabályokat, nem tudták elsajátítani a nyelv használatát, max. magolással tudtak összeszedni egy alap szókincset, amit ugyanakkor nem nagyon tudtak használni. Vannak ilyen emberek, mindenki más beállítottságú, mindenkinek mások az erősségei és ezt el kell fogadni. Én úgy gondolom, hogy ilyenekkel nem szabad versengeni, nem szabad összehasonlítgatni az embereket mert mindenkinek mások a képességei, a körülményei valamint az érdeklődési köre. Valamint nem hinném, hogy a nyelvtudás egy státuszszimbólum lenne, nyilván ez is egy plusz tudás, amire a mai világban, a mai munkaerőpiacon fokozottan szükség van és amire az ember természetesen büszke lehet, viszont alapvetően senki nem lesz attól "különb" vagy "több", hogy folyékonyan beszél olaszul, ahogyan az sem lesz kevesebb, aki mondjuk nem beszél idegen nyelveket. Ez ugyanolyan dolog mint mikor valaki nem jó matekból mert nem érti az összefüggéseket és a logikáját, de valamiért az mégis sokkal elfogadottabb mert "hát nem lehet mindenki reál beállítottságú". Az előbbi kijelentéssel én abszolút egyetértek, már leírtam, hogy mindenki máshogyan gondolkozik, más a beállítottsága, viszont nem értem, hogy akkor ebben az esetben miért nem lehet megérteni, elfogadni annak az ellenkezőjét, miszerint egyes emberek pedig inkább reál beállítottságúak és a nyelvtanulás okoz nekik nehézséget. Nem azt mondom, hogy csak szimplán ki kell jelenteni, hogy "nekem nincsen nyelvérzékem" és akkor el van intézve a dolog mert szerintem kellő szorgalommal és energia, idő ráfordításával mindent el lehet sajátítani legalább egy alap szinten legyen szó éppen egy nyelvről vagy éppen matematikai tételekről. Én például általánosban, középiskolában is matek spec. osztályban tanultam, ahol sokszor egyetemi tananyagot vettünk, holott én egyáltalán nem ilyen beállítottságú vagyok (mindig a művészetek, az irodalom iránt érdeklődtem) és ennek ellenére mindig négyes, ötös voltam matekból, ehhez azonban rengeteget kellett gyakorolnom és tanulnom, míg voltak olyan osztálytársaim, akik minimális tanulás mellett szín ötösek voltak. Tehát én sem azt állítom, hogy akinek "nincsen nyelvérzéke" az nem képes megtanulni egy nyelvet, viszont én el tudom képzelni, hogy sokkal nehezebben megy neki, sokkal nagyobb kihívást jelent számára mint másnak, főleg, ha nem is illeszkedik az érdeklődési körébe vagy nincsen hozzá kellő motivációja. Valamint vizsgaszituációban olyan tényezők is felmerülhetnek mint pl. stressz, izgalom, van olyan ismerősöm, aki konkrétan izzad, remeg és legrosszabb esetben elájul. Nyilván egy egyetemista már hozzá van szokva az ilyen helyzetekhez, de előfordulhat, hogy valami oknál fogva leblokkol és nem tud rendesen gondolkodni. Az is előfordulhat olyan témák kerülnek elő, amikről nem biztos, hogy rögtön tud beszélni és akinek pedig eleve nehezebben megy a beszéd, csendesebb típus szintén problémát jelenthet a szóbeli vizsga (tudom, hogy a kérdezőnek az írásbeli nem sikerült).
Szerintem ebből semmi probléma nincsen, nem is értem a szüleid reakcióját. Nyilván célszerűbb lett volna ha nem az utolsó pillanatra hagyod, hiszen korábban is tudtad, hogy a nyelvvizsgára szükség van a diploma megszerzéséhez, viszont most már mindegy. Tovább tanulsz, próbálj ki új módszereket, esetleg keress egy (új) felkészítő tanárt vagy tanfolyamot és majd megpróbálod újra. Attól, hogy most nem sikerült még nem dőlt össze a világ, nem történt semmi, még bőven van időd és lehetőséged :)
#44 - Nem két szót, de nem is technikai részleteket kell elmondani. Nukleáris energiánál például elmondhatod, hogy az erőműveket nézve a legtisztább és még mindig a legbiztonságosabb energiaforrás, ugyanakkor a kiégett tüzelőanyagok szállítása és tárolása már problémás tud lenni. Lehet beszélni a katasztrófákról, amikor emberi mulasztás vagy a szélsőséges környezet miatt megsérülnek az erőművek.
Azt is fel lehet hozni, hogy az elektromos autók elterjedésével megemelkedik a villamosenergia-igény, és erre az atomerőművek nyújthatják a megoldást, a megújulók nem - mert ennyi energia tárolása ezesetben szükséges, ugyanakkor problémás lenne. A nukleáris meghajtást is említeni lehet, hogy civil szférában még mindig nem alkalmazzák... és ezeket én laikusként írom.
Egy felsőfokún is elég, ha ezeknek a pontoknak a felét felskicceli magának az ember és elmondja róluk a véleményét, az meg nem egy különösebb elvárás azért.
Miért voltál felmentve nyelvből?
Csak azért kérdezem, mert egy csoporttársam diszlexiás, így neki nem kellett nyelvvizsga a diplomához.
Amúgy nem ciki. Én is így jártam , de az osztóra nem mentem el. Jobban lekötött, hogy állást találjak. Nyelvvizsga nélkül is kaptam a szakmámban 1 hónap alatt. Azóta letettem már én is. Ráadásul németből...:D
Sokkal jobb volt úgy, hogy csak arra kellett koncentrálni záróvizsga után.
Amúgy olyan hülyeségeket írnak egyesek...:D Ne foglalkozz velük.
49 vagyok: Bocs, csak az első oldalt olvastam. Ha csak két évi tanultál nyelvet, az más kérdés, biztos em véletlenül voltál felmentve nyelvből korábban. Két év alatt ilyen háttérrel az 54% is szép eredmény.
Ez azért azon nem változtat, hogy lehettél volna előrelátóbb. Vagy utána kellett volna már az első félévben járnod, kaphatsz-e itt is felmentést vagy korábban neki kellett volna kezdeni a nyelvtanulásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!