Mit tegyek, hogy anya elfogadja a döntésemet?
Már több hónapja nem eszek húst; egyszerűen sajnálom az állatokat és ha ránézek egy darab rántott szeletre nem táplálékot hanem egy legelésző tehenet látok a családjával. Bűntudatom van ha eszek és mivel menzás vagyok az olyan levesekbe ami úgy tűnik, hogy abban nincs hús abban is van. A menza a legkevesebb; ha nem eszek ott semmit hát nem, de anya direkt mindig olyan ételeket készít amiben van valamiféle állat így vagy nem vacsorázom vagy müzlit eszek (az utóbbi időben annyi kukorica pelyhet faltam föl, hogy a látványától is rosszul vagyok).
Mit tegyek?
Ha nem pont 14 éves lennél, akkor azt mondanám, hogy anyukádnak illene tiszteletben tartania az elhatározásodat, mert még rabokat börtönben is joguk van vegetáriánus étrendhez.
De ebben a korban tényleg nagyon sok függ a tápláló étkezéstől. Mikor 14 éves srác voltam egy nyár alatt nőttem 162 cm-ről 172-re (utána később öszesen még 10-et).
Ezt nagyon le fogjátok pontozni de... az a tehén nem lenne ott, ha sok ezer éven át nem tenyésztették volna olyanra, amilyen, abból a célból, hogy megegyék. Azért tartják. Nem ember. Ennivaló. Ha mindenki vegetáriánius lenne, nem lenne tehéncsorda.
Az ember mindenevő. Ezzel lehet harcolni de attól még ilyenek vagyunk és ezzel nem érdemes harcolni. Vannak olyan tulajdonságok amiket szintén magunkkal "hoztunk" és érdemes harcolni ellenük. Ez ellen nem.
A nagyüzemi állattartás tényleg sokszor kegyetlen (pl. ha állat egész életét kis ketrecben), de mondjuk a háztáji tartásuk, vagy a vadgazdálkodás már lehet humánus.
Pl. egy falusi gazda által tartott csirke 4 hónapos koráig gondtalan életet élve futkározhat az udvaron (nem kell napi sok órában dolgoznia, tanulnia, mint az embernek), akkor meg egy éles késsel egy pillanat alatt elvágja a gazda a nyakát. Sok gyerek meg a világon éhezik, vagy szeméttelepen egésznapi guberálással keresi meg a napi ételre a betevőt. Ezek után ne sajnáld annyira azt a csirkét.
Ha nem eszed meg az állat húsát akkor meg feleslegesen haltak meg az állatok. Egy ember "tüntetése" semmi. Ha te nem eszed meg megeszi más, vagy még rosszabb: kidobják
Egyébként meg csinálj kutatómunkát és adj előadást a szüleidnek hogy fehérjét, vasat akármit amit húsból nyer az ember mi minden mással lehet pótolni és semmivel se leszel egészségtelenebb
Szerintem nem értitek...
Senki nem gondolja, hogy leállnak a húsüzemek, csak mert ő maga nem eszik húst. Viszont van, akinek egyszerűen felfordul a gyomra tőle, és nem tudja jó étvággyal megenni a húst.
Én határeset vagyok, eszek húst, majdnem minden főétkezéshez, viszont ha felismerem benne az állati testrészt, akkor csak arra tudok gondolni, hogy az egy élőlény volt... Pl rántott csirkemellet megeszek, mert az egy darab formátlan kaja, viszont csirkecombot nem, számomra az undorító, mert egy élőlény lába. Gondolkozom a teljes vega étrendre való áttérésen. Nem azért, mert akkor soha többé nem ölnének meg állatokat, hanem azért, mert így se esik jól húst enni. Az én ízlésemnek legalábbis annyira nem finom a hús, mint amennyire visszataszító, én inkább csak azért eszem, mert ezt találom laktatónak és táplálónak, de tervezem kikérni egy szakember véleményét, hogy mikkel lehet pótolni a tápanyagokat, illetve szemezgetek laktatónak mondott vega ételekkel.
Azon én is kiborulnék, ha a fejlődésben levő gyerekem csak müzlin meg hasonlókon élne. Anyuddal együtt nézzetek utána, milyen tápanyagok pótlására kell nagyon odafigyelni vega étrend esetén, és étkezz változatosan. Ha együtt beszéltek szakemberrel, csak látja anyukád, hogy komolyan gondolod, és szeretnél tenni az egészségügyi kockázatok ellen.
(Aki meg azt írja, akkor növényt se kéne enni: a növényeknek nincs agyuk, nincs tudatuk és fájdalomérzetük. Ha szerinted egy tő paradicsom ugyanaz mint egy tehén, akkor nagyon buta lehetsz.)
Én ugyan nem állatszeretetből, hanem pusztán ízlés miatt lettem vegetáriánus 14 évesen.
Kérlek titeket, akik ilyen baromságokat írnak, hogy "leáll a növekedésed" meg "fejlődő szervezet szükséged van mindenre", kicsit járjanak utána a témában, mielőtt megszólalnak.
Mint mondtam, én is 14 évesen lettem vegetáriánus, ennek már cirka hat éve. Teljesen tökéletes testmagasságot értem el, makk egészséges vagyok, semmiben nem szenvedek hiányt. Eleinte nálunk is ment a hiszti, hogy anyukám ezt nem fogja bírni, de én meg egyszerűen képtelen voltam húst enni, egyszerűen rosszul voltam már a látványától is. Kérdező, az interneten már szinte minden fent van. Most nem akarok oldalakat regélni a húsok kémiai összetételéről, és arról, hogy ezeket hogy lehet pótolni (egyébként már pusztán zöldségekkel is lehet, de teljesen mindegy..). Nekem volt olyan osztálytársam gimiben, aki szinte kicsi korától kezdve vega volt, és ő is egy teljesen egészséges felnőtté vált. Ettől ne félj, hogy bármi bajod lesz, a lényeg, hogy tudatosan kell étkezned. De ennyi idősen mindenképp anyukáddal kell elsősorban beszélned, hogy figyeljen rád, mert ha így éheztet (olyat főz, amit úgysem eszel meg), annak tényleg nem lesz jó vége.
Aki szerint hús nélkül leáll az ember növekedése, az járt biológia órára?
Amire a kérdezőnek szüksége van, azok az esszenciális aminosavak. Ezeket MIND tartalmazza egyszerre az ÖSSZES TEJTERMÉK megfelelő mennyiségben, és a tojás is.
Az égvilágon semmi baja nem lesz, ha nem fogyaszt húst, maximum több vitamint visz be a megemelkedett zöldségfogyasztás által.
Hogy ezen mi pánikolnivaló van, azt fel nem foghatom...
Kérdező: alap zöldségek, tejtermékek, stb. biztos vannak otthon. Főzz abból. Ha édesanyád így áll hozzá, ne kérd engedélyét a főzéshez, és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!