Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az anyám nem akar dolgozni....

Az anyám nem akar dolgozni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 21 éves lány vagyok, végzős egyetemista. Az édesanyám 53 éves, alap foglalkozása teniszedző, valamint emelett van még egy szociális ápoló és gondozó végzettsége is. A teniszedzőséget évtizedekig csinálta, de a hosszú évek alatt egyre kevesebb tanítványa lett, míg végül egy sem. A szociális ápoló és gondozó szakmát egy két éves képzésen szerezte, abból az indíttatásból hogy ő több mint 10 éve gondoz egy bácsit aki a rokona, és gondolta jól fog jönni a tudás ha a bácsi leesik a lábáról. Májusban végzett ezen a képzésen, akkor már szinte semmi bevételünk nem volt, mivel nem oktatott teniszt, ezért mondtam neki hogy helyezkedjen el ebben az újonnan szerzett szakmában. Dolgozott is egy támogatott lakhatásban 12 órában, két műszakban, de nagyjából fél év ott töltött idő után eljött hogy ő ezt nem bírja. Október 1.-től munkanélküli, a bácsi akit gondoz pedig október 31.-től itt él velünk, egy másfél szobás lakásban. Ő van a fél szobában, én az anyámmal a nagy szobában alszok. A bácsi nyugdíjából élünk, ami Kettőszázezer Ft. Én 60 ezer Ft gyerektartást kapok az apámtól havi szinten (anyámmal 10 éve váltak el) de már azt sem sokáig. Azt mondta ha végzek az egyetemen, nem támogat tovább. Pedig megyek még tovább tanulni (mesterképzésre). Emellett még az egyetem miatt részesülök különféle ösztöndíjakban, amik együttvéve nagyjából 40 ezer Ft-ot tesznek ki havonta. Tehát durván 300 ezer Ft-ból élünk havi szinten. Ebből 120 ezer Ft hitel törlesztő le is jön, mert ezt a lakást ahol élünk hitelre vettük (személyi kölcsön, nem lakáshitel mert arra sajnos nem voltunk jogosultak) tavaly augusztus 31.-én. Nekem is van hiteltartozásom, diákhitel, amit 8 ezer Forintjával törlesztek havonta. Marad kevesebb 180. Hála Istennek nem sok a rezsije ennek a lakásnak, nagyjából 30 ezer Ft (3 havi víz 9, 1 havi villany 13, 1 havi távhő 7 + közös költség). Maradt 150. A tv, internet telefonszámla együttvéve 30 ezer Ft, maradt 120. Autónk is van, én az egyetemre általában gyalog járok. Van jogosítványom, az anyámnak is, az autóval bevásárolni járunk meg ügyet intézni, szóval nagyjából egy 20-as biztos elmegy benzinre egy hónapban. Maradt 100 ezer Ft kajára és egyebekre (egyéb alatt gyógyszert értek, mind a hármunknak van több állandó gyógyszere) Ebből kell gazdálkodnunk 3 emberre a következő nyugdíjig. Én ezt kevésnek gondolom, ma 4.-e van, 13.-án jön a nyugdíj de már nincs semmi pénzünk napok óta. Az anyám beadta álláskeresési járadékra amit a napokban fognak utalni de nem tudták megmondani mikor és hogy mennyit. Most azt az összeget várjuk. Most hogy ezt így levezettem, visszatérve arra hogy az anyám nem akar dolgozni. Azt mondja hogy ő már öreg és fáradt, nem bír többet dolgozni. Fizikai munkát biztosan nem. Viszont szellemihez nincs végzettsége. Azt mondja fáj a háta, a dereka, a lábai. Azt mondja fiatal vagyok, menjek én dolgozni. De hiszen tudja hogy én még tanulok, hogy nem tudom ezt megtenni, maximum diákmunkára tudnék elmenni de annyit kell tanulni, főleg most utolsó évben, meg írni a szakdolgozatot hogy egyszerűen nincs rá időm. Valamint azt gondolom hogy ez nem az én dolgom lenne. Mit gondoltok? Hogyan zavarjam el dolgozni? Mert ez így nem élhető helyzet. Teljesen el vagyok keseredve. Ha felhozom a munkakeresést egyből ordít, azt mondja húzzak az apámhoz. De oda nem akarok menni. Messze lakik az egyetemtől, hideg van nála mert spórol a fűtésen és mocskos nála a wc…

Mit tegyek? :(

ma 09:40
1 2
 1/19 retektorta ***** válasza:
71%
Szerintem kamu, de ha mégsem, akkor 21 évesen állj a saját lábadra, ne anyádat akard "elzavarni dolgozni".
ma 09:58
 2/19 anonim ***** válasza:
65%

Az az igazság, hogy nektek most az autó és az egyetem luxus.

(Egyetem alatt azt értem, hogy emiatt nem dolgozol)

ma 10:10
 3/19 anonim ***** válasza:
69%

Ha anyadban nincs ennyi, akkor a sajat eleted neked kell megoldanod. Igazabol nem is koteles eltartani 18 ev felett, az mas kerdes, hogy en ezt az egyetemista gyerekemmel soha nem tudnam megtenni, de ha o ilyen, akkor most mit tudsz csinalni?

El kell menned dolgozni pedig. En alapbol munka mellett, levelezon csinaltam az egyetemet, most a te esetedben nem tudom milyen lehetosegek vannak, de valamit ki kene talalni. Szenvedtem is rendesen, en azt hittem sose elem tul, de valahogy sikerult. El kell viselni egy kis kenyelmetlenseget, ha ezt dobta az elet.

Ha meg apadhoz akar koltozhetnel is, bar nem tudom mit jelent az, hogy messze, de ezt a lehetoseget se zarnam ki, mert mocskos a wc. Fogod es kitakaritod. A futesbe meg ha beleadsz, biztos vagyok benne, hogy nem lenne ellenere es nem kell fagyoskodni.

ma 10:13
 4/19 anonim ***** válasza:
95%
Ha befejezted az alapszakot, akkor menj el dolgozni és közben végezd a mesterszakot. Nem vagy egyedül, hidd el. Nagyon sokan vagyunk, akiket nem tudtak támogatni a szüleik, és mégis tanultunk, munka mellett. Gondolom, nem orvosira jársz.
ma 10:20
 5/19 anonim ***** válasza:
75%

1. Elmész apádhoz, ha befogad, rohadtul hálás vagy neki, ha ott élhetsz, kitakarítod a wc-t és beleadsz a rezsibe, hogy legyen több fűtés.

2. Elmész dolgozni, kiveszel egy szobát és elkezded az önálló életedet.

3. Veszel fel további diákhitelt és abból fejezed be az egyetemet, később majd törleszted.

Anyád életébe nem szólhatsz bele. Ha ő egy idős úr nyugdíjára akarja alapozni a megélhetését, az az ő baja. Majd ha az öregúr meghal, akkor úgyis kezdenie kell magával valamit.

ma 10:27
 6/19 anonim válasza:
91%

#4.-essel értek egyet (25 éves korodig van SZJA mentességed, használd ki, ha tudsz, gyűjts valami tartalékot, keress olyan gyakornoki helyet a szkmádba, ahol fizetnek is). A helyedben elmennék kollégiumba, még egy kortárssal is jobb osztozni egy szobán, mint ennyi idősen az anyáddal.

Anyának persze, hogy fáj mindene, de hidd el, azoknak is fáj, akik naponta bögrét festenek a gyárban.

Nekem úgy tűnik, hogy ebből az lesz, hogy majd te tartsd el (nem fogod tudni).

ma 10:30
 7/19 anonim ***** válasza:
86%
Megkérdezhetem, hogy mit tanulsz?
ma 10:35
 8/19 anonim válasza:
0%
Már az első részbe fura a sztori, hogy 21 éves létedre hagytad, hogy anyád berakjon magához egy közös szobába.
ma 10:39
 9/19 A kérdező kommentje:

Bárcsak kamu lenne. Én is gondolkodtam azon hogy levelezőre adom be és mellette elmegyek dolgozni. De magamat ismerve az egyik biztos a másik rovására menne. Valaki nem tud egyszerre két dologra koncentrálni és beletenni magát 100%-ig mind a kettőbe. Sajnálom de ez az igazság. Valamint azt gondolom hogy ez nem is az én dolgom. Tudom azt se lehet elvárni hogy valakit eltartsanak élete végéig, hogy ő nem dolgozik csak otthon dölgik a mama hotelben. Nem ezt mondom. De addig szerintem igen is kötelessége lenne mind a kettőjüknek gondoskodni rólam ameddig tanulok és kereső képtelen vagyok. Akkor mi a francnak vállaltak?

Nem lehet azt mondani hogy már elmúlt 18, már nem a gyerekem. A szülő élete végéig szülő, vagy rosszabbik esetben a gyermeke élete végéig. Ez a véleményem.

ma 10:44
 10/19 anonim ***** válasza:
86%

De a te anyad meg nem akar eltartani teged, igazabol magat se, szoval azzal te nem vagy elorebb, hogy szerinted nem a te dolgod.

Hat, mar de. 🤷‍♀️

Szar? Az. Meg kell oldani? Meg. Ez van.

ma 10:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!