Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tennél, ha a gyereked 20...

Mit tennél, ha a gyereked 20 évesen élné a tini dackorszakát?

Figyelt kérdés

Van egy lányunk, most 20 éves. A gimiben végig első tanuló volt, szorgalmas, de ez nem ment a szórakozás javára, mert mindig széles baráti köre volt. A gimi elvégzésével jött a pálfordulat és őszintén nem tudom, hogy minek köszönhetően. Egyetemre, főiskolára nem akart menni, mondván, hogy nem tudja mit szeretne csinálni. Dolgozni nem akart, így választás elé állítottam: vagy tanul vagy munkát keres. Nagy nehezen elkezdett egy OKJ-s tanfolyamot, amit abba is hagyott rövidesen. Akkor mondta, hogy mégis inkább egyetemre menne a következő évben. Beleegyeztem, közben az unszolásomra alkalmi munkákat vállalt, ahova elég volt az érettségi is. Árufeltöltőként dolgozott, de nem bírta, aztán kávézóban tevékenykedett, de két hónapnál ott sem töltött többet. Most elkezdődött az egyetemi év és úgy döntött, hogy ez sem neki való, abbahagyja.

Őszintén mondom, nem tudom mit tegyek már. Teljesen megváltozott, két normális szót nem lehet vele váltani, mert az ellenséget látja bennem és az apjában, ha valamiben igazítani próbáljuk. Most már tiszta ügy, hogy továbbtanulni sem szeretne, de még olyan munkahelyet sem tud elképzelni, ahol szívesen dolgozna. Nem bírom a folytonos harcot, de nem látom a kiutat sem.

Egyik napról a másikra nem szeretném és nem is tudnám kirakni a lakásból. Nincs hova mennie és nincs félretett pénze sem (ugyan miből lenne, ha alig dolgozott). És ha ebben az állapotában kitenném az utcára az teljesen biztosan azzal járna, hogy mélységesen megsértődne és minden kapcsolatot megszakítana velünk. Ezt nem tudom megtenni anyaként, mert 8 évet vártunk rá, amíg végre sikerült teherbe esnem és egyetlen gyerek maradt, több sikertelen terhességgel követve...

Nem tudom mi lenne a jó döntés. Valakinek segítő ötlete?

2016. szept. 26. 14:20
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Nehéz ügy.

Úgy próbálnám rászorítani, hogy kezdjen valamit magával, hogy tényleg csak a minimális ellátást kapná otthon, ahogy már írták is. Kap ételt, van fedél a feje felett, fürödhet, moshat. De ennyi. Nincs okostelefon, internet (csak álláskeresés céljából), új ruhák, zsebpénz, semmi ilyesmi. Hátha rájön, hogy ez így nem jó neki.

2016. szept. 26. 20:13
 12/22 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem az van, hogy most úgy érzi hogy végre felnőtt, várja, hogy engedjétek róla a gyeplőt. Ne csinálj vele semmit. Ne erőltesd. Annyit mondj neki, hogy egy éven belül döntse el mit akar, de ténylegese jól döntsön, mert nem fogjátok minden hülyeségben támogatni, ha nem gondolja komolyan. Ha nem végzi el azt, amit kigondolt, akkor ti a további tanulmányait nem támogatjátok.
2016. szept. 27. 00:21
 13/22 anonim ***** válasza:
61%

Lusta elkenyeztetett hulyegyerek ez a baja

Mindent feneke ala tesznek ezert nincs se motivacioja se eletcelja.

Rakd ki dolgozzon erezze mi az a napi kuzdelem.

2016. szept. 27. 02:04
 14/22 anonim ***** válasza:
Szerintem nem lehet valakit ostorral motiválni, ha a válaszolók módszerét követed, hogy csak kaját kap, és ennyi, akkor majd választ valami kényszer megoldást, de nem fog akkor sem elindulni az életben. Ha magamból indulok ki, velem is túl sokat foglalkoztak a szüleim, túlzottan rám telepedtek, így én is 20 éves korom körül éltem a tinikoromat, lázadással, önállósodással, bulizással, stb., amik korábban nekem kimaradtak. Csak én mindezt szüleimtől távol, egy másik városban, ahol egyetemista voltam. Szerintem neki is ez lenne a legjobb, gondolom az egyetem amit elkezdett helyben volt.
2016. szept. 27. 07:33
 15/22 anonim ***** válasza:
66%

Én is kiraknám.

Tragikomikus, hogy a kérdező azért nem meri megtenni, mert fél, hogy a lánya megsértődne rá és minden kapcsolatot megszakítana vele.

Miért a szülőnek kéne pedáloznia, hogy a parazita gyereke meg ne sértődjön rá?

Osztom azok véleményét, hogy ez a gyerek rettentően el lehetett kényeztetve. Látszik, fogalma sincs, hogy milyen érzés erőfeszítést tenni a céljai érdekében.

Mindennél többet mond az, hogy kitanulta a fodrász szakmát, aztán a célegyenesben meggondolta magát és nem fejezte be. Normális ember, még ha rájön, hogy nem akarja csinálni, akkor is azt mondja: ha már ennyi pénzt és fáradságot beleöltem, legalább legyen befejezve.

Más.

9-re: "...azt szeretnétek, hogy boldog legyen az életben, de ehhez a mai világban egyetemet kell végezni"

Ez abszolút nem így van. A fodrász szakmájával is lehetne boldog ember, meg is élhetne belőle.

A mai világban (meg régen is mindig) dolgozni kell(ett), ez sokkal fontosabb, mint a magas iskolai végzettség.

2016. szept. 27. 08:02
 16/22 anonim ***** válasza:
77%

Ide jutott a vilag eletkeptelen roncsokat nevelnek a szulok 40 eves korukig pelenkazzak etetik a tulkoros fiokat.

Kidobod megharagszik kit erdekel majd megbekul.

Szornyu

2016. szept. 27. 08:42
 17/22 anonim ***** válasza:
Hagyd hogy teljen az idő és átérezze az élethelyzete tarthatatlanságát. A 3. hozzászólóval értek egyet: biztosítsd felőle hogy egy tál kaja mindig jut neki, utcára nem fogátok kitenni, mert a gyereked, de ennyi. Nem zavarod el ha éhes, nem teszed ki az utcára. Azonban egy felnőtt 20 éves lánynak sokféle szükséglete van, nem kérhet örökké az anyjától ötezret ha szórakozi akar menni az este, hajfesték kell neki, pipere, vagy egy szép cipő a kirakatból, vagy fogamzásgátló tablettát akar venni mert éppen szexuális életet szeretne élni, vagy ki akar menni strandolni a barátnőivel. Túl van már azon az életkoron amikor ezt neked szülői kötelességből finanszírozni kéne... Neki magának lesz vér ciki érezni azt hogy minden tekintetben függ tőletek, anyagilag. Szülőként teljesíted azzal a kötelességedet hogy nem hagyod éhen halni és az utcán, sőt tovább is mennél ha hajlandó lenne tanulni. (Sokan a két kezüket összetennék ha a szüleik meg tudnák azt tenni hogy eltartják őket az egyetemi évek alatt.) A legfontosabb: ne basztasd és verd a pofájába hogy ti tartjátok el, pontosan tudja és érzi, hogy ez így van, főleg mikor a saját élete pillanatait szeretné élni. Ha mindennap érezteted vele hogy csak egy eltartott, depresszióba fordul és még jobban elengedi magát. ne mondj neki semmit. Pontosan tudja, érzi ő is hogy ez így hosszú távon nem fog menni, ha saját életet akar élni.
2016. szept. 27. 09:38
 18/22 anonim ***** válasza:

Szerintem hozzászokott, hogy mindent megkap ès el lett kènyeztetve.

De jó ötleteket adtak:

1. Telefonszámláját nem fizeted

2. Nem adsz pénzt ruhákra, bulikra stb

Egy idő után kènytelen lesz találni valami melót, az nem működik, hogy 20 èvesen élősködik.

Arról nem is beszélve, hogy életképtelen, ha veletek történik valami akkor hogy áll meg a saját lábán?

2016. szept. 27. 10:02
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan ez volt velem is. Hasonló helyzet, mint nálatok, gondolom löktétek egy bizonyos irányba az élete során, és a tanulásra helyeztétek a hangsúlyt az élettapasztalat helyett.

Én is egy rakás szerencsétlenség voltam, semmit nem mertem elintezni magamnak, nem voltak céljaim, vágyaim, csak önálló akartam lenni, de béna voltam hozzá. Én is eljátszottam a suliváltást kétszer, mondjuk én dolgoztam eladóként, amikor otthagytam. Borzasztó volt a viszonyom a szüleimmel mert folyton megmondták, hogyan folytassam az életem, és nekik mennyire nem tetszik, ahogy most élek. A végén mindent elkövettem, csak szabaduljak tőlük. Eladóként volt annyim, hogy egy lepukkant szobát kivegyek így 20 évesen elköltöztem.

Fél évet dolgoztam, szerettem. Majd egy idő után nehézzé vált, fájtak a lábaim 12 óráztam, úgy éreztem kell tanulnom valamit, mert ez így nem állapot.

Hagyni kell, hogy a saját döntéseit meghozza, de ha kéri, és csak akkor, ha kéri kell segíteni a lehetőségeinek a felvázolásával esetleg kezdőtőkével. Látnia kell, milyenek az eladók, a takarítók, a biztonságiőrök mindennapjai, és azt is, hogyan élnek az egyetemisták.

El kell küldeni okmányirodákba, postára csekket feladni, hagyni kell, hogy ő nézze ki az útvonalat, ha menne valahova.

Csak akkor küldöm egyetemre a lányom, ha menni szeretne. Ha külföldre vágyna segítenék kijutni neki nyelvet tanulni. Suliban meg fog ismerkedni a diákmunkával, hagyom majd, hogy benne alakuljon ki az igény a tanulásra, a rendre, hagyom hogy elköltse a havi zsebpénzét, aztán koplaljon, hogy lerészegedjen a barátaival és másnapos legyen, hogy egyest kapjon, ha nem tanult a suliban. Ha segítséget kér, mindig ott leszek, de hagyni kell a gyereknek, hogy elkövesse a saját "hibáit", hogy megismerje a határait.

Hagyjátok békén, épp elég szívás neki ez az egész helyzet. Ne kérdezgessétek, ne noszogassátok, szakadjatok le róla. Biztosítani kell a lakhatását, megélhetését, egy minimumot, korlátozott telefonszámlával és minimális zsebpénzzel.

A többit majd ő kitalálja. Ti nem hagytátok élni, most viseljétek el addig, amíg megtalálja azt, amiért érdemes reggel felkelnie. Hagyjatok neki teret.

Remélem a szobáját nem takarítjátok, és nem piszkáljátok miatta, hogy rakjon rendet.

Hadd legyen önálló. Ez nem abból áll, hogy megmondod főzzön magára, hanem hagyod neki, hogy kitalálja, hogy ha nincs kaja otthon, akkor neki kell csinálnia.

Lehet, hogy egy két évbe beletelik, amíg összeszedi magát, de utána behozza majd a lemaradást, csak 20 éves, bőven van ideje próbálkozni.

Én azt se mondanám neki, hogy valamit csinálnia kell, épp elég kellemetlen neki, hogy nem csinál semmit, hónapokba telik, de ki fog találni valamit.

Semmilyen kötelező dologra ne utasítsátok(pl adóbevallás) hadd tanulja meg, hogy ha nem néz utána lecsúszik valamiről.

Kicsit kevesebb kontroll, több vigyázz magadra, szólj, ha segítség kell, ügyes vagy, ez jó ötlet volt, köszönöm, nagy hatást fog elérni nála.

Akkor kell kirakni, ha az általatok megteremtett dolgokat szidja és kevesli.

2016. szept. 27. 11:14
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

19:

Végre egy értelmes válasz. Én is hasonló helyzetben voltam 18-20 évesen, én is totál önállótlan voltam, és rám is negatívan hatott az, ha noszogattak, és végül én is lassan, de önállósodtam. Megjegyzem, rengeteg kortársam, aki hasonló nevelésben részesült, máig nem önalló, mert nem kérdőjelezte meg soha a szülei mutatta irányt.

2016. szept. 27. 11:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!