Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit éreznétek, mit tennétek,...

Mit éreznétek, mit tennétek, ha a gyereketek olyan pályát választana, amit ti semmire sem tartotok és megélni se fog tudni belőle?

Figyelt kérdés
2015. jan. 23. 10:37
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
100%
Az én szüleim (azaz, inkább csak apám) nem örülnek a választásomnak. Mindenáron mérnök-informatikust akartak belőlem csinálni, ahogy a bátyám is az lett, mert jó pénz, van rá kereslet, satöbbi. Igaz is, sokkal könnyebb dolga van a bátyámnak így, hogy olyan szakmát tanult, amire tényleg van kereslet és tényleg jól lehet vele keresni, de... Én lány vagyok, 100%-ig humán beállítottságú. Azaz, inkább az élő dolgok érdekelnek, ilyen biosz, kommunikáció, emberek. A gépekkel nem tudok mit kezdeni, néha bekapcsolni se tudom. Így legyek informatikus? Ugyan már. Pszichológiát tanulok, ez áll hozzám legközelebb, apám továbbra sem érti, nem akarja igazán elfogadni, bár kénytelen. Fogalma sincs róla, ez mit csinál, mire jó, abban meg sajnos igaza van, hogy nem sok elhelyezkedési lehetőséget ad. DE! Inkább legyen az ember nagyon jó egy olyan dologban, amire kisebb a kereslet, mert talán úgy tud érvényesülni, mintha magára erőltet valamit, amiről halvány gőze sincs, és akármilyen keresett is, nem tud vele elhelyezkedni, mert amit csinál, az egyszerűen úgy sz*.r ahogy van (már elnézést a kifejezésért). Szerintem.
2015. jan. 23. 12:38
 22/57 anonim ***** válasza:
23%
Én most őszinte leszek és egész biztosan nem túl népszerű, de nem örülnék neki sem én, sem az apja, ha bölcsész irányban menne tovább. Persze jogában áll eldönteni, milyen szak lenne számára a legjobb, és támogatnám, amennyire lehet, de valahol igenis csalódott lennék, mert a nyelvszakokon kívül hobbiszaknak tartom az összes bölcsész képzést, és ha olyan szakot választana, ami ebbe a kategóriába tartozik, aggódnék a megélhetéséért. A párommal mindketten programozók vagyunk, az álláskereséssel sosem volt különösebb problémánk, én kezdőként alig egy hónap alatt találtam egy jól fizető munkahelyet, és a páromnak szintúgy könnyen ment. Én örülnék, ha olyan munkát találna, amit szeret csinálni és egyúttal hasznos is.
2015. jan. 23. 12:42
 23/57 anonim ***** válasza:
100%

Valahol érthető az is, hogy a szülő azt akarja, a gyerekének "jó nevű" végzettsége és jó munkája legyen. Csak ugye a mai világban semmi nem garancia.

Nekem van két ismerősöm, egyik infós, másik meg agysejteket kutat, és egymás közt olyan dolgokról beszélnek hogy csak nézek, mert érdekes mód van átfedés a szakmáik között. De én tudom magamról, hogy egyiket sem tudnám igazán odaadással és jól végezni.

Meg vannak ismerőseim, akiket "belekergettek" a pályaválasztásba. Egyik ügyvédnek tanult, de világ életében látszott rajta hogy az életben nem lesz az, aztán elment tök más irányba. Meg egy másik is, építész karon végzett, és utána egy mesterember mellett kitanulta az ács szakmát, és gyakorlatilag 5-6 évvel hamarabb is megtehette volna ugyanazt.

Öcsém pl az egyetemet hagyta ott, mert mondta hogy ez neki nem megy, inkább csinált kétkezi szakmát. Becsülettel megél belőle, és cserébe legalább azt végzi amit szeret.

2015. jan. 23. 14:15
 24/57 anonim ***** válasza:
100%
Én elsősorban a szüleim miatt mentem az orvosira. Az első évet sikeresen elvégeztem, de a másodikban beleroppantam a stresszbe, nem bírtam az oktatók szemétkedését (pl. szerinte túl hamar mentem újra vizsgázni bukás után, ezért miután lefeleltem a tételeimből, azzal küldött haza, hogy látja, hogy tudom az anyagot, de túl merész voltam, hogy ilyen hamar eljöttem újra, szóval most megbuktat, hogy máskor ne legyek ennyire magabiztos). Így bár a szüleim nem örültek neki, de maradva az egészségügyi vonalon, eljöttem védőnő szakra, jövőre végzem. Végre azt tanulom, ami érdekel, nem hányok minden vizsgám előtt, és elmúlt a gyomorfekélyem :) Szerencsére védőnőkből hiány van, szóval az elhelyezkedéssel nem lesz gond, csak keveset keresünk (mint mindenki az egészségügyben). Néha még most is megkapom anyukámtól, hogy "túl okos vagyok én, hogy védőnőnek menjek", de nem érdekel. Inkább csinálom kevés pénzért azt, amit szeretek is, minthogy rámenjen az egészségem :)
2015. jan. 23. 15:15
 25/57 anonim ***** válasza:
47%
Milyen szakra jár? Privátban is leírhatod, kíváncsi vagyok rá.:) Ha pl. szabad bölcsész szeretne lenni a gyerekem, annak én sem örülnék, de elfogadnám. Bár azért próbálnám más irányba terelni.:D
2015. jan. 23. 15:37
 26/57 anonim ***** válasza:
100%

"Kedves Válaszoló. A munka lényege, hogy pénzt keress vele az életed céljainak megvalósítására. Szolgálni a rabszolgák szoktak."

Hát, nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de én nem szívesen feküdnék úgy egy orvos kése alá, hogy tudom, hogy csak azért dolgozik, hogy ezzel pénzt keressen és nem azért, mert rajtam akar segíteni... Te biztos magadból indulsz ki, azért tekinted a szolgálatot rabszolgaságnak, nekem a szolgálat azt jelenti, hogy munkánkkal mások és az emberiség javáért cselekszünk. Ezzel nem azt mondom, hogy nincs szükség a tisztes megélhetésre. De a munka több és becsülendőbb, mint egyszerű pénzszerzés.

2015. jan. 23. 15:39
 27/57 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem ha valami szívből szeretne az ember, és szeretettel tudja csinálni, meg lehet élni belőle. Remélem hogy te nem szülő vagyok. Nincs annál rosszabb mint amikor a gyerek fejéhez vágják, hogy "ebből úgysem tudsz megélni"

És amit a gyerek csinál, abban megkéne látni a szülőnek is a szépet.

2015. jan. 23. 17:11
 28/57 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Magyar szakon tanul, de még csak tanár sem akar lenni vele. A színházak érdeklik meg a könyvkiadás, szerkesztőségek. Dehát ezek olyan munkák, amik kihalásos alapon működnek, ha nincs ismertség, szinte lehetetlen bekerülni. És akkor is max. 120-130 ezer ft körüli fizetés. Ezért tanuljon 3-5 évet?
2015. jan. 23. 19:18
 29/57 anonim ***** válasza:
100%

"És akkor is max. 120-130 ezer ft körüli fizetés. Ezért tanuljon 3-5 évet?"

Annyiból már éppen meg lehet élni, és mennyiben jobb az hogy 2x annyit keresel, de olyan munkát csinálsz amit kényszernek érzel? Közgázos-pénzügyis sem lesz milliomos ha csak nyűgből csúszik át 2-esre mindenből.

2015. jan. 23. 19:33
 30/57 anonim ***** válasza:
50%
Kérdező, te elég gáz vagy! Uralkodni akarsz fölötte! Hadd dönthessen már szabadon!
2015. jan. 23. 21:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!