Mit éreznétek, mit tennétek, ha a gyereketek olyan pályát választana, amit ti semmire sem tartotok és megélni se fog tudni belőle?
Valahol érthető az is, hogy a szülő azt akarja, a gyerekének "jó nevű" végzettsége és jó munkája legyen. Csak ugye a mai világban semmi nem garancia.
Nekem van két ismerősöm, egyik infós, másik meg agysejteket kutat, és egymás közt olyan dolgokról beszélnek hogy csak nézek, mert érdekes mód van átfedés a szakmáik között. De én tudom magamról, hogy egyiket sem tudnám igazán odaadással és jól végezni.
Meg vannak ismerőseim, akiket "belekergettek" a pályaválasztásba. Egyik ügyvédnek tanult, de világ életében látszott rajta hogy az életben nem lesz az, aztán elment tök más irányba. Meg egy másik is, építész karon végzett, és utána egy mesterember mellett kitanulta az ács szakmát, és gyakorlatilag 5-6 évvel hamarabb is megtehette volna ugyanazt.
Öcsém pl az egyetemet hagyta ott, mert mondta hogy ez neki nem megy, inkább csinált kétkezi szakmát. Becsülettel megél belőle, és cserébe legalább azt végzi amit szeret.
"Kedves Válaszoló. A munka lényege, hogy pénzt keress vele az életed céljainak megvalósítására. Szolgálni a rabszolgák szoktak."
Hát, nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én nem szívesen feküdnék úgy egy orvos kése alá, hogy tudom, hogy csak azért dolgozik, hogy ezzel pénzt keressen és nem azért, mert rajtam akar segíteni... Te biztos magadból indulsz ki, azért tekinted a szolgálatot rabszolgaságnak, nekem a szolgálat azt jelenti, hogy munkánkkal mások és az emberiség javáért cselekszünk. Ezzel nem azt mondom, hogy nincs szükség a tisztes megélhetésre. De a munka több és becsülendőbb, mint egyszerű pénzszerzés.
Szerintem ha valami szívből szeretne az ember, és szeretettel tudja csinálni, meg lehet élni belőle. Remélem hogy te nem szülő vagyok. Nincs annál rosszabb mint amikor a gyerek fejéhez vágják, hogy "ebből úgysem tudsz megélni"
És amit a gyerek csinál, abban megkéne látni a szülőnek is a szépet.
"És akkor is max. 120-130 ezer ft körüli fizetés. Ezért tanuljon 3-5 évet?"
Annyiból már éppen meg lehet élni, és mennyiben jobb az hogy 2x annyit keresel, de olyan munkát csinálsz amit kényszernek érzel? Közgázos-pénzügyis sem lesz milliomos ha csak nyűgből csúszik át 2-esre mindenből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!