Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Tegnap meghalt apukám. Hogyan...

Tegnap meghalt apukám. Hogyan dolgozzam fel? 16 L

Figyelt kérdés
Tegnap hazajöttem fél3-kor a suliból, ő már holtan feküdt a szobámban.Azonnal hívtam a mentőket és újraélesztettem,de se én se ők nem tudtak rajta segíteni.Már majdnem kész a szobám,nemsoká hozzák a bútorokat,de már nem akarok soha többet oda bemenni,annyira megviselt.Anyukámmal rengeteget sírunk,majd nyugtatót kell bevegyünk hogy tudjunk aludni.Természetesen minden lehetséges támogatást,de akkor is borzasztóan nehéz.Sokat segítene ha olyanok írnának akik már gyászoltak,de bàrki írhat.Kérlek segítsetek. :(
2016. okt. 6. 11:05
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
95%
sehogy ez elsőre nem fog menni, nekem az segített, hogy próbáltam anyám kedvéért erős maradni és ettól hogy őt támogattam jobb lett, ja és ha kisírod magad az is segít, plusz én olyan zenéket hallgattam ami megnyugtatott. Ha beteg volt arra kell gondolni hogy legalább már nincsenek fájdalmai, ha meg nem akkor sem tudtál volna rajta segíteni te mindent megtettél.
2016. okt. 6. 11:08
 2/30 anonim ***** válasza:
98%
és részvétem, bár engem ez is irritált, mert úgy éreztem senki nem tudja ezt átérezni, csak udvariasságból mondják, érdemes a gyász fázisairól olvasnotok és hogy mikor mit érdemes tenni
2016. okt. 6. 11:10
 3/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!Nem volt beteg,sőt,semmi baja nem volt.Hirtelen halált halt: agyvérzés vagy tüdőembólia.Ma fogják boncolni
2016. okt. 6. 11:11
 4/30 anonim ***** válasza:
96%
Ezt nem lehet feldolgozni csak elfogadni az eleje nagyon nehéz és az évek múlásával tompulni fog a fájdalom de soha nem fog elmúlni :( részvétem
2016. okt. 6. 11:24
 5/30 anonim ***** válasza:
42%

Beszélgessél sokat az apukádról az édesanyuddal. Mindkettőtőknek jó ha kisírjátok magatokat és a sok beszéd megnyugtatja a lelketeket.

Az apukád szeretett volna elérni valamit veled kapcsolatban?

Esetleg továbbtanulás vagy milyen pályát szán neked?

Nyugodtan menj be a szobába és hidd azt,hogy az apukád ott lesz és vigyáz rád.

Nyugtasd meg a lelked azzal,hogy még mindig jobb hogy elment közülünk mintha magatehetetlenül ki lenne szolgáltatva!

2016. okt. 6. 11:24
 6/30 anonim ***** válasza:
94%

Nekem tavaly halt meg apukám, infarktusban. Ő is azonnal meghalt. Beszéld ki magadból a fájdalmat, nem csak ma, hanem folyamatosan, az elkövetkezendő időben. Ha kell, menj pszichológushoz. Az idő segíteni fog.

Nekem rengeteget segített, hogy minden érzelmemet elmondhattam a szeretteimnek. Meghallgattak, együtt sírtunk.

Tovább kell menned, a te életed nem állt meg. Nehéz, de ez van.

Kitartást!

2016. okt. 6. 11:45
 7/30 anonim ***** válasza:
98%

Sajnálom, és részvétem!

Meg kell gyászolni, nem szabad elnyomni a gyászt sem neked, sem anyukádnak.

Ha sírni van kedvetek sírjatok, ha kiabálni van kedvetek kiabáljatok, ha nem akartok róla beszélni akkor nem beszéljetek, ha meg erről akartok beszélni akkor igenis beszéljetek, de arra vigyázzatok, hogy nem szabad elfojtani az érzelmeket és elzárni örökre.

Fáj, fájni is fog egy darabig.

Segítség a gyászban ha megtudjátok hogyan halt meg.

Egy ilyen helyzetben nem árt egy szakember segítsége sem, ne zárkózzatok el előle.

Idéznem kell mert nem szeretném a saját szavaimmal, de tudd hogy mit érzel vagy fogsz érezni.

"A gyászoló leggyakrabban öt fázison megy át, amíg képes lesz fel feldolgozni a gyászt.

1. Tagadás és izoláció

A gyászolók ilyenkor érzelmileg bénultnak és kiüresedettnek érzik magukat, de jellemző rendkívül sok érzelem feltörése is. Több esetben előfordulhat, hogy a gyászoló nem tud tisztán gondolkodni, beszélni, ami mások szemében közömbösségnek is tűnhet. A elutasítás nemcsak az első stádiumban, hanem később, a feldolgozás folyamán is előfordulhat. Ez jó esetben időleges védekezési módszer, amit a helyzet részleges elfogadása vált fel.

2. Harag

Az érzelmek feltörését düh, harag és mánia követi. A gyászoló közvetlen környezetében élők számára ezt a legnehezebb elviselni, mivel az érzelmek mindenkire kisugároznak. A gyászoló a felelősöket keresi, néha az elhunytra is dühösek, bár ezt nem vallják be maguknak. Előfordulhat az is, hogy magukat hibáztatják a halálesetért, ilyenkor bűntudat is gyötri őket, különösen, ha nem ápoltak felhőtlen viszonyt az elhunyttal. Sokan megrekednek ebben a fázisban, és depressziósnak tűnnek, ám ez nem a fájdalom elfojtása miatt van, hanem mert képtelenek másra gondolni. A temetés után ellenőrizhetetlennek tűnő módon váltogatják egymást a legkülönbözőbb érzelmi állapotok: a megkönnyebbülés, harag, szomorúság, félelem, bűntudat, depresszió stb. Sok esetben testi tünetek is előfordulhatnak: étvágytalanság, álmatlanság, gyengeség, szédülés, mellkasi és emésztési problémák.

3. Alkudozás

A gyászoló az első fázisban, ha nem volt képes szembenézni a veszteséggel, és nem talált bűnöst a második fázisban, a harmadik szakaszban egyfajta egyezségre próbál jutni, ami talán késlelteti az elkerülhetetlent. Ilyenkor mindenféle kérdések merülnek fel: ha idejében elvittük volna orvoshoz, ha más szakember véleményét is kikértem volna stb. Ezek mögöttes szándéka, hogy megvédjék a gyászolót a fájdalmas valóságtól.

4. Depresszió

Ebben a szakaszban már a tudatos emlékezés dominál, és előkerülnek a szép emlékek is. Csökken a gyász tüneteinek intenzitása, erősödik a racionális elfogadás. A több hónapon át tartó fázis során évfordulók alkalmával a tünetek újra felerősödhetnek. Ez ugyanakkor az elfogadás állapotának előkészítése. Az elhunytat ismét intenzíven gyászolja a hozzátartozó, előfordulhat, hogy átveszi annak stílusát, szokásait. Gyakori, hogy belső párbeszédet folytat az elhunyttal, ami elősegíti az elszakadást, hisz a párbeszéd végére sok esetben egy teljesen más belső alakká transzformálódik az elhunyt. A fázis akkor sikeres, ha a gyászoló képes elfogadni az elválást.

5. Elfogadás

Abban a pillanatban, amikor a veszteség már nem köti le a gyászoló minden pillanatát, megkezdődhet egy, a világhoz és önmagához fűződő új viszonynak a kialakítása. Ebben a szakasznak a gyászoló emlékeiben tovább él ugyan az elhunyttal kapcsolatos múlt, de képes a normális életvitelre. Ismét tud örülni az élet szépségeinek, nem gyötri bűntudat, vannak életcéljai és tervei azok megvalósítására. Megújulnak szociális kapcsolatai, elmúlnak a testi tünetek, megszűnik az érzelmi hullámzás. A gyászolók egy része lelkiekben gyengének, sebezhetőnek érezheti magát az öt szakasz után, míg mások megerősödve, számos tapasztalattal felvértezve zárják le a gyászt."

2016. okt. 6. 11:49
 8/30 anonim ***** válasza:
14%

"Tegnap meghalt apukám. Hogyan dolgozzam fel?"

De furcsa, hogy a legnagyobb gyász közepette neked máris a Gyakorin lógás jutott eszedbe....

2016. okt. 6. 12:49
 9/30 anonim ***** válasza:
90%
És ha ő így akar segítséget kapni utolsó? És mi van ha neki könnyebb hogy másoktól hallja: idővel kevésbé fáj majd?
2016. okt. 6. 12:54
 10/30 anonim ***** válasza:
47%

Hát nekem is furcsa, hogy tegnap meghalt, ma boncolják, és a gyakorin lóg valaki.... de csak reménykedem, hogy ilyen kamut még egy troll sem talál ki(:

Mikor édesapám meghalt, egész délután-este ültem a szobában, még a villanyt sem volt kedvem felkapcsolni, pedig kemény tél volt, korán sötétedett. Napokig nem bírtam beszélni senkivel. Aztán intéztük a temetést, de arra nem gondoltam, hogyan dolgozzam fel.

Még most, több mint harminc év után is - fájó emlék.

2016. okt. 6. 13:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!