Tul szigoruak a szuleim?
#12-#13, tudjátok az a nagy baj, hogy egy ember 18+ évesen már a saját szocializációján elég nehezen tud változtatni, és az a néhány év lemaradás folyamatosan végig fogja kísérni... mert ugye amit mondtatok, az azokra is áll, akiknek 15-18 korukban is volt társasági életük.
Egyfelől... másfelől hogyan lehet feldolgozni szerintetek azt, hogy két embertől ugyanazt a teljesítményt várják el, amíg az egyiknek az életében van örömszerzés is, a másiknak meg csak a szívás?
Abba nem gondoltok bele, hogy mi lesz, ha kiszabadul a ketrecéből, tapasztalatlanul.
Az egyetemen, ahova tanulni megy, majd elvakítja a szabadság, és akkor fogja elkezdeni a tapasztalatokat gyűjteni.
Egy 19 éves elsős egyetemista már tudja, mennyit ihat, hogy ne legyen taccson, tudja, mi folyik egy buliban, hogy kell kerülni a bajt, hogy figyeljen a piájára, hogy be ne drogozzák, ismerkedett már az ellenkező nemmel, nem fogják leitatni, és megdugni egy házibulin.
A szabadságot egy tinédzser fokozatosan kell kapja, arányosan a viselkedésével, és a korával. Attól, hogy valaki betöltötte a tizennyolcat, még nem lesz feltétlen felnőtt és érett. Az érettséget a tapasztalatok adják. Ha neki semmi tapasztalata nincs, nem azon a bizonyos napon fog múlni.
Mellesleg hányan is ismerjük a sztorit, hogy a bezártságban nevelt tinédzser kiszabadul pl egy osztálykirándulás alkalmával, és nem ismerve a mértéket, mindent összeiszik, és a hányásában alszik el, esetleg nikotinmérgezést kap? Kb minden ismerősömnek megvan ugyan ez a sztori más emberekkel, az én osztályomban is volt ilyen.
Semmi értelme annak, ha burokban nő fel a gyerek.
Azt meg, hogy 18 alatt nem ittatok, nem hiszi el senki. Már a szüleim, nagyszüleim is buliztak tiniként, és mégis normális emberek lettek. Nem alkoholisták, van munkájuk, családjuk, értékeik, tanultak, morálisan rendben vannak. Nem a mai világban kezdtek el inni a tinik, meg bulizni. Mesélhetek nektek szép történeteket akár a 60-as évekből is, amiket vagy rokonoktól, vagy életrajzi könyvekből szedtem össze.
Egy olyan tini, akivel beszélgettek a szülei, felkészítették az életre, ellátták tanácsokkal, felelősségre nevelték, és elmondták, mik a veszélyei a bulizásnak, nem lesz bokorban részegen fetrengő, bedrogozott tinédzser, vagy ribi, vagy kitudja mi.
Mellesleg leírtam a korom a másik válaszomban, (4-es vagyok) én is szoktam tiniket látni, mikor beülünk valahova a párommal/barátaimmal.
Nyilván van az a viselkedés, ami irritál (duhajkodó jóskák, akik tesztoszteron túltengéses állapotban hőzöngenek, illetve a valóban ribi tipusu viháncoló lányok) de ők valószínű a nevelés hiánya miatt lettek ilyenek, amit nem tiniként kell elkezdeni. A normális 16-17 éves iszogató, nevetgélő emberekkel semmi bajom, ha kultúráltan szórakozik, engem nem fog zavarni. Ha meg kultúrálatlan, akkor 25 éves is lehet, de akár 50 is, mert irritál.
" A normális 16-17 éves iszogató, nevetgélő emberekkel semmi bajom, ha kultúráltan szórakozik, engem nem fog zavarni. Ha meg kultúrálatlan, akkor 25 éves is lehet, de akár 50 is, mert irritál."
+ 1 - tökéletesen egyetértek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!