Miért nem engednek el autóval Balatonra 3 napra?
A problémám az lenne, hogy kb 2 hét múlva mennék le volt osztálytársaimmal 3 napra Balatonra és drága szüleim nem engednek el (autóval). Édesapám azt mondta, hogy majd eljön ennek is az ideje de nem mehetek autóval; na meg hogy mivel társaságban vagyok elbíznám magamat ami a vezetést illeti (pedig tudom, hogy nem; ismerem a vezetési stílusomat ami amúgy teljesen nyugodt.)
Mivel már 20 éves vagyok és fél éves jogsim (azelőtt is vezettem, apa tanított vezetni; 11 évesen már mellettem ült az anyósülésen 20km-en át) mertem gondolni arra, hogy megengedi hogy elvigyem az autóját (amúgy kisebb utakra odaadja).
Én persze olyan ember vagyok aki szófogadó volt mindig és soha nem lázadtam szülők ellen. Lenne olyan kapcsolatom akinek van autója és odaadná, de lelkiismeret furdalásom lenne hogy nem úgy csinálom ahogy apám mondta. Én teljesen biztosan vezetek, ezalatt a fél év alatt- ha nem korrigálok mások hülyesége miatt - már 2x meghaltam volna. Ez nem elbízás, realitás. Tudom, hogy baj is lehet belőle az embernek ha kimegy autóval az útra de ezt tudja, ha már jogsit akar valaki; nem?
Szóval miért csinálok belőle lelki kérdést? Elvileg már nagykorú vagyok...
20/F
Tényleges rutint viszont csak úgy fog szerezni hogyha vezet, nem pedig a vonaton ülve várja meg, hogy leteljen a két év. Attól mert még nem tud vezetni, irányítani tudja az autót, jogosítványa van, és a kezdő jogsiból pedig nem automatikusan következik az, hogy össze is fogja törni. Másrészt, meg van akinek van hozzá érzéke, és fél éves jogsival biztonságosabban vezet, mint más 20 évessel.
Ezt az elbízást is lehet más szemszögből nézni, mert lehet, hogy éppen nem a menőségre törekedsz majd, hanem pont hogy lassabban fogsz vezetni, mert tudod, hogy az ő életükért is felelősséggel tartozol. Nem ismerem apádat, de biztos van oka annak hogy ennyire félt, úgyhogy ha nem engedi, akkor ne erőltesd, vegyél saját autót, vagy a nyaralásra bérelj (igen, van olyan amit kezdő jogsival is lehet).
Mi sem adtuk oda kocsinkat fiunknak, amikor 19-20 éves volt. Pontosabban a városban néha elkérte, de napokra nem adtuk oda. Szépen elment diákmelózni, volt ösztöndíja is, és pár hónap alatt összerakott magának annyi pénzt, hogy vett egy használt, de nagyon jó állapotú kocsit magának. 2 éve van meg neki, és azzal persze oda megy, annyi napra, ahová csak akar. Ahogy megvette, egy hét múlva mentek is 4 napra egy fürdővárosba, 200km-re. 3 éves jogsija volt, mégsem voltam nyugodt. De hála Istennek, semmi baja nem volt.
Szóval, vagy saját kocsi, vagy mész vonattal, telekocsival, és teljesen egyetértek a szüleiddel.
1: nincs saját autód
2: vezetsz naponta? ha nem, akkor a féléves jogsi még nagyon-nagyon friss
3: többen mentek. miért nem valaki más jön autóval??
4: féltenek, hogy nemcsak lemennétek meg haza az autóval, hanem a nyaralóhelyen menőznétek, valami hülyeséget csináltátok
5: félnek, hogy nem csak te vezetnéd az autót, hanem a haverok is
6: nem tudják nélkülözni az autót, amíg te nyaralsz
stb
stb
stb
Amig nem volt meg a sajat autom, bar a csaladi autot naponta vezettem munkaba tobb mint 2 even at (en fizettem ra mar mindent), nyarra/tobb napra en sem vihettem el. Ez van, akie az auto, az dont.
24 evesen vettem sajat autot, azota oda megyek vele, ahova akarok.
(Gyakorlatod pedig barmennyire is hiszed, nincs meg. Nem vagy egyedul, a friss jogsisok mindig azt gondoljak, par honap utan, hogy hu de jol megy minden nekik. Igen, lehet, hogy megy. De varatlan helyzetekben sokszor a rutin ment meg, amihez evek kellenek.)
Igen kérdező, elvileg már nagykorú vagy. A szüleidnek azonban örökké a gyerekük maradsz. Fél éves jogosítvány birtokában (ami mögött mennyi levezetett kilométer is van?) még nem rendelkezel annyi tapasztalattal, hogy a szüleid nyugodt szívvel engedjenek el. Megértem őket, magam is szülő vagyok, nézd hát ezt el nekem és nekik is!
Nem tudom, milyen messze élsz a Balatontól, de nyáron, amikor tömegek tartanak oda, komoly forgalommal, sok váratlan helyzettel kell számolni, ami olykor a rutinos sofőröket is nehéz helyzetbe sodorja. Tapasztalatot persze nyilván csak úgy szerezhetsz, ha vezetsz, de talán nem egy balatoni kiruccanással kellene indítani. Oda én sem szívesen engedném el a fiamat egy féléves jogosítvánnyal. Később, elegendő tapasztalattal már igen, de akkor is félteném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!