Eladhatom apámék "feje fölül" a házat? Követelhet ilyen esetben bármilyen kártérítést? Hogyan lehetne ezt nyugodt hangnemben megbeszélni?
Édesanyám halála után enyém lett az ő 50%-a, amire apámnak haszonélvezete van. A másik 50% eredetileg is az enyém volt. Apám beköltöztette a házba az új feleségét, annak a gyermekeivel és hamarosan megszületik a féltesóm is. A ház így már borzasztóan túlzsúfolt. Folyamatosan megy a vita, semmi nem jó, amit mi csinálunk, a gyerekeink sem tudnak nyugodtan lenni, mert a hölgy gyermekei folyamatosan piszkálják őket, ha meg szólni merünk, még mi vagyunk a rosszak, mert szegény gyerekek eddig nem is láttak ilyen játékokat... A ház rendben tartása is bajossá vált, mert én egyedül kevés vagyok ennyi emberre, a férjem külföldön dolgozik, apám dolgozik és amúgy sem szokott itthon semmit csinálni, a felesége meg babás és "rosszul van", csak beszólogatni tud.
Én nem tudnám apámnak kifizetni a haszonélvezet ellenértékét, mert többet kér, mint a ház értéke, ő nem tudja és nem is akarja megvenni tőlem a házat.
Arra gondoltam, hogy eladom a házat és annak az árából veszek a családomnak egy másikat. Az apám viszont egy vita hevében azt mondta, hogy amíg ő bele nem egyezik az eladásba, addig nem adhatom el a házat. Ez tényleg így lenne?
Azért faterod is jó pofátlan...
Ha sikerül eladnod, a helyedben én szólnék az új tulajnak, hogy zárja le a fele szobát. Mondjuk nem tudom hány szobás a ház.
Uhh, mekkora otlet!! Siman eladhatos, es mindenki jol jar, Raadasul mivel kiskoru tulajdona lesz, ezert csak gyamhatosagi engedellyel adhato el.
Bar azert annak utananeznek, hogy a haszonelvezet orokolheto-e,es a hazastarsnak jut-e belole barmi valas eseten.
Mindenképpen avass be egy ingatlanokkal foglalkozó ügyvédet, pénzbe kerül, de iszonyú hasznos tud lenni.
Az eladás a leírtak alapján kivitelezhető, apukádnak se beleszólása, se vétójoga nincsen. Részére a továbbiakban is biztosítani kell a jogait és ennyi.
Sok sikert kívánok és nyugodt életet az új házban.
A házat eladhatod ha a vevőnek úgy is kell, hogy benne van a haszonélvező, de akkor nyilván áron alul veszi meg.
Gondolkoztam ilyen dolgokon is, hogy közművek kiköttetése meg hasonló, de szerintem így jársz a legjobban, ha fél áron megszabadulsz az egész kócerájtól, nem még évekig pereskedni kisgyerekek mellett.
Szabadulj meg az egésztől, amint lehet, a nyugalom mindennél többet ér. Az eladásról meg ne is beszélj apáddal, semmi köze hozzá, majd észreveszi ha elkezdesz csomagolni.
mifele vadbarmok talatak ki ezt a haszonelvezos okorseget ami a tulajdonos felett all?
meg szerencse hogy itt nalunk nincs ilyen
de ha van balak aki megveszi meg holnap add el neki.
a haszonélvezet erősebb mint a tulajdonjog,
nem tudsz mit tenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!