Miért nem jó a 4-es anyámnak? :@ Többi lent.
Hetedikes vagyok, 5 éven át kitűnő voltam, tavaly lett a bizibe EGY négyesem. Általában enyém szokott lenni a legjobb dolgozat az osztályból. Pl: ma is hoztam egy négyest, egyedüli négyes az osztályból, többi mind 3-as meg 2-es, de anyám ezen is fel volt háborodva. A tanárom szerint is nagyon jól teljesítek. Amikor megkérdezem anyámat, hogy még is miért nem jó a négyes, az a válasza, hogy:
1. beleszámít a továbbtanulásba. Megvan már hogy hova akarok menni, és oda elég ha négyes vagy. Jó nyilván jobbak az esélyeid ha vannak ötöseid is, de csak 2 tantárgyból állok négyesre, többi ötös. És hozzáteszem, nem azért nem tanulok meg mindent, mert tudom, hogy ennyi is elég. Meg szoktam én tanulni mindent, csak egyszerűen mindegyik tantárgyból olyan sokat kell tanulni, hogy nem tudok maximális teljesítményt nyújtani.
A 2. választípus: "Azért nem jó, mert tudom, hogy képes vagy jobbra is." DE MINDENKI KÉPES JOBBRA. És nem feltétlen tanulásról van szó, az emberek nagy többsége tud maximálisan teljesíteni, de ez egyszerűen fel tudja emészteni az embert. Ha minden egyes mondatot megtanulnék, még este tízkor is tanulnék.
És amúgy anyu ilyen kis "megszólalásai" miatt egyszerűen gyomorgörcseim vannak, egyik pillanatról a másikra rámtör a sírás. És nem azért, mert üvöltözik, megüt, semmi ilyen, egyszerűen csak belém öli a megfelelési kényszert, és már a doga megírása előtt egy nappal is azon stresszelek, hogyha egy hét múlva kiosztják, akkor megfeleljen a jegy anyámnak. Szinte már depressziós vagyok. Egyszer amikor elmondtam neki, majdnem sírva fakadt, magában suttogta, hogy annyi bajom van és még ez is... Majd amikor hazajöttem, NEKEM KELLETT BOCSÁNATOT KÉRNEM, mert gyomorgörcsöt, stresszet okoztam neki egész napra, azzal, hogy megnyíltam neki és elmondtam a problémáimat. Ez volt egy éve. Azóta nem beszélek neki ilyesmiről.
Úgyhogy szerintetek, mit csináljak, mit mondjak neki, hogy megértse, hogy erre nem vagyok képes?
Szerintem sajna sokat nem lehet tenni anyukáddal, talán a legjobb az lenne, ha úgy választanál gimit, hogy mindenképpen koleszos legyél, és akkor nem piszkálna ezzel napi szinten, csak heti két napon át. Azért még mindig jobb lenne.
Amúgy én nagyon nem tudom megérteni az ilyen szülőket, miért kell a gyereküket még pluszban feleslegesen stresszelniük? Én mondjuk középsuli végéig kitűnő voltam, de a szüleimnek soha egy rossz szava nem volt hozzám, ha néha becsúszott egy-két rosszabb jegy, úgysem számít semmit csak az év végi osztályzat. Tudták, hogy elég rossz az nekem, hogy most magamtól is azon fogom törni magam, hogy ezt most kijavítsam, miért piszkálnának még mellé? Az sem a világ vége, ha valaki nem kitűnő, azért egy 4.00 feletti átlag már nem rossz, ha valaki okos, egy jó központival úgyis bekerül akármelyik suliba...
Egyébként nekem anyukám tanárnő, találkozott már hozzád hasonlóakkal, mesélte pl., hogy egy 9.-es lány elsírta magát, mert félévkor 4-esre állt a tantárgyából, merthogy a szüleinek nem jó csak az 5-ös...(pedig a 9. félév aztán sehová nem számít) Vagy hogy egy másik lánynak folyton izzadt a tenyere dogaíráskor annyira ideges volt, így mindig tiszta víz volt a dogája.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a tanárok ismerik az ilyen helyzeteket, vannak, akik megértőek is, szóval hozzájuk nyugodtan fordulhatsz szerintem az ilyen problémáiddal, lehet, hogy tudnának segíteni.
Az én anyám is ezt csinálta, merthogy "tudom hogy jobbat is tudsz te csinálni"... könnyű neki.
Lényegébe nem tudsz mit csinálni, vagy rájön, hogy hülye vagy nem, de magadat ne stresszeld emiatt. Tudom, hogy nem könnyű mert nekem se mindig sikerült, de egyszerűen fosd le magasról amit mondd, és kész.
Engem is ugyan úgy piszkált, a gimis éveimben a jegyek szinte mindig azért voltak rosszak, mert úgy felidegelt, hogy nem bírtam tanulni, de szerencsére érettségire belátta, hogy fölösleges... le is érettségiztem, jobb eredménnyel mint a testvéreim, vagy ő. Erről ennyit.
Aki pedig itt a kategóriában, pl az előttem szóló is nyafog hogy "miazhogy elég a négyes szemtelen kölke" az valószínűleg úgy beszél, hogy neki sose voltak ilyen jó jegyei... Ráadásul amikor ezek a gyönyörű felnőttek verik a farkukat a falba, hogy miért nem tanul a büdös gyerek nem jut eszükbe, hogy az akkori iskolarendszerbe nem volt elvárás az, hogy ilyen sok dolgot tudjon a gyerek egyszerre, valamint a jegyek is elegek voltak, ha megvolt a 2-es.
Nem értem miért hiszik egyesek azt, hogy ez a generáció, nem érdemel semmi mást, csak hogy ostorozzuk, hogy tanuljon mert úgy sincsen "semmi más dolga". A túlhajszolt túlstresszelt emberekből szorongó, öngyilkosságra hajlamos csicskás lesz. Míg aki ténylegesen magának tanult, és nem lett lecseszve egy-két rosszabb jegyért most magasabb pozíciókban van, mint az itt kompenzáló felnőttek valamelyike.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!