Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Eladhatom apámék "feje fölül"...

Eladhatom apámék "feje fölül" a házat? Követelhet ilyen esetben bármilyen kártérítést? Hogyan lehetne ezt nyugodt hangnemben megbeszélni?

Figyelt kérdés

Édesanyám halála után enyém lett az ő 50%-a, amire apámnak haszonélvezete van. A másik 50% eredetileg is az enyém volt. Apám beköltöztette a házba az új feleségét, annak a gyermekeivel és hamarosan megszületik a féltesóm is. A ház így már borzasztóan túlzsúfolt. Folyamatosan megy a vita, semmi nem jó, amit mi csinálunk, a gyerekeink sem tudnak nyugodtan lenni, mert a hölgy gyermekei folyamatosan piszkálják őket, ha meg szólni merünk, még mi vagyunk a rosszak, mert szegény gyerekek eddig nem is láttak ilyen játékokat... A ház rendben tartása is bajossá vált, mert én egyedül kevés vagyok ennyi emberre, a férjem külföldön dolgozik, apám dolgozik és amúgy sem szokott itthon semmit csinálni, a felesége meg babás és "rosszul van", csak beszólogatni tud.

Én nem tudnám apámnak kifizetni a haszonélvezet ellenértékét, mert többet kér, mint a ház értéke, ő nem tudja és nem is akarja megvenni tőlem a házat.

Arra gondoltam, hogy eladom a házat és annak az árából veszek a családomnak egy másikat. Az apám viszont egy vita hevében azt mondta, hogy amíg ő bele nem egyezik az eladásba, addig nem adhatom el a házat. Ez tényleg így lenne?

2015. júl. 28. 07:25
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
100%

Akár el is adhatod a házat, de apád dönti el, ki lakhat benne!

Szerinted így ki venné meg?

2015. júl. 28. 07:31
 2/33 anonim ***** válasza:
69%
Mivel a haszonélvezet erősebb jog,mint a tulajdonjog,így hiába adnád el,apukád szabja a feltételeket.Illetve mivel 50% a tiéd,esélyed nincs sok,ha ő nem akarja.
2015. júl. 28. 07:49
 3/33 anonim ***** válasza:
70%

Igen, ahogy előttem is írták, a haszon élvezet felülmúlja a tulajdon jogot.

Ez így sehogy sem jó.

Te nem tudod eladni külön a részed, de apukádét sem tudod megvenni.

2015. júl. 28. 07:54
 4/33 A kérdező kommentje:

Jelenleg a ház 100%-a az enyém, csak az 50%-n van haszonélvezete apámnak.

Vevő már lenne rá, sőt a kiszemelt ház is megvan.

2015. júl. 28. 07:56
 5/33 anonim ***** válasza:
82%
Hiába a tied, ha apukádnak haszonélvezete van rajta, akkor nem adhatod el. Legfeljebb úgy, hogy a haszonélvezete megmarad. Így viszont nem veszi meg senki.
2015. júl. 28. 07:59
 6/33 A kérdező kommentje:

Mint már írtam is, vevő már lenne rá haszonélvezőstől. Azt mondta, azt a részét majd megoldja. Nyilván jóval kevesebbet ér így az ingatlan, de ennyi kellemetlenséget megér, hogy nyugodtan élhessünk.

Apám szerint viszont eladni sem tudom, ha ő nem egyezik bele.

2015. júl. 28. 08:05
 7/33 anonim ***** válasza:
55%

Sok szerencsét, mást nem tudok mondani ezek után!

#1.-es

2015. júl. 28. 08:05
 8/33 anonim ***** válasza:
100%
Ha találtál olyan vevőt aki megveszi így is, akkor hajrá.
2015. júl. 28. 08:08
 9/33 anonim ***** válasza:
7%
Szerintem nem tudod eladni apukád haszonélvezete miatt.
2015. júl. 28. 08:08
 10/33 anonim ***** válasza:
73%
Ne hallgass a sok tudorra. ELADHATOD!!! Az eladáshoz apádnak semmi köze. A használat, hasznosítás joga viszont az övé marad. Ismétlem, ha el tudod adni, eladhatod. Minek kommentelnek a nyári mikulások!?
2015. júl. 28. 08:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!