Te hogyan vélekedsz szülőként a "könnyű drogokról"? Ha a gyereked használná tiltanád neki vagy sem?
Akik azt mondják, hogy a cigi meg az alkohol azért jobb, mert az legális, azok belegondoltak, hogy a kérdés valószínűleg 18 alatti gyerekről szól, akinek cigiznie és alkoholt innia se lenne "szabad"? Olyanról amúgy még nem hallottam, hogy valakit börtönbe dugjanak, mert néha elszív 1-2 füves cigit. Általában vagy a szülők viszik elvonóra, vagy olyanról van szó, aki termeszti és/vagy árulja. Többe kerül megcsináltatni egy vérvizsgálatot, mint amennyi haszna lenne büntetni néhány kamaszt aki kipróbálja a füvet.
A személyes véleményem az, hogy nagyon nem örülnék, ha függő lenne, de ez természetes, annak se örülnék, ha cigi/alkohol/energiaital függő lenne, ilyen téren mindegy, hogy mi maga a szer. Alkalmankénti KÖNNYŰdrogtól nem lesz baja, 1-2 havonta házibuliban mi is körbeadunk 1-2 cigit, aztán hétfőn megy tovább az élet, mindenki megy tanulni vagy dolgozni, ennyitől nem lesz lecsúszott narkós. A függőségek nagyrésze inkább pszichológiai, nem maga a hatóanyag hiányzik a szervezetnek, hanem a "feeling", mivel pedig a könnyűdrogoknak nincs szükségképpen erősebb hatása az elmére mint a legális szereknek (alkohol, nyugtató), nincs nagyobb valószínűsége, hogy rászokjon, mint azokra. Ha keménydrogokat próbálgatna, az természetesen más tészta, de én jobban félnék attól, hogy alkoholista lesz, mint attól, hogy néha sodornak egy cigit.
Még annyit fűznék hozzá, hogy ritka az olyan gyerek, aki bejelenti otthon, hogy használ ilyeneket, ha pedig a szülő nem veszi észre, akkor az azt bizonyítja, hogy a dolognak nincs annyi káros hatása a gyerek életére, hogy megérje ezen aggódni.
Ez egy nagyon jó kérdés. Én még nem vagyok szülő de én is fogyasztok könnyű drogkat.(fű) Sokat gondolkoztam ezen és azt mondom, hogyha kiderülne akkor megprobálnám lebeszélni rolla(de csak akkor ha még velem él).
Miért? Azért mert sajna elég kockázatos használni még a fűvet is, tudtommal 2 év érte a büntetés..ugyhogy amíg velem él addig megprobálnám lebeszélni (nem tiltanám) , ugyan ezt elmondanám neki (ha akkor még így lesz).
Szerintem mindenki tudja a saját példájából, hogy teljesen mindegy, hogy a szüleink mit tiltottak meg, vagy hány pofont kaptunk, az nem nagyon hat, max jobban titkoltuk, vagy többet hazudtunk. Úgyhogy ez semmiképpen nem lehet megoldás.
Szerintem a legjobb megoldás egy olyan bizalmi viszony kiépítése, ahol a gyerek nem fél beszámolni arról hogy mit próbált ki. Mondjuk a könnyű drogok ördögűzése miatt is valószínűleg alap, hogy ezt pont el fogja titkolni és le fogja tagadni.
Talán az egyetlen járható opció az lehet, ha elmondja a gyerekének, hogy ő is kipróbálta, és ilyen hatása volt. De semmiképpen nem azt hogy erre ráfogsz szokni fiam, ha kipróbálod. Mert kipróbálja ígyis ugyis, és rá fog jönni, hogy baromság amit mondtál. Onnan meg nem nagyon fog hinni neked. Szerintem ha egy olyan felnőtt példát állítassz előtte, akinek vannak céljai, és el is akarja érni őket, akkor a gyerek lehet hogy kipróbálja majd a könnyű drogokat, de tudni fogja, hogy ez alkalmi móka, és saját magától zárja majd ki a mindennapjaiból, mert a céljai lesznek az elsők, és tudja hogy minden ami lassítja az elérésükben, azt nagyon módjával fogja csinálni max.
De ez csak személyes vélemény, mellesleg én is füveztem, és nem szoktam rá, semmi bajom nem lett tőle, de normális esetben az ember akkor sem akarja hogy a gyereke ezeket használja mindennaposan.
Ha már használja akkor nem tudod megtiltani,mert neki ez most jó.Ha még nem használja,de megtiltod...akkor azért is ki akarja és ki is fogja próbálni.Csak titokban,távol tőled stresszesen.Szerintem ez a rosszabb.
A tudatmódosító szerek általában az épp aktuális érzelmi állapotot erősítik.
A kérdés nagyon kategorikus! Ha tiltod, akkor "csakazértis", engedni meg normális szülő úgysem fogja. Szerintem a harmadik út a járható, noha az a leghosszabb. Mondjuk aki gyereket vállal, az éppen nem egy rövid útra készül :)
Szóval miközben cseperedik, meg kell mutatni sok dolgot amit nem szabad, mert rossz. Így megtanulja hogy ami rossz azt nem szabad, és ez az ő érdeke. Emiatt nem fogja akarni a rossz dolgokat. Elvileg. Én ebben a szellemben próbálom nevelni a gyerekeimet, majd az idő megmondja hogy jól tettem-e...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!