Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem jó a 4-es anyámnak?...

Miért nem jó a 4-es anyámnak? :@ Többi lent.

Figyelt kérdés

Hetedikes vagyok, 5 éven át kitűnő voltam, tavaly lett a bizibe EGY négyesem. Általában enyém szokott lenni a legjobb dolgozat az osztályból. Pl: ma is hoztam egy négyest, egyedüli négyes az osztályból, többi mind 3-as meg 2-es, de anyám ezen is fel volt háborodva. A tanárom szerint is nagyon jól teljesítek. Amikor megkérdezem anyámat, hogy még is miért nem jó a négyes, az a válasza, hogy:

1. beleszámít a továbbtanulásba. Megvan már hogy hova akarok menni, és oda elég ha négyes vagy. Jó nyilván jobbak az esélyeid ha vannak ötöseid is, de csak 2 tantárgyból állok négyesre, többi ötös. És hozzáteszem, nem azért nem tanulok meg mindent, mert tudom, hogy ennyi is elég. Meg szoktam én tanulni mindent, csak egyszerűen mindegyik tantárgyból olyan sokat kell tanulni, hogy nem tudok maximális teljesítményt nyújtani.

A 2. választípus: "Azért nem jó, mert tudom, hogy képes vagy jobbra is." DE MINDENKI KÉPES JOBBRA. És nem feltétlen tanulásról van szó, az emberek nagy többsége tud maximálisan teljesíteni, de ez egyszerűen fel tudja emészteni az embert. Ha minden egyes mondatot megtanulnék, még este tízkor is tanulnék.

És amúgy anyu ilyen kis "megszólalásai" miatt egyszerűen gyomorgörcseim vannak, egyik pillanatról a másikra rámtör a sírás. És nem azért, mert üvöltözik, megüt, semmi ilyen, egyszerűen csak belém öli a megfelelési kényszert, és már a doga megírása előtt egy nappal is azon stresszelek, hogyha egy hét múlva kiosztják, akkor megfeleljen a jegy anyámnak. Szinte már depressziós vagyok. Egyszer amikor elmondtam neki, majdnem sírva fakadt, magában suttogta, hogy annyi bajom van és még ez is... Majd amikor hazajöttem, NEKEM KELLETT BOCSÁNATOT KÉRNEM, mert gyomorgörcsöt, stresszet okoztam neki egész napra, azzal, hogy megnyíltam neki és elmondtam a problémáimat. Ez volt egy éve. Azóta nem beszélek neki ilyesmiről.

Úgyhogy szerintetek, mit csináljak, mit mondjak neki, hogy megértse, hogy erre nem vagyok képes?

2016. okt. 10. 15:28
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

Az általános iskolának az lenne a lényege, hogy a gyerek rájöjjön arra, hogy milyen jó dolog újdonságokat tanulni és vágyjon a tudásra. Ha már az iskola erre képtelen, akkor legalább a szülő ne csessze el ezt még ennél is jobban. Ha erre a feladatra ő sem képes, akkor szülőként ezen a téren megbukott.

Oké, hogy vannak olyan emberek a világban, akiknek élet-halál kérdése, hogy a munkáját pontosan végzi-e, de én valahogy szívesebben feküdnék egy olyan orvos kése alá, aki bár kettessel teljesítette a tárgyakat az egyetemen, de a munkája jó hírnévnek örvend. Az iskolai tanulás és a munkatapasztalat két külön dolog.

2016. okt. 10. 18:23
 22/28 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem az a legegyszerűbb, ha legközelebb "kiakad" azt mondod neki, hogy legközelebb jobban igyekezel majd.

Nem kell bebizonyítani hogy a 4es is jó, meg túl sok a tanulni való és nem megy, mert nem fogja elhinni. Mond azt ami megnyugtatja.

2016. okt. 10. 18:43
 23/28 A kérdező kommentje:
Elmondanám azoknak mégegyszer, akik azt hiszik h azért vagyok 4es mert tudom h az is elég: "És hozzáteszem, nem azért nem tanulok meg mindent, mert tudom, hogy ennyi is elég." Fent a kérdésben is leírtam -,-
2016. okt. 11. 16:03
 24/28 A kérdező kommentje:
A többieknek pedig köszönöm a bíztatást, lehetőséget.
2016. okt. 11. 16:05
 25/28 A kérdező kommentje:
Márhogy tippeket :D
2016. okt. 11. 16:05
 26/28 anonim ***** válasza:
100%
Ezzel szerintem nem tudsz mit kezdeni.
2016. okt. 12. 20:50
 27/28 anonim ***** válasza:
100%
Nekem erről eszembe jut egy sztori. Általánosban anyám tőlem is elvárta, hogy 5-ös legyek (először a 4-es számított rosszabb jegynek, 4.-ben már az is "megtűrt" jegy volt). Közösen tanultunk, ő sokszor kiabált, nem értettem semmit sem, ha nagyanyámhoz mentünk (vagy ő jött hozzánk...), akkor harmonikusan együttműködve átnéztük, és mindig értettem utána az anyagot. De nagyim anyám szerint "zavart a tanulásban" Aztán volt egy majdnem halálos kimenetelű fejreesésem, végül bejött az epilepszia (utólag kiderült, hogy genetikus oka van, nagyapám sajnos halálos balesetet is okozott, mert nem vették észre), a fejreesés v. azért, mert örököltem. Ez 2009-ben volt. Bekerültem egy 8 osztályos gimibe, de mivel a betegségre szedett gyógyszer eléggé lelassította, letompította az agyamat, bejöttek a rossz jegyek (főleg matekból voltam tele 3-asokkal, osztást is elfelejtettem 2009-ben, azt kellett újratanulnom 2x is), utolsó elkeseredésében elküldött nagyimhoz... Azóta megy a tanulás... Azóta anyámmal is rendeződött a viszony, de na... 5. óta már nincs ilyen terrorizálás. Csak úgy viszonyításképpen, mennyivel jobb lettem, miután abbahagytam a gyógyszer szedését: 5.-ben rendezett, minden nap kb. 2 órás tanulással kiizzadtam a 4.0 átlagot magamból. Most kb. 0 tanulással 4.x simán (matek fizikát keményen nyomatom, de a többi... ilyenek, h pl. művtöri, ki tanul, komolyan? :D) És a 7.-es jegyeid sehova sem számítanak. Megnyugtatlak, a 10.-es sem. A 11., 12. számít, érettségi eredmények, ill. ha van nyelvvizsgád, akkor az nagyon sokat segít. Na de ennek a nyelvvizsga dolognak sem mostanában jön el az ideje számodra... :) 11.o, 16f
2016. okt. 19. 20:41
 28/28 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos velem is hasonló mód bántak a szüleim, 5. osztályban sajnos az új tárgyak miatt lett egy 4.5-ös átlagom. Haj-haj, eldugtam a bizonyítványt. Ahogy nőttem egyre csak romlott, volt, hogy a 3.5-öt alig ütöttem meg. Sokan le is nézték ezután a szüleim is, és engem is, hogy nézzétek mi lett a csodagyerekből, országos versenyen az elsők között, most meg az átlagosnál is átlagosabb? Hát tudod mit? Nem ártott semmit. Amikor kellett mindig odatettem magam, felvettek egy jó hírű szakközépbe, most egyetemista vagyok mérnökhallgatóként államin, és egy budaörsi kiscégnél dolgozok főállásban. A jegyek addig számítanak, amíg meg kell ugrani egy-két lécet. Aztán a kitartás, a türelem, az érdeklődés, és a szakma iránti szeretet lesznek azok, amik előre fognak majd vinni. Az alapműveltség meg szerintem kimerül ott, hogy tudj helyesen írni, összefüggően beszélni és szöveget érteni, és a 4 matematikai alapműveletet fejben viszonylag gyorsan használni a mindennapi életben. Ezzel nem lebeszélni akarlak a tanulásról, csak szeretnék mutatni egy utat, a saját utamat és gondolkodásmódomat, ami talán hasznodra válik!

20/F

2016. okt. 22. 00:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!