Hogyan tudnék édesapámon segíteni?
A szüleim elváltak , anya talált magának egy másik férjet , és lett egy öcsém.
Így lakunk 4-en , viszont az édesapám az anyjánál él.
Alkoholista , több mint 25 éve iszik , nem hiába vált el anya apától , tönkre tette az életét. Hazudott , játékgépezett , folyton a kocsmákat járta.
Nagyon bánt hogy nem tudtam az édesapám mellett felnőni , sose foglalkozott velem.
Szeretni szeret , de nem tudja kimutatni.
Teljesen levan épülve , látszik rajta hogy iszik , annyira sajnálom a szívem szakad meg hogy így kell őt látnom.(havonta 1x találkozunk )
Nincs munkája sem.
De miért nem akar változtatni?
Már a pszichiátriára is be vitték.
Az elvonót is felajánlották neki.
Kifizetik , csak menjen el.
Annyit kértem már hogy tegye le az italt erre ő "nem fogok tudni leszokni , inkább a kötél"
Van 3 testvére úgy mond sikeresek, kint dolgoznak külföldön.
Szóval annyi lehetősége lenne , de mégsem kell neki a segítség.
Mit tudnék csinálni? Bár olyan sok opcióm nincs , sőt..nincs is.
Nagyon féltem , félek hogy elveszítem.
(42 éves)
19/L
Nem optimista vagy, hanem bárány.
25 év.
Mivel a családi helyzet megváltozása nem elég motiváció számára (még Te se),addig nem fog megváltozni,ameddig el nem ér egy "mélypontot" (elveszíti a munkahelyét,delíriumos roham,stb...).Sajnos addig mást nem tudsz csinálni,hogy aggódsz nehogy a végső stádiumos depressziós alkoholisták által kedvelt kiszállási módot válassza,ahelyett hogy összeszedi magát és elmegy egy szakemberhez.
Még valami: soha ne hányd a szemére,hogy mivé lett...tudja Ő.
Több embernél néztem végig a környezetemben, ahogy szó szerint halálra itta magát. Volt, amelyik az elvonó után nem sokkal újrakezdte, hamarosan meg is halt.
Sajnos nem tudsz mit tenni. Csak akkor lehet segíteni neki, ha ő maga is akarja, ha ő is le akar szokni. Ez egy erős függőség. Azért nem akar változtatni, mert nem akar alkohol nélkül élni, még ha tudja is, hogy milyen káros. Már meg is kaptad tőle a választ.
Annyit kérhetsz azért, hogy legalább próbálja meg az elvonót, hátha...
De sok reményt ne fűzz hozzá. Sok erőt neked.
Aranyos vagy. :)
A probléma ott van, hogy ha apukád így áll hozzá, hogy nem akar leszokni és tönkreteszi magát, akkor nem igazán lehet vele mit kezdeni. Amit tudsz tenni, hogy biztosítod a szeretetedről, segítesz neki (főzöl neki, elmész kitakarítasz, bevásárolsz stb.). Pénz adását nem javaslom (bár lehet nem is tudsz), mert gondolom azt italra költené.
Hegyd a pi.ba, nem kell törődni vele, mert csak tönkre vágod az életed, egy senkiért.
Neki az alkohol a szerelme, ha 25 éve iszik, akkor senki és semmi nem fogja rábírni, hogy lemondjon róla. Mindig a pia lesz az első, a legfontosabb - ezt te még nem, de anyád nagyon jól látta - és helyesen is tette, hogy elhagyta.
És van benne valami, ha megpróbáljátok elvonóra küldeni - nem fog megjelenni -, vagy csak letiltani a piáról (mit tudom én, bezárjátok, hogy ne ihasson), belehal. Vagy az elvonási tünetekbe, vagy a tudatba, hogy nem ihat.
Találkozz vele, persze, beszélgessetek, stb., de a szokj le témát felejtsd el örökre.
Egyik nagybátyám volt ilyen. Ivott, egyre többet és többet > leszrta a családot > elváltak > elvonó-elvonó, megint iszik, elvonó, de megint... > évekig ez ment, aztán elitta mindenét, és nemrég halt meg az utcán. A család x ideig próbálta felkarolni, de ő nem hagyta.
Az elvonó nem megoldás: sértettséget vált ki, és az első dolga a kocsmába fog vezetni. Vagy magától száll ki, vagy sehogy. Kényszer hatására tutira nem.
Amúgy meg az alkohol elvonási tüneteibe nem halnak bele és a tudatba sem. Bocs, utolsó előtti, de ilyen hülyeséget rég olvastam.
Olyan szomorú hogy idáig fajult az élete...
Számtalanszor megkérdeztem már hogy miért kezdett el inni...soha nem kaptam rá választ , és valószínűleg nem is fogok.
És belefáradtam már a papolásba , kezdem feladni.
Nos , megosztóak a vélemények.
Köszönöm a seígtségeteket! :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!