Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülő köteles legalább lelkiek...

Szülő köteles legalább lelkiekben támogatni a gyerekét amíg él? És a szobáját fenntartani?

Figyelt kérdés
Mert szerintem igen. Én nem járultam hozzá ahhoz, hogy megszülessek, meg se lettem kérdezve. Én ilyen fogyatékosszerű vagyok és nem tartom fernek, hogy nem volt rá lehetőség, hogy hozzászólhassak a dologhoz... Nem tehetek róla, ilyen a gondolkodásom.

2015. ápr. 9. 12:23
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
89%

Maximum erkölcsi kötelessége, írott szabály erre nincsen.

De azt te sem várhatod el, hogy mondjuk csak azért, mert te ragaszkodsz a szobácskádhoz a szüleid ne adják el a nekik már túl nagy és túl nehezen fenntartható házukat és cseréljék kisebbre...

2015. ápr. 9. 12:28
 2/24 anonim ***** válasza:
69%
Nem szeretem, amikor valaki így beszél. Feldolgozatlan lelki problémákra utal, nem egészséges, felnőtt lelkületre. Aki valóban felnőtt, az nem elvárásokat támaszt, hanem megköszöni a lehetőséget, amit az élet ad. Minden más csak gyenge kifogás és mások okolása a saját hibáinkért és szenvedésünkért. Sem a támogatást, sem a szobát nincs joga senkinek elvárni. Meg kell köszönni, ha van, és tovább élni egyedül, ha nincs. N31
2015. ápr. 9. 12:28
 3/24 anonim ***** válasza:
76%
Nem köteles. Megteheti, de nem köteles.
2015. ápr. 9. 12:32
 4/24 anonim ***** válasza:
49%

Hivatalosan 18 éves korig - azaz a nagykorúság éléréséig lehet a szülőkön számon kérni bármit: testi és lelki ellátás, megfelelő körülmények (meglepődnél, mennyivel lejjebb van a határ, mint a tied), stb.

18 fölött elvben senkinek nem kötelessége semmi. Nyilván normális esetben jó kapcsolatban maradnak a szülők és kölcsönösen (nem egyoldalúan, hiszen innentől már felnőtt emberekről van szó, hanem KÖLCSÖNÖSEN) támogatják egymást lelkileg, olykor anyagilag is.

A gyerek szobáját senki nem köteles fenntartani, amikor már felnőtt. Nálunk pl. már mindketten (idősebb tesóm van) elköltöztünk, de szerencsére Anyu meg tudta tartani a régi lakást. Idén viszont átalakítjuk, hogy neki legyen kényelmesebb, az én szobámat is felújítjuk neki, de ha hazamegyek, megoldható, hogy ott aludjak, csak épp nem áll érintetlenül heti 6 napig, hanem ő használja értelmesen. Szóval így kb. megszűnik a szobám, de ez egyáltalán nem zavar. Tesómét megtartjuk, mert ő külföldön van, és ha hazajön, akkor hosszabb időre érkezik, szüksége van rá, mert itthon még nincs saját lakása, ahova hazamehet.

2015. ápr. 9. 12:33
 5/24 anonim ***** válasza:
16%
Nem járultál hozzá, hogy megszüless?! Te voltál az, aki meg akart születni, te nőttél meg anyukád hasában, te tetted tönkre a testét és bújtál ki rajta. Neked kötelességed életed végéig támogatni a szüleidet. Téged felneveltek, és ha te felnőtté válsz, onnantól a te kötelességed, hogy támogasd a szüleidet. Ha volt saját gyerekszobád, annak csak örülhetsz, mert sok gyereknek soha nem is volt. De a gyerekszoba csak gyerekeknek jár, a felnőtt álljon a lábára és élje a saját életét. Ha fogyatékos vagy és nem tudod magadat ellátni, akkor intézetbe lehet menni.
2015. ápr. 9. 12:35
 6/24 anonim ***** válasza:
85%
Már miért lenne? Amikor a gyerekeim felnőnek, és biztosan megállnak a lábukon, tuti, hogy kisebb házat akarunk majd a férjemmel fenntartani. Fölösleges lesz a 4 szoba például.
2015. ápr. 9. 12:37
 7/24 anonim ***** válasza:
36%
az biztos, hogy egy törés az életben, ha megszűnik az a szoba valamiért ahol felnőttél ... de ilyen a világ
2015. ápr. 9. 12:41
 8/24 anonim ***** válasza:
71%

Nem köteles. Persze normális családban támogatják egymást oda-vissza. Szobáját élete végéig fenntartani? Na ez túlzás. Persze ha van rá lehetőség, miért ne. De ez sem kötelesség.

Viszont ha valami bajod van, akkor nyilván egy normális családban nem hagynak magadra.

De ezt nem elvárni, kikövetelni kell.

2015. ápr. 9. 12:41
 9/24 anonim ***** válasza:
80%
A járókát és a kiságyat sem köteles fenntartani élete végéig, a gyerekszobát sem. :)
2015. ápr. 9. 12:44
 10/24 anonim ***** válasza:
85%
Nem, nem köteles. Persze Szép, ha támogatja és az ember ezt tartja normálisnak. Szobáját fenntartani viszont egyáltalán nem kell. Ha felnőtt a gyerek, hozzá segítettem, hogy legyen valami vegzettsege, nincs állandó ápolás igénylő fogyatékossága vagy betegsége, akkor álljon meg a lábán. Igen, tudom, egy életre vállal gyereket az ember, de nem azért, hogy ugyanúgy gondoskodjon róla, mint egy kisgyerekrol. Épeszű ember fel akar nevelni egy gyereket, hogy abból Boldog, kiegyensúlyozott, önálló ember, a társadalom hasznos tagja legyen. Nem pedig 50 évesen is anyuci szoknyajan lógjon, munkanélküli aggszuzkent
2015. ápr. 9. 12:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!