Szerintetek baj, ha egy szülő nem küldi diákmunkára a gyerekét? Mi abban a jó?
Nem provokáció miatt kérdezem, tényleg érdekel.
Itt szinte minden kérdéshez beírja valaki, hogy "menjél diákmunkára", pedig néha még a kérdéshez sem kapcsolódik ez.
Aztán itt van az én esetem. 11 éve járok iskolába, mindig is kitűnő voltam, versenyeket nyerek (sport, nyelv, történelem). Szinte a hét minden napjára jut valami elfoglaltságom, ha meg esetleg nincs semmi, akkor örülök, ha pihenhetek, szórakozhatok.
Eddig minden nyaramon tanultam valamit az utóbbi években, vagy nyelvvizsgára készültem, vagy a jogsit csináltam, közben versenyszerűen sportoltam.
A szüleim pedig nem akarják, hogy még ezek mellett dolgozzak is, mert arra tényleg nem lenne energiám, ráadásul nem is fizetnek valami jól az ilyen munkák, az én családom pedig szerencsére nem szorul rá arra, hogy saját magam fedezzem a költségeimet. Mert elég sok pénzt költök, szerintem a diákmunkával a tizedét tudnám kifizetni.
Meg az egyetem után lesz elég időm dolgozni, ha majd úgy alakul. De pl. itt van az anyukám és még a környezetemben több nő, akik sosem dolgoztak, pedig egyetemet végeztek és mégis boldog, teljes életük van.
Nem értem, hogy mi lehet a jó abban, ha mondjuk az ember fagyit oszt reggeltől estig a 40°-ban, vagy mosogat a semmiért szinte. És itt a válaszadók úgy beszélnek a diákmunkáról, mintha az által bárki milliomos lehetne és még nekik áll feljebb, ha azt írom, hogy szerintem ennek semmi értelme.
KÖLTŐNŐ?
Kaptok legalább valami pótlékot érte, hogy itt felváltva égetitek magatokat?
Csókoltatom a most éppen a fene tudja milyen nick nevű Feri kollégádat!
A Böszme volt neki eddig a legtalálóbb.
Na meg ez a szerencsétlen Juj Tibor:-)))
Nincs azzal semmi baj, ha a szülő eltartja a gyereket amíg tudja, és nem kényszeríti munkára.
Én egyszerű ápolónő vagyok, a férjem mentős, nem hordjuk haza zsákban a pénzt, mégsem akarom, hogy dolgozzon a lányom a zsebpénzéért. Rengeteget tanul, szorgalmas, kérés nélkül segít itthon a házimunkában. Addig, amíg tehetjük, támogatjuk.
A baj az, ha emellé olyan nevelés párosul, hogy ez a szülő kötelessége, a munka felesleges, mert majd mindig eltart valaki (lásd: anyádat apád).
Mert látod, én hiába adok meg mindent a lányomnak, van zsebpénze (talán több is, mint amennyi sok korabelinek), ő mégis elment dolgozni két nyáron is, és bizony egészen másképp viszonyult utána a pénzhez...
Aki meg egyetemet végez, majd semmit nem csinál, és boldog, teljes élete van, az feltehetően az egyetemet se azért végezte el, mert motivált volt, hanem mert a szülei elvárták, és közölték vele, kislányom, így könnyebb lesz gazdag pasit fogni...
Szomorú, hogy ennyire szűklátókörű emberek vannak azok között, akik jól élnek. Az, hogy neked mindent a hátsód alá tolnak és nem szükségszerű, hogy dolgozz, nem jelenti azt, hogy 1. mindenki más is így van vele, 2. aki esetleg ugyanígy van vele, az ugyanilyen felelőtlenül gondolkodik.
Ha az anyagiakat nézem, nekem sem kellett volna kötelezően diákmunkát végezni, mégis megtettem. De pl. emlékszem, amikor legelső nyáron dolgoztam, anyám nem értette, hogy ezt most miért találtam ki, ha nem vagyok rászorulva, miért nem töltöm otthon a nyarat és megyek velük nyaralni. Aztán persze megértette, hogy szeretném, ha lenne önálló keresetem és bele akarok kóstolni a munkába, ahogy mások is körülöttem. Nem lettem milliomos, de a kiadásaim jó részét tudtam fedezni, ezenkívül tapasztalatot szereztem és önállóbbá váltam.
Ezt a folyamatot a saját tapasztalataim alapján sokkal hasznosabbnak tartom, mint azt, hogy a végletekig elkényeztetnek és mindig űzhetek bármilyen költséges hobbit, mert más a hátsóm alá tolja a pénzt.
Persze ki-ki a maga módján, csak legyen nyitva a szemünk arra, hogy mások esetleg másképp élnek, és az nem feltétlenül elítélendő.
Csak tudnám, miért ír ki ide kérdést valaki, ha csak a bólogatójánosokat értékeli, ami pedig nem tetszik neki (és nem beszólás vagy ilyesmi, hanem simán más vélemény), azt startból lepontozza anélkül, hogy esetleg elgondolkodna rajta.
Na persze egyszerű, nem véleményeket vár, hanem megerősítést arra vonatkozólag, hogy neki van igaza. Ez is a szűklátókörűség jele.
Lehet lepontozni ezt is :)
Nekem soha nem kellett diakmunkara mennem, a szabadidomben nyaraltam, sportoltam, tanultam mert a szuleim ugy voltak vele, h raerek majd akkor dolgozni ha elvegeztem a sulit.
Volt havi zsebpenznem, nem keves, de mivel mindig elfogyott egy het utan apumindig szamonkert, h mire es miert koltottem es hallgathatam egy litaniat a penz ertekerol, illetve kritikat arrol h mire koltottem.
Ott dontottem el, h elmegyek dolgozni igy arra koltom a penzt amikor akarom senki nem szolhat bele:-)Igy mentem el halal vicces allasokra, pl: antikvarium ahol vegulis semmi mast nem csinaltam mint olvastam(imadok olvasni), aztan egy drogeriaban pakoltam azaz feltoltottem a polcokat (tokjo volt, zuhant minden), aztan voltam pincerno( tort a tanyer, beragadtam a klotyoba egy oran keresztul mert beszorult az ajto es sehonnan nem lehetett kinyitni igy a sef vegul berugta:-), aztan voltam telemarketinges ahol szonyegekre egyeztettem idopontot (mindig mondtam h Aladdin is ezen repult)
Jaaaa meg voltam pultos egy elit kavezoban egy oriasi madzagra szerelt szamologep logott a nyakamban mert diszkalkulias vagyok es akkoriban meg nem volt olyan penztargep ami kiszámolja h mennyit kell visszaadni (mindig a vasarloktol kerdeztem, halali volt:-)), aztan voltam admin egy korhazban ahol a bulik utan annyira ki voltam merulve h bezartam magam a wecebe aludni (akkoriban ott meg az az egy volt) es egy hatalmas sor allt elotte amikor fel ora mulva kitantorogtam, mindenki morgott:-)))))
Most igy hirtelen ennyi jutott eszembe, eletem legnagyobb kalandjai voltak, rengeteg vicces es fura embert ismertem meg, szereztem baratokat es ugyan a penz ertekerol nem lett semmi fogalmam de soha tobbet senki nem szolt be arra h en mire koltok:-))
Megis, az egesz ilyen kalandos akarmi volt, keptelen voltam komolyan venni oket de tapasztalat szerzesnek jo volt:-))Hat en ezert mentem diakmunkara, de megertem ha te nem szeretnel, sztem nincs ezzel baj:-)
Nekem sem kellett volna mert a szuleim tehetosek, de abszolut nem bantam meg, sot. Ma mar bannam ha kihagytam volna:-)
33/N
Értelmes rendes szüleid vannak, akik nem a nyomorra szültek gyereket majd lesz valahogy alapon, mint a magyarok 80%-a.
Én se küldöm a gyerekem dolgozni azért, hogy pénzeljen vagy elvegyem tőle, ha pluszban a diákmunkából kell megélnie egy családnak az már régen rossz,nálunk ha megy magától azt csinál vele amit akar.
Dolgozik majd eleget 40 évig vagy ki tudja...lehet élete végigéig, nemhogy még a suli közben is dolgozni küldjem.
Persze ez nem vonatkozna arra, hogy ha épp bukásra állna vagy lusta lenne, akkor mehetne megnézni a fizikai munka szépségeit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!