Eladhatom apámék "feje fölül" a házat? Követelhet ilyen esetben bármilyen kártérítést? Hogyan lehetne ezt nyugodt hangnemben megbeszélni?
Édesanyám halála után enyém lett az ő 50%-a, amire apámnak haszonélvezete van. A másik 50% eredetileg is az enyém volt. Apám beköltöztette a házba az új feleségét, annak a gyermekeivel és hamarosan megszületik a féltesóm is. A ház így már borzasztóan túlzsúfolt. Folyamatosan megy a vita, semmi nem jó, amit mi csinálunk, a gyerekeink sem tudnak nyugodtan lenni, mert a hölgy gyermekei folyamatosan piszkálják őket, ha meg szólni merünk, még mi vagyunk a rosszak, mert szegény gyerekek eddig nem is láttak ilyen játékokat... A ház rendben tartása is bajossá vált, mert én egyedül kevés vagyok ennyi emberre, a férjem külföldön dolgozik, apám dolgozik és amúgy sem szokott itthon semmit csinálni, a felesége meg babás és "rosszul van", csak beszólogatni tud.
Én nem tudnám apámnak kifizetni a haszonélvezet ellenértékét, mert többet kér, mint a ház értéke, ő nem tudja és nem is akarja megvenni tőlem a házat.
Arra gondoltam, hogy eladom a házat és annak az árából veszek a családomnak egy másikat. Az apám viszont egy vita hevében azt mondta, hogy amíg ő bele nem egyezik az eladásba, addig nem adhatom el a házat. Ez tényleg így lenne?
Eladhatod, de csak haszonélvezettel terhelten. Tehát, aki megveszi, annak is tiszteletben kell tartania apukád holtig tartó haszonélvezeti jogát, hacsak ő nem mond le róla.
Ügyvéd
Eladni lehet, nincs semmi akadálya. A haszonélvezönek nem kell beleegyeznie az eladásba.
Viszont a vevöre nézve is érvényes a haszonélvezeti jog, a haszonélvezöt nem rakhatja ki, és továbbra is a haszonélvezö dönti el, hogy ki lakhat az ingatlanban.
Csak az lakhat a házban akit ő odaenged? Ezek szerint a haszonélvezete nem csak az 50%-ra korlátozódik? Amikor beköltözött, megpróbált minket kitenni, de nem sikerült neki, mert csak a felén volt haszonélvezete.
Ha az új tulaj megveszi, még az 50%-ba sem tud beköltözni? Ez érdekes.
Egyébként a szomszéd házaspár venné meg a most 1,5 hónapos unokájuknak a házat (nem az ő nevére). Tudnak a haszonélvezetről, ezért is fizetnének érte félárat. Nekem még így is megéri, csak menekülhessünk.
A privátot köszönöm! Nem hiszem, hogy apám akár csak 1 Ft-ot is tudna fizetni többlethasználatért. Ő kb 120E Ft-ot keres, ebből 40%-ot tiltanak gyerektartásként, a felesége gyes-t és 4 (hamarosan 5) gyerek után családit kap. A rezsit sem tudnák kifizetni, ha mi nem fizetnénk.
Ha neked 100 % tulajdon-jogod van, és a papádnak csak az 50 %-on van haszonélvezeti joga, akkor tudomásom szerint úgy tudod eladni, ha:
- az eladott ingatlanon ott marad a papa haszonélvezeti joga, vagy
- az általad megvásárolt új ingatlanon kell biztosítanod számára ugyanezt!!!
Nem mégy vele semmire, hiába is adod el!
Hacsak valóban az új tulajnak nincs az ingatlanra szüksége, és mint haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant, lényegesen olcsóbban veszi meg, mint ha ilyen nincs! Kérdés, hogy a "nyomott ár" lesz-e annyi, hogy abból magatoknak tudsz egy megfelelő nagyságú-minőségű másik ingatlant vásárolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!