Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most bizalmatlanok, vagy...

Most bizalmatlanok, vagy irányítani akarnak?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, negyed (vagy ha nem számítjuk a 0. évfolyamot harmad) éves gimnazista. Jövőre érettségizek, már csak a történelem, magyar és kötelezően választott (nekem a francia) van hátra. Előrehozott érettségit tettem angol nyelvből és matematikából, plusz egy hete nyelv vizsgáztam középfokon. A családunkban mindenki diplomás, anya óvodapedagógus, apa gimnáziumi tanár, a nővérem vegyész, a bátyám pedig építész mérnök. Az-az igazság, hogy én viszont nem szeretnék diplomázni, nem tervezem, hogy egyetemre megyek, inkább szeretnék valami olyan OKJ szakképesítést szerezni, amivel tudom, hogy biztosan el fogok tudni helyezkedni. Már nézegettem is egyet kettőt a neten. De a szüleim teljesen ki vannak akadva, hogy én mit képzelek, hogy majd pont miattam fognak szégyenkezni. Apa már ki is nézett több iskolát, amibe szerinte februárban nyugodtan beadhatom a jelentkezésemet. Nem értem, hogy miért nem lehet elfogadni valakinek a döntését, egy jó szakmával is ugyanolyan jól meg lehet élni, mint egy diplomával. Meg engem az olyan szakok mint az informatika, mérnöki, vagy gazdasági nem érdekelnek, (apa a mérnöki, anya a gazdasági és informatikai szakot akarja rám erőltetni). Semmi értelmét nem látom ennek, de mindig azt szajkózzák, hogy mert te nem tudod mit akarsz, mi csak segíteni akarunk, meg hogy milyen hálátlan vagyok, mert ők csak a javamat akarják. Igen látom, a nővéremnél és a bátyámnál is ugyanez volt, nővérem még el is van, de bátyám egyáltalán nem érzi jól magát, most pillanatnyilag egy OKJ képzést tanul, és majd szeretne abban elhelyezkedni. A szüleink persze nem örülnek neki, megy is a veszekedés, mindig amikor bátyám itt van.

Nem értem, hogy miért ne tudná egy 18 éves gyerek eldönteni, hogy mit akarhat.

2015. júl. 17. 05:52
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem simán mondd meg nekik, hogy pontosan tudod, mit szeretnél és nem szeretnél diplomát.
2015. júl. 17. 06:10
 2/28 A kérdező kommentje:
Többször mondtam már nekik, de mindig az volt, hogy dehogy tudod, ilyen idős korban nem tudja még az ember.
2015. júl. 17. 06:39
 3/28 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nincs értelme vitatkozni, ha aktuális lesz, egyszerüen nem jelentkezel egyetemre, hanem OKJ-re.

Más kérdés, hogy azzal tényleg jutsz-e majd valamire, de ha nem tetszik, akkor még mindig megvan a lehetöséged felsöfökot végezni.

2015. júl. 17. 07:14
 4/28 anonim ***** válasza:
89%

"egy jó szakmával is ugyanolyan jól meg lehet élni, mint egy diplomával"

Kar hogy ez nem igaz. Egy jo szakmaval esetleg megtudsz ugy elni mintha egy tok szerencsetlen ember lennel egy xar diplomaval.

De ettol fuggetlenul ez a te eleted, a te dontesed. Nyilvan a szuleid lattak mar szamtalan esetet amikor valaki pont ugy dontott mint te utana meg megbanta es a 20as evei vegen probalt valami diplomat osszekaparni, de az meg sohasem lesz ugyanolyan mintha korabban, normal modon tette volna. Megertem a szuleidet is. Raadasul az 5 ev egyetem baromi jo is tud lenni, en peldaul ugy gondolok vissza ra mint 5 ev ajandekra az elettol.

Biztos nincs semmi ami erdekelne a felsooktatasban? Vagy csak tanulni nem akarsz?

2015. júl. 17. 07:18
 5/28 anonim ***** válasza:
16%
Az aztán egy anya ha azért szégyenli a lányát mert nem akar lediplomázni -_-
2015. júl. 17. 07:19
 6/28 A kérdező kommentje:
Van olyan, mondjuk ilyen az andragógia, a divat, meg mondjuk a turisztika vendéglátás és a kereskedelmi szakok. Csak apámék nem engedik, hogy ezekre jelentkezzek.
2015. júl. 17. 07:47
 7/28 anonim ***** válasza:
100%

ertem valahol a szuleidet is, ok latjak hogy mi a piackepes es jovobiztos kepzettseg, de ha egyszer az teged nem erdekel, akkor nem kellene eroltetni, mert ugysem vegezned el.

En a helyedben hagynam az OKJ-t, sok ertelme nincs, es elmennek egy olyan egyetemi kepzesre ami erdekel. nyilvan ezt meg kell beszelned a szuleiddel ha mar nekik kell allniuk az egyetemi eveidet.

2015. júl. 17. 08:44
 8/28 anonim ***** válasza:
27%

Mivel az egesz csalad tanult ember ezert engem is motivalna hogy igenis "tanult"legyek

Sztem amit merlegelj az a "fizetés"

Okj szakmában hamarabb tudsz munkat talalni de nem mindegy hogy"milyet es nem mindegy hogy mennyiért"fizetés sokal alacsonyabb lenne mint mondjuk egy "mérnöki"

Pl(ismerek egy falut ahol okj közmunkás lett a srac a masik diplomás es ugyanugy az onkarmanyzatban dolgozik de az irodában)nem nagyon sokal kulombizik a fizetés de ben utcat takarít es plusz kicsivel a fizika)

En a te helyedben diplomát valasztana Okj meg szinte a buta is megszerzi esti tanfolyamal.

Es ha elmész munkatkeresni nyilvan nem tenkitett vam akindiplomaval jelentkezik egy alasra mint aki okj.

Fizetesed es joval nagyobb lehet sot tágasabb is akar külföld....

Te döntésed de okj val egy átlagos embeelrbszintivel fogsz megélni aki kap havonta70.90.E

2015. júl. 17. 08:52
 9/28 anonim ***** válasza:
68%

na nálam is ez volt. én fodrász szerettem volna lenni de erről szó sem lehetett, nekem mindenképpen egyetemre kellett mennem, hozzátenném nem is alapképzésre hanem felsőfokúra amivel egy okj-s papírt kaptam volna és azt KELLETT tanulnom amit a világon a legjobban utálok, (banki szakügyintéző szak) full matek, amiből egyáltalán nem vagyok jó, szégyen nem szégyen az érettségin azon imádkoztam hogy sikerüljön.

rám lett erőltetve, utáltam, nem is akartam ilyet tanulni, nemhogy egyetemre menni! anya azt mondta ez mekkora szégyen mert másnak a gyereke diplomás...

én elcsesztem másfél sz.ros évet az életemből és most a nagypapám egyik vállalkozásában dolgozom!

ne engedd hogy rád erőltessék! te életed, te döntöd el hogy éled és hogy mivel szeretnél foglalkozni!

én már rég fodrász lehetnék de eheleyett olyat csinálok amit nem szeretek......:)

2015. júl. 17. 09:14
 10/28 anonim ***** válasza:
100%

Én bánom, hogy nem voltak a szüleim olyan karakánok, hogy rákényszerítsenek az egyetemre. Most itt vagyok 5 db okj végzettséggel, de mégsem keresek annyit, hogy be merjek vállalni egy egyetemet. Meg időm se lenne rá. Rggel 7-8-tól este 6-7-8-9-10-ig, vagy még tovább is dolgozom, hogy kapjak annyi fizetést, hogy ne kelljen nélkülöznöm.

De hajrá, legyél erőszakos, és mutasd meg, hogy egy szaros okj-s papírral te jobban fogsz boldogulni, mint ők a diplomáikkal.

29N

2015. júl. 17. 10:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!