Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Az anyám nem akar dolgozni....

Az anyám nem akar dolgozni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 21 éves lány vagyok, végzős egyetemista. Az édesanyám 53 éves, alap foglalkozása teniszedző, valamint emelett van még egy szociális ápoló és gondozó végzettsége is. A teniszedzőséget évtizedekig csinálta, de a hosszú évek alatt egyre kevesebb tanítványa lett, míg végül egy sem. A szociális ápoló és gondozó szakmát egy két éves képzésen szerezte, abból az indíttatásból hogy ő több mint 10 éve gondoz egy bácsit aki a rokona, és gondolta jól fog jönni a tudás ha a bácsi leesik a lábáról. Májusban végzett ezen a képzésen, akkor már szinte semmi bevételünk nem volt, mivel nem oktatott teniszt, ezért mondtam neki hogy helyezkedjen el ebben az újonnan szerzett szakmában. Dolgozott is egy támogatott lakhatásban 12 órában, két műszakban, de nagyjából fél év ott töltött idő után eljött hogy ő ezt nem bírja. Október 1.-től munkanélküli, a bácsi akit gondoz pedig október 31.-től itt él velünk, egy másfél szobás lakásban. Ő van a fél szobában, én az anyámmal a nagy szobában alszok. A bácsi nyugdíjából élünk, ami Kettőszázezer Ft. Én 60 ezer Ft gyerektartást kapok az apámtól havi szinten (anyámmal 10 éve váltak el) de már azt sem sokáig. Azt mondta ha végzek az egyetemen, nem támogat tovább. Pedig megyek még tovább tanulni (mesterképzésre). Emellett még az egyetem miatt részesülök különféle ösztöndíjakban, amik együttvéve nagyjából 40 ezer Ft-ot tesznek ki havonta. Tehát durván 300 ezer Ft-ból élünk havi szinten. Ebből 120 ezer Ft hitel törlesztő le is jön, mert ezt a lakást ahol élünk hitelre vettük (személyi kölcsön, nem lakáshitel mert arra sajnos nem voltunk jogosultak) tavaly augusztus 31.-én. Nekem is van hiteltartozásom, diákhitel, amit 8 ezer Forintjával törlesztek havonta. Marad kevesebb 180. Hála Istennek nem sok a rezsije ennek a lakásnak, nagyjából 30 ezer Ft (3 havi víz 9, 1 havi villany 13, 1 havi távhő 7 + közös költség). Maradt 150. A tv, internet telefonszámla együttvéve 30 ezer Ft, maradt 120. Autónk is van, én az egyetemre általában gyalog járok. Van jogosítványom, az anyámnak is, az autóval bevásárolni járunk meg ügyet intézni, szóval nagyjából egy 20-as biztos elmegy benzinre egy hónapban. Maradt 100 ezer Ft kajára és egyebekre (egyéb alatt gyógyszert értek, mind a hármunknak van több állandó gyógyszere) Ebből kell gazdálkodnunk 3 emberre a következő nyugdíjig. Én ezt kevésnek gondolom, ma 4.-e van, 13.-án jön a nyugdíj de már nincs semmi pénzünk napok óta. Az anyám beadta álláskeresési járadékra amit a napokban fognak utalni de nem tudták megmondani mikor és hogy mennyit. Most azt az összeget várjuk. Most hogy ezt így levezettem, visszatérve arra hogy az anyám nem akar dolgozni. Azt mondja hogy ő már öreg és fáradt, nem bír többet dolgozni. Fizikai munkát biztosan nem. Viszont szellemihez nincs végzettsége. Azt mondja fáj a háta, a dereka, a lábai. Azt mondja fiatal vagyok, menjek én dolgozni. De hiszen tudja hogy én még tanulok, hogy nem tudom ezt megtenni, maximum diákmunkára tudnék elmenni de annyit kell tanulni, főleg most utolsó évben, meg írni a szakdolgozatot hogy egyszerűen nincs rá időm. Valamint azt gondolom hogy ez nem az én dolgom lenne. Mit gondoltok? Hogyan zavarjam el dolgozni? Mert ez így nem élhető helyzet. Teljesen el vagyok keseredve. Ha felhozom a munkakeresést egyből ordít, azt mondja húzzak az apámhoz. De oda nem akarok menni. Messze lakik az egyetemtől, hideg van nála mert spórol a fűtésen és mocskos nála a wc…

Mit tegyek? :(

ma 09:40
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
89%

Kérdező, ha te anglisztikát tanulsz, akkor áruld már el hogy miért nem vállalsz korrepetálást vagy tanítást? Jó árat lehet kérni érte és készülsz vele a leendő szakmádra.

Ja, és bocs: nem kizárólag az általad vázolt úton lehet valaki angoltanár (itt jegyzem meg: angoltanár - az angol nyelvet tanító tanár, angol tanár - angol nemzetiségű tanár. Azért ezt már tudhatnád, ha ezt tanulod).

Mielőtt kérdeznéd: azért tudom, mert véletlenül pont van angoltanári diplomám.

Összefoglalva: ha az anyagi lehetőségetek ennyire szűkös, akkor igenis vállalnod kellene valami munkát. Ezzel a szakkal meg PONT van lehetőség arra, hogy magadnak oszd be az idődet és olyan melót vállalj, ami még passzol is a tanulmányaidhoz, nem kell elmenni árufeltöltőnek a Tescoba éjjelente. Szóval: kifogás-kifogás hátán, pedig ott van a megoldás az orrod előtt.

ma 14:52
 42/55 anonim ***** válasza:
83%

Anglisztika...beszarás. Hát ez pont olyan amit tudnál munka mellett csinálni levelezőn. Én is anglisztikán végzek idén, utána megyek fordító mesterképzésre. Nem egy olyan szak ahol megszakad az ember. Eddig tanulnom se kellett.

Tanár képzésen is olyanok vannak levelezőn akik fő állásban dolgoznak mellette. Te se halnál bele.

ma 14:54
 43/55 A kérdező kommentje:
40-es azért nem mentem 5 éves tanárképzésre (pedig nézegettem anno a szakpárokat) mert semmilyen más tárgyat nem tudtam elképzelni az angol mellé amiből jó is vagyok (olyan szinten hogy tanítsam) és amit szívesen csinálnék is. Aztán utána jártam és ezt a megoldást kaptam amit leírtam. Ezért jöttem anglisztikára.
ma 15:00
 44/55 anonim ***** válasza:
60%

Kérdező, mehettél volna tanítóképzésre is, angol műveltségterülettel. Azzal 1. - 6. osztályig taníthattad volna az angolt, és utána bőven ráértél volna tanári szakkal kiegészíteni.

De tök mindegy, mert ez az egész csak mellébeszélés: te NEM AKARSZ tenni a saját jövődért, takarózol ezzel az "ilyen képzés, olyan mesterképzés KELL hogy te taníthass", miközben a feneketek kilóg a gatyából, és te pont tudnál segíteni a saját helyzeteteken. Ehelyett anyádat szidod a gyakorin... biztosan büszke lenne rád, ha tudná.

ma 15:06
 45/55 A kérdező kommentje:
41-es elírtam, bocs…
ma 15:06
 46/55 anonim ***** válasza:
100%

Tök jó hogy vannak elképzelések és célok, viszont (ez most szaktól független) muszáj neked lépned. Valami diákmelót, vagy magánoktatást vállalsz. A mestert szerintem levelezőn is megtudod csinálni, és mellett lenne időd dolgozni akár elköltözni

Az a helyzet hogy nálad ott hibádzik a dolog hogy anyukádtól várod a megoldást, hogy eltartson pedig észre kéne venni hogy még magát is mások hátán trükkösködések árán tudja csak fent tartani. (Maga a teniszedzőség sem volt egy hű de biztos állás, tudod volna időbben lépni hogy most jobb legyen de nem foglalkozott vele.)

Próbálj meg ne ugyan abba a csapdába esni. Idővel csak rosszabb lesz, ha pl apukád nem fizet többet, a sulis ösztöndíjak nem jönnek stb. Előbb utóbb rosszabb lesz, ne akkor kapkodj és próbálj valamerre jutni. Ne várd meg hogy "fejedre dőljön a ház". Lépj most.

Amúgy is ha szereted és ügyes is vagy akkor levelezőn is lesz szorgalmad tanulni.

ma 15:07
 47/55 anonim ***** válasza:
83%

OK. Most, miután mindent megmagyaráztál, arra is adj magyarázatot, hogy miért nem vállalsz angol korrepetálást? Vagy fordítást? Azonkívül, hogy anyádat szidod.

Amúgy anyád se százas, ha munkanélküliként fölvett 5 M személyi kölcsönt. Kapj majd kevéske munkanélkülit egy ideig, aztán hogyan tovább..?

Kocsit eladni, de nagyon gyorsan, és a mindenfelé tévé - és telefonelőfizetésektől mihamarabb szabadulni. Bár a bácsi nyugdíja akkor sem lesz elég.

ma 15:08
 48/55 Grizesteszta ***** válasza:
Hogy mit tegyel? Vagy estin/levelezon folytasd vagy maradj nappalin es vallalj mellette tanitast/forditast es gyorsan koltozz el vagy koliba vagy olcso albiba. Ugyanis nincs anyadnak/ apadnak eltartasi kotelezettsege, es ha bem segitenek, nem tudsz relevans osszeget kieroszskolni. Szoval kenytelen vagy addig nyujtozni, amig a TE takarod er.
ma 16:05
 49/55 anonim ***** válasza:
Miért nem vállalsz magántanítványokat? Barátnőm kizárólag ebből megél, Angol nyelvet tanít a lakásán. Ha te házhoz mész, még többet is tudsz érte kérni. És magadnak oszthatnád be az idődet is.
ma 16:20
 50/55 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem akar dolgozni, akkor nem dolgozik.

Én se dolgozók, van aki eltart. :)

ma 16:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!