Anya mérges a választásom miatt, igaza van?
Mérgesnek lehet mérges, ez mindenkinek a szíve joga. Viszont! A te jövődről van szó, és 99%-ban neked kell döntened róla. (Az az egy százalék is csak a kedves szülői TANÁCSOKRA terjed ki...) Te fogod később a nap 8 órájában azt a szakmát űzni, amit választasz, nem anyukád vagy apukád, úgyhogy bármennyire is úgy tűnik, a beleszólásuk a döntésedbe nem jogos.
Csalódást okozhattál neki ezzel, de szerintem jobb az, hogy most egy hétig szigorú szemmel méreget az anyukád, mint, hogy harminc éves korodra teljesen belefásulj a munkádba, amit gyűlölsz.
Olyan szakma, ami "nem nőknek való" meg nincs a 21. században. Sosem volt, csak akkoriban erről máshogy vélekedtek... Ha valamilyen szakma űzésére mentálisan és fizikailag egyaránt képes vagy, akkor nem számít a nemed. Ezt jobb, ha most letisztázzuk. Nehogy azt hidd, hogy bármiben is határt szabhat neked az, hogy lány vagy (ma már állva pisilni is tudsz egy kis cső segítségével, ha erre vágysz! Pont autószerelő ne lehetnél?). Úgyhogy csak hajrá, anyukád is el fogja fogadni a dolgot, ha látja majd, hogy jól érzed magad, és olyat tanulsz, amit szeretsz. :)
Na, de végszónak még azért hozzáírnám, hogy ne legyek olyan jó fej; Esélyes, hogy egy gimiben tényleg többre mennél. Figyelj, lehet, hogy a szakközép bizonyos szempontból hasznos, mert hát amint tizennyolc évesen kilépsz a nagyvilágba, már van egy szakmád, el is kezdhetsz pénzt keresni, de ha jó eszed van, miért kéne elszalasztanod a felsőoktatás gondolatát? Egy szakközépből nehezebb felemelkedni, mint egy gimiből, ahol azért magasabb szinten megy az elméleti képzés. Ettől még csinálhatnád az autószerelést, ha ahhoz van kedved, de lehet, hogy jobban jársz, ha megadod az esélyt a jövőbeli tizennyolc éves önmagadnak, hogy magasabb szintre léphessen, ha ezt akarja.
Úgyhogy mindenesetre gondold át a dolgokat. De semmiképpen se anyukád miatt dönts úgy, ahogy dönteni fogsz!
"a beleszólásuk a döntésedbe nem jogos. "
ez egy oriasi tevedes.
14 evesen kabe semmit sem tud a vilagrol, sem arrol hogy a donteseinek milyen hosszu tavu kovetkezmenyei vannak. Nem azert mert buta, hanem azert mert egyszeruen nem elt meg eleget.
A szulo feladata az hogy a gyereket a helyes iranyba terelgesse. Nyilvan teljesen az akarataval ellentetes dolgot nem erdemes vele csinaltatni, de itt anyuka elmagyarazhatta volna a lanyanak hogy mi a szakkozep es a gimnazium kozotti kulonbseg perspektiva szempontjabol.
Amugy nem is ertem, a kozepiskolai jelentkezesnel nem kell a szulo alairasa?
Ne bánj semmit, és menj, érezd jól magad az autószerelős iskolába! Én 18 vagyok és 5 az átlagom (régen és most is). Mindenki azzal jött, hogy jaaaaj, hát nekem kötelező a gimi, a gimi úgy, a gimi amúgy.
De hozzád hasonlóan én is már 8.-ban tudtam, hogy mi akarok lenni. Mégis minek pazaroljak el 4 évet a semmire egy gimnáziumban, amikor a szakmámat is tanulhatnám ez idő alatt? Nem bántam meg a döntésemet, sőt, soha sem fejlődtem volna annyit egy gimiben, mint itt a szakközépben. Ráadásul olyan lehetőségeket kínál, amit egy gimi nem adhat meg (pl. a szakmai év után gyakornokság egy cégnél, ahova álmomba se gondoltam volna, hogy csak úgy bekerülhetek)
Úgyhogy ha tényleg elkötelezett vagy, akkor csak kövesd az álmaidat és biztosan nem fogod megbánni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!