Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit tennél, ha a gyereked 20...

Mit tennél, ha a gyereked 20 évesen élné a tini dackorszakát?

Figyelt kérdés

Van egy lányunk, most 20 éves. A gimiben végig első tanuló volt, szorgalmas, de ez nem ment a szórakozás javára, mert mindig széles baráti köre volt. A gimi elvégzésével jött a pálfordulat és őszintén nem tudom, hogy minek köszönhetően. Egyetemre, főiskolára nem akart menni, mondván, hogy nem tudja mit szeretne csinálni. Dolgozni nem akart, így választás elé állítottam: vagy tanul vagy munkát keres. Nagy nehezen elkezdett egy OKJ-s tanfolyamot, amit abba is hagyott rövidesen. Akkor mondta, hogy mégis inkább egyetemre menne a következő évben. Beleegyeztem, közben az unszolásomra alkalmi munkákat vállalt, ahova elég volt az érettségi is. Árufeltöltőként dolgozott, de nem bírta, aztán kávézóban tevékenykedett, de két hónapnál ott sem töltött többet. Most elkezdődött az egyetemi év és úgy döntött, hogy ez sem neki való, abbahagyja.

Őszintén mondom, nem tudom mit tegyek már. Teljesen megváltozott, két normális szót nem lehet vele váltani, mert az ellenséget látja bennem és az apjában, ha valamiben igazítani próbáljuk. Most már tiszta ügy, hogy továbbtanulni sem szeretne, de még olyan munkahelyet sem tud elképzelni, ahol szívesen dolgozna. Nem bírom a folytonos harcot, de nem látom a kiutat sem.

Egyik napról a másikra nem szeretném és nem is tudnám kirakni a lakásból. Nincs hova mennie és nincs félretett pénze sem (ugyan miből lenne, ha alig dolgozott). És ha ebben az állapotában kitenném az utcára az teljesen biztosan azzal járna, hogy mélységesen megsértődne és minden kapcsolatot megszakítana velünk. Ezt nem tudom megtenni anyaként, mert 8 évet vártunk rá, amíg végre sikerült teherbe esnem és egyetlen gyerek maradt, több sikertelen terhességgel követve...

Nem tudom mi lenne a jó döntés. Valakinek segítő ötlete?

2016. szept. 26. 14:20
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
23%
Pedig élősködőnek utcán a helye.
2016. szept. 26. 14:25
 2/22 anonim ***** válasza:
27%
Pedig kenytelen leszel kirakni. Akkor talan magahoz ter.
2016. szept. 26. 14:27
 3/22 anonim ***** válasza:
93%
Lecsökkenteni a támogatásokat minimálisra. Főtt kaja az van amit ti esztek, ha nem szereti így járt. Nem adtok pénzt ruhára, bulikra, pizzarendelésre, ha nektek nem kell, nem fizetitek az internetet, ha nem dolgozni jár, nem vesztek neki bérletet. Álljátok a kajáját, fűtötök rá, van fedél a feje felett, ha ennél többet akar ki kell érdemelni, vagy munkával, vagy tanulással.
2016. szept. 26. 14:29
 4/22 anonim ***** válasza:
61%
Segíteni kellene megtalálni azt ami érdekli. Mégis milyen irányban láttál nála érdeklődést?
2016. szept. 26. 14:30
 5/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Harmadiknak írom: pillanatnyilag sokminden feldobta. Gimiben szerette a mateket és - mivel az apja mérnök - ő is gondolkodott hasonló pályán. Aztán fél év után úgy döntött, hogy mégis inkább az angol érdekli, nyelvvizsgázni szeretne. Ez a fellángolás érettségi előtt el is múlt, azóta nem is foglalkozik a nyelvvel. Az OKJ-s tanfolyam teljesen más profilú volt: fodrásznak tanult volna. Gyerekkorától volt hajlama rá, de amikor már csak egy lépés választotta volna el attól, hogy a szakmája is az legyen rájött, hogy nem szereti. Az egyetemen pedig médiatudományokat tanult abban a pár órában amin volt, és ezt hagyta abba. Tanácstalan vagyok.

2016. szept. 26. 14:36
 6/22 A kérdező kommentje:
*Elnézést, negyediknek.
2016. szept. 26. 14:36
 7/22 anonim ***** válasza:
63%

"8 évet vártunk rá, amíg végre sikerült teherbe esnem és egyetlen gyerek maradt, több sikertelen terhességgel követve..."

Ú, hát ne vedd kritikának, de látszik... szerintem túlzottan rátelepedtetek gyerekként, mindent kivettetek a kezéből, nem hagytátok felnőni. Jó pár ilyet ismerek, ahol nehezen jött össze a gyerek vagy azt hitték, hogy nem lehet gyerekük.

Én egy pszichodráma-csoportot javasolnék, itt egy pszichológus javasolja egy hasonló helyzetben lévő kérdezőnek:

[link]

2016. szept. 26. 14:56
 8/22 anonim ***** válasza:
8%

kiraknám ha 2 hónapon belül nem állapodik meg

anyagilag nem támogatnám de ha dolgozik akkor szépen jattol haza

2016. szept. 26. 15:01
 9/22 anonim ***** válasza:
59%
Érdemes lenne leülni vele és indulatok nélkül megbeszélni mi az ami érdekli (biztos, hogy van ilyen). A lányotok valószínűleg későn érő típus (van ilyen). Én érettségi után kihagytam egy évet, mert nem vettek fel arra az egyetemre, amire menni akartam és csak nyelv vizsgáztam meg előkészítőkre jártam,minimálisat dolgoztam, de nagyon keveset, mert nappali volt az előkészítő és mivel gyenge gimibe jártam rengeteget kellett tanulnom. Őszintén megmondom, hogy nem könnyű ez lelkileg, hogy amikor megkérdezik mit tanulsz, te nem tudsz semmit felmutatni. Nekem a gimi végére lelki problémáim is lettek, amik nagyban hátráltattak (lehet, hogy a te lányodnak is vannak, de nem beszél róla!). Velem ha a szüleim kemények voltak én csak sírtam, nem értettem miért nem értenek, néha úgy éreztem, mintha külön nyelvet beszélnénk. Ha adhatok egy tanácsot szerintem üljetek le a lányoddal, de nem kell neki ultimátumot adni, mondjátok neki, hogy szeretitek, és azt szeretnétek, hogy boldog legyen az életben, de ehhez a mai világban egyetemet kell végezni! Utána hagyjátok, hogy ő beszéljen és próbáljátok meg megérteni, visszagondolni arra amikor ti ennyi idősek voltatok és egy 20 éves fejével gondolkodni. Biztos van valami ami érdekli. Ha fény derül arra mi az, nézzetek utána együtt, hogy milyen érettségi eredmények kellenek oda. Ha az Ő pontja kevés adjatok neki egy évet és jövő Szeptemberre ha segítitek és Ő is küzd meg lesz. :)
2016. szept. 26. 15:06
 10/22 anonim ***** válasza:
78%

Sztem a kérdező már megpróbált vele többször is leülni szépen megbeszélni, átbeszélni, de hasztalan volt.

Lehet, h nem jó társaságba keveredett, vagy nem tudom, de az tény, h ez így nem mehet tovább.

Nyilván az ember nem teszi ki a gyerekét az utcára, egy anya foggal- körömmel harcol a gyerekéért, hisz ez nem olyan dolog, mintha drogosan zaklatná a családot pl.

Viszont rá kell kényszeríteni arra, h tanuljon vagy dolgozzon.

Ahogy az egyik válaszoló írta, fűtés és étel van, ha ruha kell v szórakozásra kell a pénz, akkor tegyen is érte

2016. szept. 26. 15:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!