Mit tennél, ha egy ilyen semmirekellő lenne a lányod barátja? Tanácstalanok vagyunk
A lányom 19 éves lesz most, ez az első párkapcsolata.
Nem vagyok olyan anya, aki minden fiút ellenségnek tekint a lánya körül, a kapcsolatunk is mindig jó volt, őszinte velem. De ettől a fiútól megőrülünk a férjemmel.
21 éves, semmit nem csinál. Nem tanul, nem dolgozik.
Azt mondja, hogy azért nem tanul, mert még nem döntötte el, mi érdekli igazán, dolgozni meg nem akar elmenni, amikor a legtöbb munkahely annyit fizetne, amennyit elkölt üzemanyagra egy hónapban... A szülei tartják el, ők fizetik a számláit, adják neki a "zsebpénzt". Az ő dolga, igazából nem is ez zavar a legjobban, hanem hogy befolyásolja a lányunkat.
Debrecenben tanul, elsőéves az orvosin. De a fiúnak ugye nem annyira tetszik, hogy ezért hét közben nem találkoznak és mondogatja a lányomnak, hogy hagyja ott az egyetemet, ő sem szeret ott, adja be most a jelentkezését Pestre és érettségizzen le megint, hátha több pontja lenne és felvennék (itt csak a 3. év végén tudna átjelentkezni). Én ezt nem akarom, mert szerintem ha felköltözne Pestre, nem a tanulás lenne az elsődleges neki, hanem a fiú. Ráadásul szerintem undorító, ahogy a szülei pénzével kérkedik folyamatosan, meg hogy neki mindent lehet, mert xy az apja. Közben tudom, hogy több eljárás is volt az apja ellen, meg pár éve elég nagy pánik volt, nehogy börtönbe kerüljön az apósával együtt.
Próbáltunk beszélni a lányunkkal közösen is, egyedül is próbáltam, de semmi értelme nem volt. Ráadásul most mondja, hogy jelentkezik Pestre, aztán meglátja, mi lesz... Csak eddig hallani sem akart arról, hogy ő ott tanuljon, mindig hallgattam, hogy mennyire nem szereti azt a várost, képtelen lenne ott élni és hasonlók.
Gondolom, az is baj, hogy 19 évesen érte az első párkapcsolat. Egyrészt már aggódhatott, hogy senkinek se kell, ezért most azt hiszi, csak ez az egy pasi létezik. Másrészt tapasztalatlan, nem ismeri fel, kivel érdemes kezdeni, kivel nem. Harmadrészt az első szerelemhez az ember mindig nagyon ragaszkodik... Negyedrészt 19 évesen már komolyabban veszi, mint 16 évesen vette volna...
1.
Elmondanám véleményemet - azt meg ti már megtettétek.
Miért most van az első párkapcsolata?
Beszéljetek vele, hogy hajlandóak vagytok kompromisszumot kötni, ha ő is hajlandó erre.
A feltétel, hogy ne hagyja ott az egyetemet!
Mivel a pasin nem dolgozik és nem tanul, ezért szabad mozgástere van, ne a lányt csalogassa Pestre, hanem ő költözzön Debrecenbe, míg a lányotok ott tanul.
Cserébe ti többet nem tiltjátok tőle, nem szóltok bele, nem kritizáljátok, elviselitek a társaságát amikor hazajönnek.
Ha ezt nem tartja be, akkor valóban útjára kell engedni anyagi támogatás nélkül, ahogy már többen leírták.
Hamarabb vissza fog térni hozzátok, mint gondolnátok.
Remélni lehet csak, hogy gyereket nem kalapálnak addig össze!
"Miért most van az első párkapcsolata?"
Mert most találkozott valakivel, aki tetszik neki? Elképesztő, mibe bele bírtok kötni... Nekem 24 évesen volt, és bár értelmesebb voltam már, mint 19 évesen, mégse várnám el a lányomtól, hogy neki se legyen korábban.
A lányodnak amellett, hogy sok csaj (sajnos) az ilyen léhűtő "ki-ha-nem-én f...szagyerekekre" bukik, komoly önértékelési problémái is lehetnek. Azt gondolhatja, hogy mivel most lett csak párkapcsolata, így ő az egyetlen fiú, akinek ő kell, emiatt foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, még a jövőjét is feladná.
Szülőként természetes, hogy te ettől meg akarod óvni, csak sajnos ő a rózsaszín ködtől jelenleg nem lát semmi hibát az egészben.
Amit tehetsz, az annyi, hogy nem ellenzed a kapcsolatukat, mert minél jobban próbálod tiltani, a lányod annál jobban fog ragaszkodni hozzá. Én a helyedben leülnék vele beszélgetni, és megmondanám, hogy ő felnőtt ember, azt csinál az életével, amit akar, de ha otthagyja az orvosit és felmegy Budapestre, akkor te onnantól nem támogatod többet pénzügyileg, álljon meg a saját lábán, menjen el dolgozni, hiszen ha ahhoz felnőtt, hogy a pasijához költözzön, akkor ahhoz is felnőtt, hogy saját magát tartsa el.
Aztán reménykedhetsz, hogy idővel felszáll a szerelmi köd a szeme elől.
Én megkérdezném szimplán tőle, hogy egy pasi miatt valóban megéri feladni a biztos jövőjét egy bizonytalanért?
Nekem amúgy sajnos van ilyen ismerősöm. Ő a jogi egyetemet hagyta ott a pasija miatt, odaköltözött hozzá. Most 12 órában gürizik valahol, és a pasijával már rég szétmentek, nem jut egyről a kettőre és egyetemre már nem tudna újra menni. A mai napig átkozza azt a napot, amikor otthagyta az egyetemet a faszi miatt.
Én sem értettem soha, hogy a normális lányok mi a francot esznek az ilyen apuci pénzén kitartott, "menőző" barmokon. Több ilyen esetet is ismerek. Aztán amikor majd rájönnek, hogy az ilyen hülyékből se jó apa, se jó férj nem lesz (vagy nem is akarnak azok lenni), akkor meg már mindjárt megy a sírás, meg a családhoz való visszafutás. Nem akarlak elkeseríteni, de ha a lányod is ennyire hülye, akkor megérdemli, ha az élet egyszer elgáncsolja.
Sajnos te ezzel nem tudsz mit csinálni, mert minél jobban próbálod tiltani, annál jobban fog hozzá ragaszkodni.
Az egyik rokonom is ilyen. Az egész családja ellenzi a kapcsolatát, mert a férfi egy alkoholista, agresszív idióta, aki a nőt már kb 4-szer agyonverte. De nem, az ő kapcsolatát ne ellenezzék, mert ő tudja, mit csinál. Jött a házasság majd szült neki 2 gyereket. Tiszta pokol az életük. A gyerekek már most komplexusosak, anyucit meg már többször kivágta a pali az utcára, de ő mint a bumeráng, repül vissza a pasihoz, mert a szülei tévedtek, neki rendes férje van. Szánalmas az ilyen, már ne haragudj. A saját életét úgy teszi tönkre, ahogy akarja, de a gyerekek életével nincs joga ezt tenni. Annyira be akarja bizonyítani, hogy a szülei hibásan ellenzik a kapcsolatukat, hogy egyszerűen nem tud már tisztán gondolkodni, és direkt nem akarja észrevenni, hogy a szüleinek igaza volt, tényleg egy alkesz, erőszakos pasi a férje.
Én leülnék vele beszélgetni és elmondanám neki,hogy mit gondolok.
Az orvosira járni nem játék.Tekintve,hogy egy millió a tandíj fél évente!! , nem lehet szórakozni ilyenekkel,hogy most nem tanulok,mert a pasim azt mondja,meg hogy átmegyek másik egyetemre ha azt mondja a pasi.
Vagy vegye komolyan a szakot ,vagy hagyjuk az egészet, még most,amikor nincsen több millió forint a nyakába varrva,ha ott hagyja az egyetemet,vagy nem tudja elvégezni.
Nagyon sokan buktak már ebbe bele, valóban nem hiányzik egy olyan pasi,aki az hajtogatja neki,hogy ne vegye komolyan és hagyja ott.
Nekem rengeteg ismerősöm van pont a debreceni orvosis hallgatók közül.Akiket tudok,kivétel nélkül támogatja őket a párjuk az egyetem elvégzésében..Megértik,hogy most az egyetem az első és tanulni kell,kevesebb a szabadidő stb..
Egy lányt tudok,akinek a barátja hasonló volt,mint a lányotoké..De szakítottak,pont ezért, mert képtelen volt megérteni a srác,hogy a lánynak fontos az egyetem és nem fogja fél vállról venni,vagy ott hagyni..
Én sem értem amúgy,hogy mit esz ebben a srácban, nem tanul,nem dolgozik és még a barátnőjét is le akarja húzni a saját szintjére.
Nyugodtan mondd el neki a véleményedet. Ha nem is fogja meghatni ,akkor is át fogja gondolni és idővel rá fog jönni,hogy igazad volt. Főleg,hogy viszonylag intelligens emberekkel van körül véve nap,mint nap.Hátha látja majd a csoporttársakon és barátnőkön,hogy nekik normális párkapcsolatuk van, léteznek olyan srácok,akik nem olyan utolsó suttyók,mint az övé.
Egyébként sikerült minden tárgya ebben a félévben a lányodnak?
Tényleg üljetek le beszélni, mert ha a fiúra hallgat és ott hagyja később,akkor tényleg súlyos milliókat kell visszafizetnie majd.
Meg azt is értékelhetné,hogy gondolom megvettetek neki most első félévben minden szükséges felszerelést és könyvet..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!