Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most bizalmatlanok, vagy...

Most bizalmatlanok, vagy irányítani akarnak?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, negyed (vagy ha nem számítjuk a 0. évfolyamot harmad) éves gimnazista. Jövőre érettségizek, már csak a történelem, magyar és kötelezően választott (nekem a francia) van hátra. Előrehozott érettségit tettem angol nyelvből és matematikából, plusz egy hete nyelv vizsgáztam középfokon. A családunkban mindenki diplomás, anya óvodapedagógus, apa gimnáziumi tanár, a nővérem vegyész, a bátyám pedig építész mérnök. Az-az igazság, hogy én viszont nem szeretnék diplomázni, nem tervezem, hogy egyetemre megyek, inkább szeretnék valami olyan OKJ szakképesítést szerezni, amivel tudom, hogy biztosan el fogok tudni helyezkedni. Már nézegettem is egyet kettőt a neten. De a szüleim teljesen ki vannak akadva, hogy én mit képzelek, hogy majd pont miattam fognak szégyenkezni. Apa már ki is nézett több iskolát, amibe szerinte februárban nyugodtan beadhatom a jelentkezésemet. Nem értem, hogy miért nem lehet elfogadni valakinek a döntését, egy jó szakmával is ugyanolyan jól meg lehet élni, mint egy diplomával. Meg engem az olyan szakok mint az informatika, mérnöki, vagy gazdasági nem érdekelnek, (apa a mérnöki, anya a gazdasági és informatikai szakot akarja rám erőltetni). Semmi értelmét nem látom ennek, de mindig azt szajkózzák, hogy mert te nem tudod mit akarsz, mi csak segíteni akarunk, meg hogy milyen hálátlan vagyok, mert ők csak a javamat akarják. Igen látom, a nővéremnél és a bátyámnál is ugyanez volt, nővérem még el is van, de bátyám egyáltalán nem érzi jól magát, most pillanatnyilag egy OKJ képzést tanul, és majd szeretne abban elhelyezkedni. A szüleink persze nem örülnek neki, megy is a veszekedés, mindig amikor bátyám itt van.

Nem értem, hogy miért ne tudná egy 18 éves gyerek eldönteni, hogy mit akarhat.

2015. júl. 17. 05:52
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
88%
9-es: a felsőfokú okj az NEM egyetem :DDDD
2015. júl. 17. 10:44
 12/28 anonim ***** válasza:
81%
azért kell olyat választani utolsó, hogy jól keress és megtudj élni :D nem pl egy bolti eladóit kell csinálni :D hanem elmenni kozmetikus, körmös, fodrász stbnek amivel magadnak keresed a pénzt és nem másnak :D
2015. júl. 17. 10:55
 13/28 anonim ***** válasza:
16%
11-es nézz utána hogy felsőfokú szakképzéssel milyen papírt kapsz aztán utána ugass ;) szerintem jobban tudom mert arra jártam te nagyokos
2015. júl. 17. 10:56
 14/28 anonim ***** válasza:
33%

ja és igen, EGYETEMEN tanultam nem xy nevű iskolában.

fogalmad sincs akkor minek pofázol

2015. júl. 17. 10:57
 15/28 anonim ***** válasza:
70%

Az ismeretségi körömben nagyon sokan úgy csinálták,hogy gimi után csináltak egy 1 éves okj-s szakmát. Volt aki azért mert nem vették fel, és nyelvvizsgát akart + újra érettségizett, volt aki csak szimplán akart egy szakmát egyetem előtt. Na szóval megcsinálták az 1 évet lett egy szakmájuk majd mentek egyetemre.

Ezt próbáld elérni a szülőknél. És addig az egy évben talán változhat is valami, nyílik egy új szak, változik az érdeklődési köröd stb...

2015. júl. 17. 10:57
 16/28 anonim ***** válasza:
90%

Kedves 13.

Én is csináltam felsőfokú szakképesítést egy nagyon jó nevű egyetemen, de az akkor sem egyetemi képzés. Nem diploma. Egyszerűen egy felsőfokú szakképzettség. A diplomát én utána csináltam. úgyhogy szidhatod a 11-est de igaza van.

2015. júl. 17. 11:02
 17/28 anonim ***** válasza:
88%
11-es vagyok, 2db felsőfokú okj-m van, az egyiket "egyetemen" csináltam, de ez akkor sem egyetemi végzettség, nagyokoska :)
2015. júl. 17. 11:06
 18/28 anonim ***** válasza:
48%

"hozzátenném nem is alapképzésre hanem felsőfokúra amivel egy okj-s papírt kaptam volna"

gyerekek...akkor tanuljatok meg mondatot értelmezni, ezt tudom tanácsolni. egy szóval nem írtam hogy diplomát kapok mert egyetemen tanultam! azt írtam hogy egyetemen tanultam felsőfokú szakképzésen amivel egy okj-s papírt kaptam volna

na ennyi

2015. júl. 17. 11:08
 19/28 anonim ***** válasza:
100%

Hogyan érettségiztél te matekból előrehozottan?

Csak infóból, meg nyelvből lehet. (Én is végzős leszek, szóval tudom.)

Nem kötekedni akarok, csak érdekel.

2015. júl. 17. 11:18
 20/28 anonim válasza:
48%
Szerintem nem azért akarják, hogy diplomázz, hogy azzal jobban megélj, hanem egyszerűen presztizskérdést csinálnak belőle. Tudják egyáltalán, hogy ma egy diploma arra jó, hogy letagadd az álláskeresésnél?
2015. júl. 17. 11:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!