Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » 18 éves vagyok és még mindig...

18 éves vagyok és még mindig irányítani akarják az életemet. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Alapból véve jó a kapcsolatom a szüleimmel. Vagyis olyan semmilyen. Nem veszekszünk, de nem is mondok el nekik kb. semmit az életemről, max. ha nagyon nyaggatnak, jobb szeretem ezt egyedül intézni. Nem tudom miért olyan nagy baj ez.

Ők viszont még mindig mindent számon kérnek rajtam. Anya múltkor már büntetésen gondolkodott, amiért nem raktam rendet a szobámban... 18 év alatt egyszer se jutott eszébe, most jött rá ez a hülyeség? :'D

Nem mehetek fel Budapestre szórakozni a barátaimmal csak, ha azt mondom, hogy itt leszek a városban házibuliban, mert hogy az milyen nagy város. Egyetemre is oda szeretnék menni, anya pedig azt hajtogatja, hogy ő jobban örülne Szegednek, mert, hogy még ő is eltéved Budapesten. Meg ha ő fázik itthon, akkor nekem is fel kell öltöznöm.. Komolyan, mint ha még 11 éves lennék és nem tudnám eldönteni mikor fázom és mikor nem.

Nem szeretném ha megromlana a kapcsolatunk, de finoman a tudtukra szeretném hozni, hogy már el tudom intézni a dolgaimat egyedül is, és had csináljam azt, ami nekem tetszik.

2015. okt. 11. 10:28
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
70%

Amit neked kell intézni - pl. a felvételi ügyintézés - azt csináld önállóan. A mindennapokban is próbálj belefolyni a dolgokba, házimunkában, hivatalos ügyek intézésében. Lássák is azt, hogy felnőttként, önállóan működsz, ne csak mondogasd nekik.

Az alapvető mégiscsak az lenne, hogy javítsátok a kapcsolatot, beszélgessetek a jövődről, az elképzeléseidről, vond be őket abba, ami érdekel, és te is érdeklődj az ő dolgaikról. Nehéz úgy megértést várni egymástól, ha gyakorlatilag nincs kapcsolatotok, csak egy légtérben éltek, mindkét félnek - neked is - tenni kell azért, hogy ez változzon. Az anyai aggodalmakat pedig kezeld empatikusan, addig örülj, amíg van, akinek ennyire fontos vagy...Ezt nem én találtam ki, épp tegnap beszélgettünk a fiam huszonéves haverjával, az ő szájából hangzott el. Van a baráti társaságban olyan srác, aki 19 évesen vesztette el az édesanyját, ez a kör talán ezért kicsit másképp tudja kezelni a dolgot.

2015. okt. 11. 10:47
 2/15 anonim ***** válasza:
85%

Az, hogy a környezeted rendben tartod, felnőttként alap.

Az öltözködésre van egy jó módszer: én nem fázom, anya, de hozzak neked egy pulcsit?

Egyetem: Anya, van a telefonomon GPS. Ha eltévednék, majd bekapcsolom.

Visszagondolva a saját 18 éves önmagamra, nos... azért különbséget lehet tenni a jogilag felnőtt és az agyilag felnőtt közt. :)

Legyél diplomatikus és érvelj korrekten!

2015. okt. 11. 10:50
 3/15 A kérdező kommentje:

Persze, megértem teljesen az anyai aggodalmat, meg jólesik. Addig amíg aggodalom és nem parancs.

A hivatalos ügyeimet egyedül intézem, maximum megkérdezem tőlük, hogy merre induljak el, a házimunkában is próbálok segíteni, most meg éppen hétvégi munkára vadászom, hogy ne tőlük kelljen pénzt kérnem.

2015. okt. 11. 10:52
 4/15 anonim ***** válasza:
64%
Ez klassz, akkor már csak a neheze van hátra: oszd meg a szüleiddel a gondolataidat, és beszéltesd őket is, érdeklődj a dolgaikról! Napi fél-egy órát vesz igénybe, nem többet, de el sem hinnéd, milyen minőségi ugrást lehet elérni egy kapcsolatban ezzel. El tudsz jutni odáig, hogy tiszteletben tartják a döntéseidet, még ha nem is értenek mindennel egyet. A véleményüket persze el fogják mondani, de ez természetes egy kommunikációban - az is a felnőtt léthez tartozik, hogy meghallgatod mások tanácsait anélkül, hogy frusztrálódnál, aztán meghozod a saját döntésedet, és vállalod ennek minden következményét. A felelősség ugyanis a tied, a sikerért és a buktáért is.
2015. okt. 11. 11:03
 5/15 anonim ***** válasza:
70%
Csak te harcolhatod ki a szabadságodat.
2015. okt. 11. 11:39
 6/15 anonim ***** válasza:
33%
Szerintem nálatok is az az elv működik,hogy amíg otthon laksz, addig azt teszed amit a szüleid mondanak. :-)
2015. okt. 11. 11:47
 7/15 anonim ***** válasza:
65%

Ez egy szülői attitüd, ált azok a szülők ilyenek, akik bizonytalanok saját magukban is, ezért nem sok bizalmat szavaznak meg a felnőtt gyerekeiknek sem. Kezd el kijelölelni a határaidat. Ez nem lesz konfliktusmentes, nem fogod tudni ezt "finoman tudtukra adni" mert a szülők begörcsölnek az ilyentől, amikor az addig cuki aranyos kisgyerekük elkezdi élni a saját felnőtt önálló életét. De ez az egy út vezet. És a szülők kultúráltságától függ, hogy ezt felfogják, megemésztik és aszerint módosítanak a viselkedésen. Nálunk az én és párom szülei sem tanulnak semmiből, jó 30-asok vagyunk, nyomulnak, tukmálnak, mindenáron segíteni akarnak de csakis azon a módon ami szerintük jó, szóval elérték h mindenhová csak családi ünnepeken megyünk és kész. Semmifajta önreflexióra nem képesek, de az önsajnálatra mindig van elég kapacitás....

Aztán amint lehet majd költözz el, mert sok időt megspórolsz magadnak, későbbi párkapcsolatokban is okozhat ez problémát.

Én sem mondok el semmit a szüleimnek, mert úgyis mindent máshogy kéne csinálnom szerintük, így aztán inkább már nincs semmi bizalmam bennük. Hálás vagyok h felneveltek, de érzelmi szinten idegenek.

2015. okt. 11. 11:52
 8/15 anonim ***** válasza:

Kicsit el vagy tévedve, 18 vagy, és nem 28. Tudom, hogy most nagyon felnőttnek érzed magad, és szeretnél nagylány lenni, meg lesz-rni a szüleidet, de amíg ott laksz, és ők tartanak el, addig ne hisztizz már azon, hogy rendet kell raknod. Ha annyira felnőtt lennél, mint aminek gondolod magad, akkor saját magadtól is elvégeznéd a feladataidat, és nem kéne könyörögni érte. Az meg nem normális, hogy egyáltalán nem kommunikálsz a szüleiddel. Így hiába várod, hogy megértsenek.

Ha meg egyedül szeretnéd intézni a dolgaidat, és azt csinálni, ami neked tetszik, akkor költözz el szépen egy albérletbe, menj dolgozni, tartsd el magad, és akkor már azt csinálhatsz, amit akarsz, és élhetsz nyugodtan disznóólban.

2015. okt. 11. 15:30
 9/15 anonim ***** válasza:
Mondjuk szerintem ha a szülők tartják el, az már akkor is túlzás hogy bűntetésen gondolkodnak. Ha nem szavaznak neki bizalmat, ha korához mérten nem adnak vmilyen fokú önállóságot, később neki is sokkal nehezebb lesz az önálló életet elkezdeni, és ez vissza fog ütni a szülőkkel való viszonyra is. Sok felnőtt fiatalt ismerek, akit nagyon féltettek, nagyon nem engedtek a saját önállóságát megélni, és amikor az végre eljött, ezek a felnőtt gyerekek vissza se néztek. Évente pár alkalom amikor látogatóba hazamennek és kész. És bizony nem gondolom h ez kizárólag a mai fiatalok bunkósága miatt van, ugyanis kettőn áll a vásár...
2015. okt. 11. 17:08
 10/15 anonim ***** válasza:
0%
Ha te i sfelöltözözl, miko rő fázik, akkor bell bizony 11 éves maradtál. Ha itt le tudtad írni a problémádat, miért nem állsz eléjük, és mondod el amit ide írtál? Tudod, béna gyereknek...
2015. okt. 11. 19:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!