Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most bizalmatlanok, vagy...

Most bizalmatlanok, vagy irányítani akarnak?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, negyed (vagy ha nem számítjuk a 0. évfolyamot harmad) éves gimnazista. Jövőre érettségizek, már csak a történelem, magyar és kötelezően választott (nekem a francia) van hátra. Előrehozott érettségit tettem angol nyelvből és matematikából, plusz egy hete nyelv vizsgáztam középfokon. A családunkban mindenki diplomás, anya óvodapedagógus, apa gimnáziumi tanár, a nővérem vegyész, a bátyám pedig építész mérnök. Az-az igazság, hogy én viszont nem szeretnék diplomázni, nem tervezem, hogy egyetemre megyek, inkább szeretnék valami olyan OKJ szakképesítést szerezni, amivel tudom, hogy biztosan el fogok tudni helyezkedni. Már nézegettem is egyet kettőt a neten. De a szüleim teljesen ki vannak akadva, hogy én mit képzelek, hogy majd pont miattam fognak szégyenkezni. Apa már ki is nézett több iskolát, amibe szerinte februárban nyugodtan beadhatom a jelentkezésemet. Nem értem, hogy miért nem lehet elfogadni valakinek a döntését, egy jó szakmával is ugyanolyan jól meg lehet élni, mint egy diplomával. Meg engem az olyan szakok mint az informatika, mérnöki, vagy gazdasági nem érdekelnek, (apa a mérnöki, anya a gazdasági és informatikai szakot akarja rám erőltetni). Semmi értelmét nem látom ennek, de mindig azt szajkózzák, hogy mert te nem tudod mit akarsz, mi csak segíteni akarunk, meg hogy milyen hálátlan vagyok, mert ők csak a javamat akarják. Igen látom, a nővéremnél és a bátyámnál is ugyanez volt, nővérem még el is van, de bátyám egyáltalán nem érzi jól magát, most pillanatnyilag egy OKJ képzést tanul, és majd szeretne abban elhelyezkedni. A szüleink persze nem örülnek neki, megy is a veszekedés, mindig amikor bátyám itt van.

Nem értem, hogy miért ne tudná egy 18 éves gyerek eldönteni, hogy mit akarhat.

2015. júl. 17. 05:52
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Szeretném megkérni a #11 és a #13 válaszolókat, hogy moderálják magukat, és az egymással való vitájukat privátban beszéljék megértésüket köszönöm
2015. júl. 17. 11:39
 22/28 anonim ***** válasza:
48%
Valóban ki merném jelenteni, hogy 18 évesen nem tudod eldönteni. Nem azért mert esetleg nem vagy elég érett ahhoz, hogy tudd mit akarsz, hanem mert nem látod a "piacot". Amelyik szakmákról beszéltél, a nagy többség kitörölheti velük a fenekét. (Biztos vannak kivételek, akiknek nagyon bejött.) És ha hiszed ha nem, az átlagember nem imádja a munkáját, hanem megcsinálja, mert élni kell valamiből. Szóval, hogy a bátyád nem érzi jól magát... hát akkor ő is így járt. Plusz ha jól akarsz élni (=sokat keresni), akkor pláne nem játszik, hogy kedved mihez van.
2015. júl. 17. 11:43
 23/28 anonim ***** válasza:
100%

A szüleid nem akarják hogy elcseszd az életed.

Ma már a legtöbb helyen diploma nélkül csak droid lehetsz, akiket legtöbb helyen pár év múlva tényleg lecserélnek gépekre.

2015. júl. 17. 11:43
 24/28 anonim ***** válasza:
100%

"Tudják egyáltalán, hogy ma egy diploma arra jó, hogy letagadd az álláskeresésnél?"

Ostobasag.

2015. júl. 17. 11:51
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

Itt nem az a kérdés, hogy a diploma vagy az OKJ a jobb-e (mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, lehetne vitatkozni napestig), hanem, hogy a kérdező mit szeretne kezdeni az életével. Teljesen mindegy mennyit keresel, ha közben gyűlölöd azt, amit csinálsz... nem leszel boldogabb, mint egy jobban fizető szakmával.

Felnőtt ember vagy, cselekedj a belátásod szerint.

Én is végigjártam ezt az utat, bár én éppen fordítva. Anyám kényszerített egy idióta, informatikai OKJ-s szakra amit a középsulimban indítottak, csak a családi pótlék miatt - így megmaradt a tanulói jogviszonyom, nem szüneteltették a pénzt nyárra.

Egy éven belül otthagytam, közben a család annyira tönkretett, hogy el is költöztem onnan. Azóta benne ragadtam egy csodálatos körforgásban: már kb. az ötödik gagyi OKJ szakmát taposom, egyik sem tetszik, nem szeretem, a tanítási és gyakorlati rendszer elképesztő... egyetemre mennék, de nem tehetem.

Kezdem lassan feladni, ez van, maradok érettségivel :)

Ha akkor arra a szakra megyek, amelyikre szerettem volna - fitness-wellness asszisztens -, már rég dolgozhatnék a szakmában, és tekintve, hogy azóta még inkább a mindennapjaim részévé vált a mozgás, imádnám is csinálni. Sajnos estin egyszerűen nem indítják a magas gyakorlati óraszám miatt.

2015. júl. 17. 12:28
 26/28 A kérdező kommentje:
#19 Ki mondta, hogy matematikából nem lehet? Bármiből lehet. Én direkt rá is kérdeztem az osztályfőnökömtől. Annyit tudok, hogy maximum 2 lehet csak, amit előrehozhatsz
2015. júl. 18. 06:02
 27/28 anonim ***** válasza:
Nem lehet, legutoljára 2013-ban lehetett.
2015. júl. 18. 06:16
 28/28 anonim ***** válasza:
Én is úgy tudom, hogy matematikából nem lehet, tavaly tettem előrehozott érettségit, idén meg normált, de matematikából már akkor nem lehetett. Szerintem informatikát akart írni a kérdező.
2015. júl. 18. 07:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!