Ti szülőként haragudnátok a gyereketekre ha nem akar majd a családi vállalkozásban dolgozni?
Én 17 éves lány vagyok és nem nagyon érdekelnek azok a dolgok amikkel szüleim foglalkoznak, de már kezdenének finoman engem is belevonni a dolgokba. Nem az, hogy teljesen nem érdekel, de én azért tök más területen tudom magam elképzelni. Ők viszont azt akarnák ha majd végzek a sulikkal akkor náluk dolgozzak. Meg hogy majd olyan fősulira, egyetemre menjek ami kapcsolódik ezekkel.
Félek kicsit attól, hogyha ez nem így lesz akkor megfognak rám haragudni. Még hogyha esetleg nem is mondják ki konkrétan akkor is. Ti megharagudnátok a gyereketekre ilyen esetben?
Elöször is kérdés, hogy milyen vállakozásról van szó, mert igen soknak nem túl sokáig van jövöje.
De ettöl függetlenül sem tartom jónak, ha a család együtt dolgozik egy helyen, mert így a fiatalabban függö helyzetben maradnak a szülöktöl, ami nem egészséges állapot.
A helyedben nem témáznék ezen túl sokat, hanem tanulnék, és ha végeztél, megvan a képesítésed, akkor még mindig ráérsz dönteni és konfrontálódni a szülökkel.
Emellett ha téged nem érdekel az a terület, akkor semmi értelme odamenni, és nem is tenném a helyedben.
A kérdésed másik részére: én szülöként (négy felnött gyerekkel) soha nem akarnám a gyerekeimre ráeröltetni a saját elképzeléseimet, mert az ö életüket nekik kell éleni és nekik kell abban jól érezni magukat.
Ha olyan pályát választanak - néhány, szerintem elfogadhatatlan valami (kábítószerkereskedö, prostituált, egyéb bünözö) kivételével -, ami nem az, amit én gondoltam, akkor azért nem haragudnék, hanem ha tehetem, támogatnám öket, mert a boldogságuk fontosabb mint a saját elképzeléseim.
Elég sokrétű a dolog amivel foglalkoznak. Mezőgazdaság, kereskedelem, szállítmányozás.
Jövője van az biztos. Nem ezzel van a gond.
Hasonló család.
Mondjuk anyukám mindig mondja: ha megöröklöd a földet, add ki bérbe a francba, ne csináld ezt, nem éri meg!
Viszont! Ha nem is tanulsz a témában, azért figyelj oda, mert a tudás hasznos.
Én élelmiszeripari végzettséget szereztem, és meglepő módon a mezőgazdasági és állattenyésztési, illetve tejipari tudásom hihetetlen hasznosnak bizonyult.
Érdemes odafigyelni, esetleg B-C tervnek megtartanám.
De egyébként meg azon szoktam agyalni, hogy sokkal jobban járnék ha megbarátkoznék a családi vállalkozással.
Anyagi okokból nyilván sokkal jobb lenne ha beleülnék a készbe mint a nulláról kezdeni.
Valószínűleg ha lenne egy jól menő vállalkozása a családnak, akkor igyekeznék arra ösztönözni a gyerekemet, hogy vigye tovább. Nem azért, mert önző vagyok és azt akarom, hogy a gyerekem is az én álmaimat kergesse, hanem azért, mert szeretném, hogy lássa, hogy ez egy biztos megélhetési forrás remélhetőleg még nagyon sokáig, ha jól csinálják. Én pedig azt szeretném értelemszerűen, ha a gyerekem jól élne.
Egy vállalkozásban általában mindenre megvan az ember. Megvan a pénzügyi, gazdasági vonal, a szállítmányozás vonala, a mezőgazdaságé. Nem neked kell kombájnoznod, vagy teherautót vezetned, összehoznod a logisztikát. A tulajdonos feladata nagyon jó esetben csupán annyi, hogy kézben tartja a szálakat és megtanulja jól mozgatni azokat.
Ha az én szüleim így elém löknének (nyilván előbb-utóbb szeretnének nyugodt nyugdíjas éveket élni, amikor azért még 100%-ban a segítségemre lennének) egy tök jó családi vállalkozást, amit akár aranybányának is nevezhetnénk, akkor lehet hogy szigorúan csak tulajdonosként, de élnék a lehetőséggel. Olyan megbízható emberekre bíznám a követlen vezetést, akik keze alatt jól működik minden, megtanulnám a szüleimtől mire kell figyelni és igen legalább részmunkában szívesen foglalkoznék ezzel a szüleim után úgy is, hogy közben a saját utamon is járok.
Kérdés, hogy mi mennyi időt emészt fel, de én gyerekként tutira nem hagynám elúszni a szüleim keze munkáját akkor sem, ha ők már nincsenek. Amíg vannak és csinálják, addig élném a saját életem és csak tanulás céljából járnék hozzájuk dolgozni, hogy menjen ez akkor is, ha ők már esetleg nem lesznek.
Sokan mit meg nem adnának ha a készbe beleülhetnének. Nagy hiba lenne eldobni magadtól. Ha ez egy biztos jól menő vállalkozás akkor hülyeség lenne eldobni.
Mellette megvalósíthatnád azt is amit szeretnél. Olyan fiatal vagy, nem tudhatod, hogy 23-24 évesen mi lesz.
Van ez a szülői vállalkozás , gondolom ez adja a pénzt amiből a saját tanulmányaidat fedezni fogják, hülyeség lenne eldobni magadtól a pénz lehetőségét.
Én a helyedben nyitott lennék mindenre. Elkezdenék dolgozgatni, belelátni a vállalkozás dolgaiba( hátha mégis bejön) mellett foglalkozni a saját elképzeléseimmel. Miért ne végezhetnél két egyetemet? Sok iskola társam volt úgy, hogy nappalin az egyiket, levelezőn a másikat párhuzamosan kis időbeli különbséggel csinálta.
Most 17 évesen téged még nem érdekel a pénz, engem sem érdekelt. De most már 10 évvel később igenis érdekel. Jó hogy nem kell nélkülöznöm, jó, hogy van megtakarításom, megvehetjük amiket szeretnénk.Nem kellett hitelt felvenni, van saját ház. stb.. Ezeket a dolgokat fogja neked adni a szüleid vállalkozása. Ezért lenne fontos folytatni. Viszont, hogy ne függj tőlük ezért kell megvalósítani a te céljaidat is. Sokan csinálják párhuzamosan a dolgaikat. Szóval semmire ne mondj rögtön nemet. Nézz bele, ismerd meg, dolgozz benne és akkor pontosan látni fogod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!