Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan tudnék édesapámon...

Hogyan tudnék édesapámon segíteni?

Figyelt kérdés

A szüleim elváltak , anya talált magának egy másik férjet , és lett egy öcsém.

Így lakunk 4-en , viszont az édesapám az anyjánál él.

Alkoholista , több mint 25 éve iszik , nem hiába vált el anya apától , tönkre tette az életét. Hazudott , játékgépezett , folyton a kocsmákat járta.

Nagyon bánt hogy nem tudtam az édesapám mellett felnőni , sose foglalkozott velem.

Szeretni szeret , de nem tudja kimutatni.

Teljesen levan épülve , látszik rajta hogy iszik , annyira sajnálom a szívem szakad meg hogy így kell őt látnom.(havonta 1x találkozunk )

Nincs munkája sem.

De miért nem akar változtatni?

Már a pszichiátriára is be vitték.

Az elvonót is felajánlották neki.

Kifizetik , csak menjen el.

Annyit kértem már hogy tegye le az italt erre ő "nem fogok tudni leszokni , inkább a kötél"

Van 3 testvére úgy mond sikeresek, kint dolgoznak külföldön.

Szóval annyi lehetősége lenne , de mégsem kell neki a segítség.

Mit tudnék csinálni? Bár olyan sok opcióm nincs , sőt..nincs is.

Nagyon féltem , félek hogy elveszítem.

(42 éves)

19/L

2014. nov. 25. 21:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
6%
Szóval meg se lehet próbálni, inkább temessük el? Bocs, hogy optimista vagyok, és kösz a lepontozást.
2014. nov. 25. 23:58
 12/20 anonim ***** válasza:
0%

Nem optimista vagy, hanem bárány.

25 év.

2014. nov. 26. 07:47
 13/20 anonim ***** válasza:

Mivel a családi helyzet megváltozása nem elég motiváció számára (még Te se),addig nem fog megváltozni,ameddig el nem ér egy "mélypontot" (elveszíti a munkahelyét,delíriumos roham,stb...).Sajnos addig mást nem tudsz csinálni,hogy aggódsz nehogy a végső stádiumos depressziós alkoholisták által kedvelt kiszállási módot válassza,ahelyett hogy összeszedi magát és elmegy egy szakemberhez.

Még valami: soha ne hányd a szemére,hogy mivé lett...tudja Ő.

2014. nov. 26. 09:13
 14/20 anonim ***** válasza:

Több embernél néztem végig a környezetemben, ahogy szó szerint halálra itta magát. Volt, amelyik az elvonó után nem sokkal újrakezdte, hamarosan meg is halt.

Sajnos nem tudsz mit tenni. Csak akkor lehet segíteni neki, ha ő maga is akarja, ha ő is le akar szokni. Ez egy erős függőség. Azért nem akar változtatni, mert nem akar alkohol nélkül élni, még ha tudja is, hogy milyen káros. Már meg is kaptad tőle a választ.

Annyit kérhetsz azért, hogy legalább próbálja meg az elvonót, hátha...

De sok reményt ne fűzz hozzá. Sok erőt neked.

2014. nov. 26. 10:16
 15/20 anonim ***** válasza:

Aranyos vagy. :)

A probléma ott van, hogy ha apukád így áll hozzá, hogy nem akar leszokni és tönkreteszi magát, akkor nem igazán lehet vele mit kezdeni. Amit tudsz tenni, hogy biztosítod a szeretetedről, segítesz neki (főzöl neki, elmész kitakarítasz, bevásárolsz stb.). Pénz adását nem javaslom (bár lehet nem is tudsz), mert gondolom azt italra költené.

2014. nov. 26. 10:28
 16/20 anonim ***** válasza:
Azzal tudsz segíteni neki, ha elfogadod és feltétel nélkül szereted őt. Ez nem egyenlő azzal, hogy támogasd az alkoholizmusában. De kilábalni csak saját erőből és saját elhatározásából tud. Nem javaslom, hogy kísérletezz, hogy különféle stratégiákat próbálgass, hátha ez vagy az hat. Legyél vele őszinte, és ha ez hat rá, akkor jó, ha nem hat, akkor nem tudsz mit tenni. Nem a Te felelősséged, és Neked is csak egy életed van, ami túl drága ahhoz, hogy rááldozd valakire. Az alkoholizmus betegség, de olyan betegség, ami tönkreteszi az embert testileg, lelkileg, erkölcsileg, és tönkreteszi a szeretteit is. Amennyire lehet függetlenítsd magad tőle lelkileg.
2014. nov. 26. 15:22
 17/20 anonim ***** válasza:
18%

Hegyd a pi.ba, nem kell törődni vele, mert csak tönkre vágod az életed, egy senkiért.

Neki az alkohol a szerelme, ha 25 éve iszik, akkor senki és semmi nem fogja rábírni, hogy lemondjon róla. Mindig a pia lesz az első, a legfontosabb - ezt te még nem, de anyád nagyon jól látta - és helyesen is tette, hogy elhagyta.

És van benne valami, ha megpróbáljátok elvonóra küldeni - nem fog megjelenni -, vagy csak letiltani a piáról (mit tudom én, bezárjátok, hogy ne ihasson), belehal. Vagy az elvonási tünetekbe, vagy a tudatba, hogy nem ihat.

Találkozz vele, persze, beszélgessetek, stb., de a szokj le témát felejtsd el örökre.

Egyik nagybátyám volt ilyen. Ivott, egyre többet és többet > leszrta a családot > elváltak > elvonó-elvonó, megint iszik, elvonó, de megint... > évekig ez ment, aztán elitta mindenét, és nemrég halt meg az utcán. A család x ideig próbálta felkarolni, de ő nem hagyta.

2014. nov. 26. 15:49
 18/20 anonim ***** válasza:
Már volt sok ismerősöm akivel ez történt. Van egy megoldás ami a felügyelet egy régi szomszédom berakták "felügyeletre" ahol nem ihat egész életében. Olyan mint egy otthon, ahol ellátják, adnak neki ételt, és NEM ihat. Egy nagyon kedves barátom meg sajnos elotta az agyát és hajléktalan lett belőle. Kedves hogy próbálsz rajta segíteni :)
2014. nov. 27. 20:48
 19/20 anonim ***** válasza:

Az elvonó nem megoldás: sértettséget vált ki, és az első dolga a kocsmába fog vezetni. Vagy magától száll ki, vagy sehogy. Kényszer hatására tutira nem.

Amúgy meg az alkohol elvonási tüneteibe nem halnak bele és a tudatba sem. Bocs, utolsó előtti, de ilyen hülyeséget rég olvastam.

2014. nov. 28. 12:50
 20/20 A kérdező kommentje:

Olyan szomorú hogy idáig fajult az élete...

Számtalanszor megkérdeztem már hogy miért kezdett el inni...soha nem kaptam rá választ , és valószínűleg nem is fogok.

És belefáradtam már a papolásba , kezdem feladni.

Nos , megosztóak a vélemények.

Köszönöm a seígtségeteket! :-)

2014. nov. 28. 23:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!