Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnék édesapámon...

Hogyan tudnék édesapámon segíteni?

Figyelt kérdés

A szüleim elváltak , anya talált magának egy másik férjet , és lett egy öcsém.

Így lakunk 4-en , viszont az édesapám az anyjánál él.

Alkoholista , több mint 25 éve iszik , nem hiába vált el anya apától , tönkre tette az életét. Hazudott , játékgépezett , folyton a kocsmákat járta.

Nagyon bánt hogy nem tudtam az édesapám mellett felnőni , sose foglalkozott velem.

Szeretni szeret , de nem tudja kimutatni.

Teljesen levan épülve , látszik rajta hogy iszik , annyira sajnálom a szívem szakad meg hogy így kell őt látnom.(havonta 1x találkozunk )

Nincs munkája sem.

De miért nem akar változtatni?

Már a pszichiátriára is be vitték.

Az elvonót is felajánlották neki.

Kifizetik , csak menjen el.

Annyit kértem már hogy tegye le az italt erre ő "nem fogok tudni leszokni , inkább a kötél"

Van 3 testvére úgy mond sikeresek, kint dolgoznak külföldön.

Szóval annyi lehetősége lenne , de mégsem kell neki a segítség.

Mit tudnék csinálni? Bár olyan sok opcióm nincs , sőt..nincs is.

Nagyon féltem , félek hogy elveszítem.

(42 éves)

19/L

2014. nov. 25. 21:52
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Jajj sajnálom, olyan szomorú, amit írsz. :( De nagyon rendes tőled, hogy segíteni szeretnél. :) Szerintem hívd fel hetente 1-szer 2-szer, és/vagy látogasd meg, ha nem lakik túl messze, és menjetek el együtt valahova. Amúgy lehet hogy a testvéreit kellene megkérned, hogy segítsenek neki munkát találni. Ha lenne munkája, nem érezné feleslegesnek magát, és szerintem rendbe is jöhetne, hiszen még viszonylag fiatal is. Apám ennyi idős volt kb. mikor én születtem. Ha sokáig él, akkor még a fele hátra van az életének. Remélem javulni fog a helyzet. Drukkolok Neked. :)
2014. nov. 25. 21:59
 2/20 anonim ***** válasza:
16%
Drogfüggő, hagyd a fenébe. Nem éri meg, hogy rámenjen a fél életed az aggódásra.
2014. nov. 25. 22:00
 3/20 anonim ***** válasza:
58%

Utolsó, nagyon intelligens vagy, nem véletlen az a 36%.

Mindenképp rehabilitációs kell neki, mondd meg, hogy ne féljen tőle, segítenek neki szakemberek, adnak fájdalomcsillapítót is, hogy ki lehessen bírni az első néhány napot. Sokan leszoktak már. Nekem a nagybátyám volt ilyen, de ő néha szünet éltette az ivást, aztán újra és újra visszaszokott. Végül 43 évesen meghalt, de nem közvetlenül az alkohol volt az ok. Akkor épp elég jól volt, volt barátnője, és sokáig józan volt a végén. Beszélgess vele sokat, mondd el, hogy szereted, és nagyon fontos neked, hogy meggyógyuljon.

2014. nov. 25. 22:11
 4/20 anonim ***** válasza:
71%
Hát pedig #2-es jól közelítette meg a kérdést. Ugyanis az alkoholista nem csak magát teszi tönkre, hanem a környezetét is. Aki élt alkesz mellett az tudja, miről beszélek. Szóval kérdező, jól teszed, ha távol maradsz tőle. Tudom, hogy az apukád, és hogy szereted, de hidd el, nem tudsz rajta segíteni. Egyetlen ember van, aki segíthet, ő maga.
2014. nov. 25. 22:16
 5/20 anonim ***** válasza:
25%
42 eves es mar 25 eve iszik??? Az mi durva. Lehet tudni, h mi volt a kivalto oka, h elkezdett inni? Kicsit olyan erzesem van, es azt is gondoltam 65 koruli, h mintha mar lemondott volna az eleterol, mintha nem is elne az eletet, hanem csak tortennenek korulotte az esemenyek.
2014. nov. 25. 22:16
 6/20 anonim ***** válasza:
75%

Ha nem akar változni akkor nem is fog. A változást nem lehet kényszeríteni, azt magának kell akarni. Törődj bele, ő ilyen, és neki így jó. Alkoholista, és a könnyebb utat választotta.

Ne fordíts neki hátat, ne mondj le róla, de ne is erőltesd. Segíts neki, ha kell, de ne legyen miatta lelkiismeret furdalásod.

2014. nov. 25. 22:18
 7/20 anonim ***** válasza:

Az Előttem válaszoló összegezte a dolgokat, én csak annyival egészíteném ki, hogy legyél egy biztos pont számára. Érdeklődjél, keresd vele a kapcsolatot rendszeresen, de ne túlzóan, agyramenősen, ha régebben volt vmi kedvtelése, alkoholon kívül, amit szeretett csinálni, ösztönözd, támogasd abban! Mint lánya, extrán nehéz segíteni, hisz tőled méúgyse fogad el útmutatást. Inkább csak finoman, indirekte segíts, támogasd a leszokás felé vezető úton, pl. amikor maga alatt van, dícsérd meg, növeld az önbizalmát. Ha mesél valamit, hallgass meg, légy megértő, és ne ítélkező! Az élete egyéb problémáiban légy segítő, de ne pénzzel, hanem más úton oldd meg-pl viszel neki ételt, ha tudod, hogy mar rég ette a kedvencét, stb.

Az alkoholról leszokni nehéz, szakemberek segítségével is, érdemes az ő segítségüket kikérni, de neki is akarnia kell. Rettenetesen sajnálom, mert nagyon nehéz helyzet!

2014. nov. 25. 22:30
 8/20 A kérdező kommentje:

Én már annyit kértem hogy javuljon meg.

Ma találkoztam vele , de nem tudom elmondani hogy milyen érzések kavarogtak bennem mikor ránéztem.

Majdnem elsírtam magam.

Mint leírtam , mindenki segíteni akar neki.

És hogy válaszoljak az 5. válaszolónak:

Senki nem tudja hogy mi volt az oka hogy elkezdett inni , nem is volt rá oka.

Mindenki befogatta a családba , tényleg, szép család voltunk akkoriban.

2014. nov. 25. 22:44
 9/20 anonim ***** válasza:
Muszáj valahogyan segíteni rajta, mert különben tragédia is lehet a vége. Két hete egyik ismerősöm 20 év masszív ivás után 43 évesen elment örökre... Kérd édesanyád segítségét, hogy hova fordulhatnál.
2014. nov. 25. 23:17
 10/20 anonim ***** válasza:
59%

Hármaska, hülye vagy. :)

Már réges-rég a drog mellett döntött, lehet neki ultimátumot adni, hogy én vagy az alkohol, de egyértelmű, mit fog választani...

2014. nov. 25. 23:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!