En azt olvastam a neten hogy a nyomi férfiatlan fiuk azert olyanok amilyenek mert az apjuk nem törődött veluk nem vett részt a gyereknevelesben. Szerintetek ez igaz?
"Apuka viszi meccsre, strandra, kirándulni a fiút, a lány meg a mammával otthon süt-főz, vagy jár vásárolni. "
Gratula, a nemi szerepeket és előítéleteket nem lehet túl korán átadni.
Ezt szerintem az adott család dönti el, hogy a kislányt és a kisfiút hogy neveli. Mindenesetre csak leírtam, hogy az olaszoknál ez hogy megy. Magyarországi ismerősöknél nem tudok olyanról, hogy a gyerekek közül a lány szeretné a focit, és nem a fiú. Viszont olyan van sok, hogy kompromisszum van, mert a család nem akar kétfelé programot szervezni, olaszoknál ez nem annyira gázos.
Pl. a fiút el lehet vinni meccsre, amíg a csajok vásárolgatnak, vagy moziba mennek. Itt közös mozizás van, mert az mindenkinek jó. Végül is, jó is.
De nálunk már olyan is van, hogy anyuka viszi el a fiúgyereket még a focimeccsre is, az edzésre is, meg mindenhová, bár fogalma sincs még a szabályokról sem. Apuka meg focidrukker, de csak a tévé előtt, a gyerekkel el nem indulna sehová, se meccsre, se edzésre... Nincs idő, kedv stb.
Itt Magyarországon az apa viszonylag keveset foglalkozik a fiúgyerekkel, a lánnyal is persze. Látom, hogy vannak néha apa-fiú programok itt Magyarországon is, pl. közlekedési múzeumlátogatás, vagy volt olyan, hogy ismerősök, csak apák és csak fiúk elindultak München mellé egy kisbusszal valami vidámparkba, de ez ritka. Sokkal gyakrabban megy programra anyuka a fiával apuka nélkül, mint apuka a fiával az anyuka nélkül.
"Gratula, a nemi szerepeket és előítéleteket nem lehet túl korán átadni."
Miért? Szerinted transzneműnek kéne nevelni a gyerekeket? Igen is, a nemi szerepeket át kell adni idejekorán. A nemi szerepek összemosása csak összezavarja a gyereket. A lányok nagy része készül a felnőtt női szerepre, szeret játékból főzni, babázni, vásárolgatni, illegni a tükör előtt. A fiúk meg autózni, katonásat játszani, focizni szeretnek stb.
És igen, az ilyen programokra az apáknak kellene elvinni őket, nem anyucinak nézni a lelátóról, milyen ügyesen véd vagy cselez Marcika. (Csak valaki magyarázza már el, mi az a szöglet? Meg most miért baj, hogy hozzáért a kezével?)
"Miért? Szerinted transzneműnek kéne nevelni a gyerekeket? Igen is, a nemi szerepeket át kell adni idejekorán. A nemi szerepek összemosása csak összezavarja a gyereket."
Szerintem nem vagy tisztában a transznemű fogalmával (plusz pont, hogy legalább az "idejekorán"-t jól használtad, sokaknak az se megy). Lehet, hogy megrázó lesz, de elárulom, hogy még senkinek nem nőtt farka attól, hogy lányként autókkal játszik, és ha egy fiú szeret főzni, akkor is sokkal nagyobb eséllyel lesz belőle az új Jamie Oliver, mint az új Conchita Wurst.
"Összezavarja a gyereket"? Hát, ha egy fiú szeret főzni, ad a külsejére, törődik a gyerekével, vagy egy lány nem teljesen hülye a számítógép megjavításához vagy a villanykörte cseréjéhez, az lehet, hogy a te fejedben zavarodottságnak minősül, másokéban szerencsére inkább talpraesettségnek.
Tesóm is teljesen normális, kiegyensúlyozott, tisztelettudó, stb., pedig 12 éves volt, mikor meghalt apu.
Csak szólok, hogy általában egy gyereknek van anyja is, aki megtanítja a gyereket az életre, a normális viselkedésre. Persze, vannak kivételek, de nem vonnék párhuzamot a "nyomiság" és az apátlanság között.
13. ! És mi van akkor, ha tönkre megy a csap, beteríti a konyhát, fürdőt, bármit a víz, de én esek neki, mert mondjuk a férjem elment vásárolni a kedvenc henteséhez, mert ez neki egy rituálé, és egyébként se tudta, hogy mit akar enni, főzni de addig, míg odaér, kitalálja... most akkor összezavarjuk a gyereket, mert én mondjuk tényleg megszerelem a csapot?
Vagy mondjuk elmentem itthonról, a mosógép végzett, férjem kitereget, hogy lehetőség szerint ne rohadjanak a mosógépbe a ruhák, akkor ezek után már ugye torzul a kép a gyerekben? :D
Persze, főzhet egy fiú, és mehet a kiscsaj is gokartozni, nincs ezzel semmi baj. A helyzet viszont az, hogy sokszor a fiú olyan programokra szívesen menne, amilyenekre a nők nem, a lányok meg olyanokra, amilyenekre a fiúk nem, és nem mindegy, hogy ilyenkor az apa hogy áll helyt.
Az anyának kell-e minden fiús programra elkísérni a gyereket, és ott unatkozni valami Cosmopolitannel a kezében a játékgépes kiállításon, vagy apuka elviszi a gyereket, és együtt kockulnak. A focimeccs ugyanez. Az edzések szintén. Azért lássuk be, normálisabb, ha az apa viszi el a gyereket egy vízilabda vagy úszóedzésre, és a férfi öltözőben tudnak öltözni, mintha nénik között kell a gyereknek meztelenkednie, mert hogy nézne már ki anyuka a férfi öltözőben? Ettől függetlenül a barátnőim 90+ százaléka azon görcsöl, hogy a fiúgyerekeit is el tudja rendesen hordani edzésekre, meccsekre, és helyt álljon velük olyan programokon, ahová a lány esetleg nem is akar menni. Máskor meg a kissrác unja halálra magát a kiscsaj rokiversenyén, mert őt meg az nem érdekli, de nincs ott apuka, hogy közben elvigye valami másik programra. Hogy most ettől nyomi lesz-e a gyerek, azt nem tudom, de nyilván sokat számítana, ha lenne férfiminta is, ha pl. amíg a lány rockizik, a srác elmehetne gokartozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!