Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ti mit tennétek abban az...

Ti mit tennétek abban az esetben, ha édesanyátok barátja nem engedné meg nektek, hogy könyveket olvassatok?

Figyelt kérdés
2015. aug. 25. 12:32
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
87%

Megkérdezném anyukámat, hogy véleménye szerint milyen jogon szól bele a barátja a szabadidőm eltöltésébe.

Hogy mit tennék, nagyban függ attól, hogy anyukám hogyan reagálja le a dolgot.

Szerintem első körben neki kellene tisztázni a barátjával, hogy gyerekkel kapcsolatos kérdésekben ki miben dönthet, hol az a határ, ahol nem szólhat bele a gyerek dolgaiba.

Szerintem az sem indok, hogy a pénz miatt zavarja, mert beiratkozni diákként egy könyvtárba nem egy hajmeresztő összeg.

2015. aug. 25. 15:35
 12/29 anonim ***** válasza:
35%
Mi van, ezt a kérdést is a nemnormális feleség meg az idióta barátnői írták ki?
2015. aug. 25. 16:53
 13/29 A kérdező kommentje:

Nem a fény zavarja, hanem az, hogy ha nem természetes fénynél olvasok, az rontja a szememet.

Olvasom, ami a kezem ügyébe kerül: William Faulkner, Peter Shaffer, Edgar Allan Poe, Walt Whitman versei, Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Jack London, Tennessee Williams, Eugene O'Neill, Arthur Miller, Edward Albee drámák, Virginia Woolf írónő, James Joyce, a magyarok közül Esterházy Péter, Sánta Ferenc, Karinthy Ferenc Szabó Magda, Márai Sándor. Néhányat kiemeltem a fontosabbak közül.

A fő indok amiért nem olvashatok, azt valóban az egyik válaszoló által írott komment tartalmazza. Keveset segítek otthon, inkább belebújok a könyveimbe, hogy a kinti valóság helyett, a benti lelki valóságot éljem meg. További indoklás: ezek a könyvek csak valaki fantáziájának a szüleménye, időnként dekadens, elvont, nem az életre nevel, ne csodálkozzak, ha ezektől nem tudok aludni, túlzottan magamra vonatkoztatom.

Hogyne vonatkoztatnám magamra, amikor hasonló helyzetben érzem magam? Lehetnék én is Don Quijota, mivel annyira idegennek érzem magam a jelenben. Lehetnék Albert Camus fiktív hőse, hiszen tele vagyok közönnyel és pesszimizmussal. A romantikus iránti vonzalmam abból fakad, hogy visszavágyok a szebbnek, jobbnak, értékekben gazdagabbnak hitt múltba. Tudom, hogy ez csak egy illúzió, de egyben egy menedék is, amikor átléphetsz a valóságból az álomvilágba. Azért nem ennyire egyértelmű a kép olyan irodalmi művek esetében, amelyek tele vannak az emberi élet, a társadalmi folyamatok ábrázolásával, így tartva görbe tükröt elénk. (Boris Vian, időnként William Faulkner is). Miért olvas az ember? Akadémikus kérdésfeltevésemre a válasz az is lehetne az előzőekben kifejtetteken kívül, hogy inkább abban találja meg a helyét, kevésbé szocializált. De hogyan legyünk egy olyan érában szocializáltak, ahol a kortársaink nagy része iszik, bulizik, dohányzik, teljesen amorális életet él?

Valami kiszűrhető volt a válaszomból?

2015. aug. 25. 16:59
 14/29 anonim ***** válasza:
8%
Az,hogy bezárod magad egy más világba,minél többet olvasol,annál jobban.Nem kiutat adnak,hanem láncokat.
2015. aug. 25. 17:30
 15/29 anonim ***** válasza:
80%
Én azt gondolom, hogy olvass és vegyetek neked egy jó lámpát. Az ugyanis nonszensz, hogy csak természetes fénynél lehet olvasni. A könyvtárakban sem természetes fény van, mégis olvasnak ott az emberek. Az egyetemisták éjjel (is) tanulnak, akkor is csak a lámpafény van. Nevelőapád vélhetően nem egy értelmiségi alkat, ami nem is baj, de te viszont annak tűnsz, legalábbis az öcsém volt gyerekkorában ilyen, aki egész nap olvasott. Lassan pedig az irodalomtudomány doktora lesz. Mondjuk neki sosem mondták, hogy ne olvasson. De te se hagyd magad, ha az irodalomra vagy rákattanva, akkor olvass, minél többet. Természetesen nem árt néha kitakarítani a szobádat, vagy pár szót beszélgetni valakivel, nem jó csak egyetlen dolgot csinálni, de nem haszontalan az amivel töltöd az időt, olvass minél többet.
2015. aug. 25. 17:59
 16/29 anonim ***** válasza:
86%

Hát ha élőszóban is úgy fogalmazol, mint ahogy írásban, akkor anyukád barátja nagyon nem lát tovább az orránál.

Persze az olvasást is, mint mindent, túlzásba lehet vinni, és az ember tényleg be tud süppedni a fantáziavilágba (ahogy velem is történt egy időben), úgyhogy a helyedben megpróbálnám picit redukálni az olvasással töltött időt. Ez alatt elsősorban azt értem, hogy ne rohanj azonnal a könyvért, amint van egy kis szabadidőd, hanem mondjuk csak esténként olvass. Hátha ezt anyukád barátja is könnyebben megemészti.

És, ami még fontosabb, keress egy hasonszőrű közösséget. Ha lenne egy társaságod, ahova tartozhatsz a közös érdeklődésetek apropóján, akkor egy szava sem lehetne senkinek. Valószínűleg attól féltenek, hogy elmagányosodsz, ami, lássuk be, előfordulhat, ha csak a könyveiddel érzed magad jól.

2015. aug. 26. 11:55
 17/29 anonim ***** válasza:
82%
Ezt írtam én is,hogy teljesen bezárja magát mégis lepontoztak.Nem hiszem ,hogy elolvasták rendesen a kérdező válaszát.Nem mondja senki,hogy ne olvass,de ne abban a világban élj,mert gy is nehezen fogadod el a körülötted lévő világot,és így csak még nehezebb lesz.Próbálj megbarátkozni a körülötted zajló világgal,ne csak a negatívumokat lásd,ne hasonlítsd a könyvekben élő világgal,mert teljesen elszakadsz a realitástól.
2015. aug. 26. 14:35
 18/29 anonim ***** válasza:
74%
Most komolyan látott már valaki olyan gyereket, aki szépirodalmi művek olvasása miatt elszakadt a valóságtól? :) Örüljünk neki, hogy van még olyan gyerek, aki egyáltalán könyvet vesz a kezébe. Hadd olvasson ha ahhoz van kedve, művelt lesz és intelligens, ha továbbra is ilyen sokat foglalkozik ezzel, akkor egyetemen is taníthat és viszi valamire. Mellesleg olyan embert se láttam még, aki annyit olvasott volna, hogy az alap dolgokat is elhanyagolta volna, ez csak túlzás lehetett a szülő részéről. Ráadásul ilyen (pót)szülők mellett, akik nem hagyják este olvasni, ekkora baromságot. Ha ilyen gondom lenne a gyerekemmel, akkor csinálnék vele programot minden hétvégén, esetleg választanánk egy neki is tetsző szakkört, de, hogy nem tiltanám az biztos.
2015. aug. 26. 14:44
 19/29 anonim ***** válasza:
84%

Amit leírtál, szinte szóról-szóra ugyanígy benne van egy régi irodalom füzetemben.

Én azt mondom, olvass. Bármit. Velem is van olyan, hogy kinyitom a kedvenc könyvemet, és úgy érzem, itthon vagyok.

2015. aug. 26. 14:49
 20/29 A kérdező kommentje:

Édesanyám mélyen vallásos neveltetése is belejátszhat a dologba. Neki ebben a korszakában semmit nem engedtek olvasni, mivel a világi dolgokat nem olvashatja egy hívő Jehova Tanúja. A dekadencia irodalmi művekben való megjelenítése az ő hitnézeteikkel nem összeegyeztethető. Bár anyukám már jó ideje nem tagja a közösségnek, mégis azt érzem a beléplántált dolgok itt ütköznek ki. A párja viszont teljes mértékben ateista, a tudományokat nagyra tartó ember, vegyészként dolgozik. Az irodalmi műveknek csak azt a részét tudja befogadni, ami a rációval összeegyeztethető. Én ezt másként látom. Szerintem a világon minden jelenség racionális úton nem ragadható meg, értelmezni nem lehet.

Az elmagányosodás? Szerintetek hogyan ne magányosodjak el, amikor a kortársak nagy része buliból buliba jár, dohányzik, kábítószert fogyaszt, alkoholizál. Életemben nem éltem egyikkel sem, totál antialkoholista vagyok. Szerintem itt lehet a kutya elásva, azaz a nem elfogadás. Miért nem tudják mások elfogadni, hogy nem szeretem a beülős helyeket, nem iszom velük, konzervatívabb vagyok? Zenékből is inkább a blues, jazz, classic rock, soul, country, folklore, chanson, igényesebb musicaleket hallgatom szívesen, de a médiából kiömlő mocsok az én ízlésvilágomtól távol áll. Filmek, versek, színház, kulturális programok érdekelnek, koncertekre is szoktam járni, de egy discoba be sem teszem a lábam.

2015. aug. 26. 21:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!