Megalázott, vagy csak hisztis vagyok?
Tegnap nagy családi összejövetel volt, szülinapom alkalmából.
Tudni kell, hogy 15 évesen 120 kg voltam, 17 éves koromra lefogytam 58-ra. Akkor alakult ki a testképzavarom, sosem vagyok elégedett magammal, viszont nem sanyargattam magam (csak 5x2 órát edzettem), de ez megváltozott....
Ugyanis nemrég meghíztam, 2 hónap alatt +25 kg, a pajzsmirigyem rossz, szedek rá gyógyszert, de olyan lassan fogyok... Havi 1,5 kg csoda :(
Na a lényeg. Ebéd közben rokon kérdezi, mitől híztam meg, mennyit eszek egy nap? Mondom, nem sokat. Erre apám: egyszer eszik egy nap, reggeltől estig! Aztán röhögött mindenki...
Fogtam magam és eljöttem, és még én lettem hisztisnek titulálva...
1 hónapja annyira kivagyok, hogy jó, ha napi 500 kalóriát megeszek, és minden nap sportolok 2 órát... :( Nincs étvágyam, nem tudok enni...
Apukád rendkívül tapintatlan volt, de most nem erre reagálnék.
A pajzsmirigy többféle hormont termel, trijódtironin, tiroxin, kalcitonin. Ezeknek a hormonoknak fontos szerepe van az anyagcsere szabályozásában és serkentik a keringési rendszer működését.
A pajzsmirigyed megfelelő működéséhez jódra van szükség. Tehát első körben irány az endokrinológia, ami pedig a táplálkozást illeti, fokozd a jódbevitelt, kerüld a magas zsírtartalmú ételeket, és fogyassz minél több magas rosttartalmú ételt. Vizet minimum napi 3 litert fogyassz el (nem kávét, nem szörpöt, nem kólát, hanem tiszta vizet).
A pajzsmirigy alulműködésekor előfordulhat, hogy az anyagcseréd annyira lelassul, hogy már napi 500 kalóriát sem képes rendesen feldolgozni a szervezeted.
Az edzés mehet tovább. Folyadékbevitelre ügyelj.
31-es válaszoló!
Gondolom csupa jószándékból írtad a tanácsodat, de kérlek máskor ne tégy ilyet. Nem tudhatod, hogy a kérdezőnek pontosan mi a baja. Lehet, hogy a fokozott jódbevitellel csak még jobban rontana az állapotán. Már a kérdés kifejtésben is írja, hogy gyógyszert szed, tehát biztos, hogy járt endokrinológusnál. Dietetikával foglalkozik, tehát tudja, hogy ehet-e vagy sem jódot.
ma 13:14
Nem vagyok orvos, de rendszeresen és sokat sportolok. Csak a tapasztalataimat írtam le, bár igaz, nekem soha nem volt endokrinológiai jellegű panaszom.
Rengeteg anatómiát tanulok, úgyhogy tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal... :)
Természetesen voltam endokrinológián, jódozott sőt fogyasztok, de muszáj gyógyszert is szednem miatta. Hiába jók az értékeim, nagyon nehezen fogyok..
Ma megfogadtam, hogy rendesen eszek ezentúl, de már mindjárt 2 óra, és képtelen vagyok ebédelni. 7-kor reggeliztem :(
Nem olvastam el a válaszokat (még).
Nagyon nagyon rosszul esett volna, ha ezt mondják nekem. Én épp az ellenkezője voltam, mindig 50-55 kilós kiscsaj, aztán pajzsmirigypriblémáim lettek. Először csak 60 kiló lettem, aztán kialakult a PCOS- is nálam, így most 72 kg-ot nyomok. el tudod képzelni, milyen, hiszen te is híztál hirtelen, ok nélkül (nem ettél többet, nem lustultál el stb). Nem túl felemelő.
De ha még a családom se támogat benne? Le lennék döngölődve érzelmileg. :(
Nagyon sajnálom, amit mondtak neked, kitartást kívánok!
Vizsgáltasd ki magad PCOS-re és IR-re is, mert "velejárói" lehetnek a pajzsmirigynek. Javaslom a 160-180 gramm szénhidrát diétát, sokkal hatásosabb, mintha nem eszel. Én is most kezdtem, nincs egy hónapja, és 3 kiló mínusznál tartok, pedig én lusta is vagyok, nem mozgok eleget.
Kitartást!
Jól jegyezd meg: akkor vagy megalázott, amikor megalázva érzed magad (!!!). És nem akkor, amikor mások beléd magyarázzák, hogy most érezheted-e ezt vagy sem.
Igen, megaláztak, mert úgy érzed. Szégyelljék magukat, amiért ilyen bunkók, kinevetnek és azt sem veszi észre a saját apád, hogy neked milyen étkezési zavarod van, s a lelkednek sem tesz jót, ha gúnyol. Szép család.
Egyetértek utolsó! Tudod sajnos elég gyakran előfordul családokban az ilyesmi...nem akarok most ebbe belemerülni,de nagyon sok a tapintatlan,rosszindulatú ember ma Magyarországon.Ez lehet hogy köszönhető egyrészt a munkanélküliségnek,szegénységnek,meg sajnos a magyar ember mentalitása ilyen "ha nekem rossz,te se érezd már magad jól.Szenvedj te is".
Elég rettenetes,hogy felnőtt emberek ennyire alacsonyan qualifikáltak hogy ezt nem látják be.Pedig ehhez még iskola sem kell.Az intelligenciát nem tanítják..ez valakiben vagy van,vagy nincs.Bár elég aggasztó primitív emberek között lenni,főleg ha a család képezi ezt a közeget :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!